Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Що взяти з Білорусі: експерт розповідає, хто й на які репарації зможе претендувати

Що взяти з Білорусі: експерт розповідає, хто й на які репарації зможе претендувати

Оскільки потерпіла сторона — Україна, то їй і вирішувати, з кого, які, як і коли вимагати репарації.

5 хв на прочитання02 Травня 2022, 10:45
Поділитись:

Росія напала на Україну, використовуючи при цьому територію Білорусі. Як цій країні доведеться заплатити за співучасть у збройній агресії? Про це, чого це коштуватиме Білорусі, окрім уже очевидної економічної кризи, kyky розповів військовий експерт, офіцер запасу білоруської армії Ігор Лебедок.

Чи доведеться Білорусі розплачуватися

Оскільки потерпіла сторона — Україна, то взагалі їй і вирішувати, з кого, які, як і коли вимагати репарації. Компенсації можуть вимагати й інші сторони, що потерпіли від війни. Наприклад, якщо під час боїв буде зруйновано умовне австрійське підприємство, або під обстрілами загинуть громадяни Індонезії — у цьому випадку країни також можуть вимагати виплати збитків.

Білорусь за резолюцією ООН, яка визначає види агресії, є країною-агресором, оскільки надала свою територію для нападу на Україну. Але при цьому Білорусь не є учасником військових дій. Знову ж таки, тут багато що залежить від України. Досі таких претензій Україна до Білорусі не пред'являла, і в МС ООН подавала позов про зупинення насильства лише стосовно Росії.

Якби білоруські війська все ж таки перейшли кордон, Білорусь стала б учасником військових дій — але навіть тоді за Україною та Судом залишилося б право визначати репарації Білорусі чи ні.

У разі підписання загальної угоди про гарантії безпеки для України за участю провідних країн світу для українців є певна можливість вимагати компенсацію і від Білорусі та закріпити це у міжнародних угодах. Використовуючи при цьому політику санкційного тиску та його керовану скасування, а також за поблажки режиму Лукашенка.

Чи допоможе уникнути такої відповідальності, якщо Білорусь визнають країною під окупацією

Звісно, ​​перебування під окупацією — це серйозний пом'якшувальний фактор. Але тут багато нюансів — від того, хто і в якій формі це визнає, до дій із протистояння окупації.

Ні Лукашенко, ні Путін не допустять такого формулювання в угодах з безпеки. Тому таке визнання може бути лише неформальним, але при цьому може вплинути на рішення України щодо виплати репарацій.

Де білоруси візьмуть гроші, якщо країну зобов’яжуть платити

Репарації, як правило, розносяться за часом, оскільки діє принцип платоспроможності. Тобто це будуть довгострокові виплати, якщо, звісно, ​​їх нам визначать. Плюс як виплати можуть вилучати майно, інтелектуальну власність, роботи та послуги, наприклад, з відновлення міст, зруйнованих ракетними ударами, тощо.

Допомогу у розмірі 3 млрд євро після зміни режиму, які ЄС пообіцяв Білорусі, білоруси л мають ише на словах — вони ніде не фігурують у реальності, тому й віддати українцям не зможуть. А у разі зміни влади в Білорусі, гадаю, що три мільярди євро буде витрачено в Білорусі швидше, ніж за рік для стабілізації економіки, і їх навряд чи вистачить.

Скільки років у принципі Білорусь може виплачувати свої борги перед Україною

Це залежить від суми та можливості виплат, а також від того, яка передбачена виплата. Німеччина, наприклад, припинила виплати через дев’ять років після поразки. Фінляндія за договором мала виплачувати репарації протягом восьми років. Ірак виплатив останню частину репарацій Кувейту в грудні минулого року, хоча військове вторгнення відбулося 1990-го, і репарації досить швидко були встановлені РБ ООН (тобто через 31 рік після початку вторгнення).

Випадок Уганди та Конго є більш примітним. Уганда порушувала міжнародне право щодо ДРК з 1998 до 2003 року. Конго подало позов до Міжнародного суду ООН 1999-го (після подання позову ще чотири роки йшли бойові дії). І лише у 2005-му Суд ухвалив, що Уганда має виплатити репарації, але надала сторонам можливість самостійно узгодити їхню суму. 2015-го з'ясувалося, що сума репарацій все ще не узгоджена і не виплачувалася, через що знову знадобилося втручання Суду.

І лише у лютому 2022 року Міжнародний Суд ООН виніс ухвалу про конкретні суми сплати (тобто через 23 роки з моменту подання позову про репарації).

Міжнародний судовий розгляд – справа не швидка. І тут важливо мати на увазі можливості Росії, які багаторазово перевищують ті, що були в Уганди та Конго.

Чи можна стягнути репарації з Білорусі через суд

Вкрай малоймовірно, що Росія погодиться хоч на якісь значні репарації щодо України, швидше за все, вона спробує зробити все, щоб нічого не виплачувати. Я бачу лише один добровільний варіант з боку Росії — це виплата якихось коштів в обмін на відмову України від прав на Крим, які окуповані території Донецької, Луганської та інших областей. Але на це не піде Україна. Тому питання репарацій з боку Росії якщо і може бути встановлене, то лише під тиском світової громадськості. І він має бути закріплений у багатосторонніх угодах про безпеку України або в рамках міжнародного Суду ООН (Рада Безпеки ООН тут буде безсилою, оскільки Росія має вето). У цих випадках, гадаю, Росія не визнаватиме репарації.

Саме собою рішення Міжнародного Суду ООН не дає жодних гарантій. Наприклад, місяць тому МС ООН за позовом України ухвалила: Росія має негайно зупинити військове насильство, яке вона розпочала 24 лютого 2022-го. Проте насильство продовжується і сьогодні.

Ну а як викручуватиметься Білорусь — поки що зовсім не ясно. У разі варіантів розвитку подій досить багато.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання42 хвилини тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитаннягодина тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання2 години тому
Органічне землеробство принципи вирощування Без хімікатів
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання3 години тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання4 години тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання4 години тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання5 годин тому
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитання6 годин тому