Догори
Дати відгук

Що краще – ібупрофен чи парацетамол та який препарат обрати для дітей

Парацетамол особливо ефективний при вірусних інфекціях. Ібупрофен має ще протизапальну дію.

3 хв на прочитання03 Лютого 2024, 23:50
Ібупрофен чи парацетамол Який препарат обрати для дітей Різниця між ліками Ібупрофен чи парацетамол Який препарат обрати для дітей Різниця між ліками
Поділитись:

Парацетамол та ібупрофен вважаються одними з найпопулярніших болезаспокійливих препаратів. Однак не всі знають, чим вони відрізнятимуться. Британський доктор Сермед Межер пояснив, у чому різниця між парацетамолом та ібупрофеном.

У чому різниця між парацетамолом та ібупрофеном

За словами лікаря, ці препарати діють по-різному. Парацетамол, стверджує він, знижує силу болю. Простими словами, завдяки препарату мозок отримує менше "сигналів" про проблему, а тому біль спадає.

А ібупрофен, зазначив лікар, діє безпосередньо на джерело болю і має протизапальний ефект. Інакше кажучи, він знімає неприємні відчуття шляхом загоєння, а чи не приглушення сигналів мозку.

Діти і жарознижуючі препарати

Дитячий анестезіолог, заступник медичного директора Івано-Франківської дитячої лікарні Наталія Митник говорить, що підвищення температури тіла є чи не найчастішим симптомом захворювань в дитячому віці, який може істотно порушувати загальний стан дитини. Оскільки жарознижуючі препарати є безрецептурними, нерідко батьки їх застосовують самі, без рекомендації лікаря. Тому важливо розуміти, який саме препарат обрати.

Найбільш ефективними і безпечними в дитячому віці є всього два препарати: парацетамол та ібупрофен. Обидва мають, окрім жарознижуючої, ще знеболюючу дію. Парацетамол особливо ефективний при вірусних інфекціях. Ібупрофен має ще протизапальну дію, тому ефективний при наявності бактеріальних ускладнень.

Разова доза парацетамолу складає 10-15 мг/кг, повторний прийом препарату можливий не раніше 4 годин. Добова доза не повинна перевищувати 60 мг/кг. Разова доза ібупрофену складає 5-10 мг/кг, повторний прийом препарату можливий не раніше 6 годин. Добова доза не повинна перевищувати 30 мг/кг.

Інструкції із застосування препаратів для зручності наводять дозування в мірних ложках згідно віку дитини, але перевагу слід надавати дозуванню згідно маси тіла.

Форма випуску обох препаратів – сиропи і таблетки для прийому всередину та ректальні супозиторії. Перевагу слід надавати пероральним препаратам. Супозиторії є формою вибору у дітей перших місяців життя, при неможливості прийняти ліки через рот (відмова дитини, блювота).

Важливо! Новонародженим і дітям до трьох місяців життя  єдиним дозволеним та безпечним жарознижуючим препаратом є парацетамол. Крім того, підвищення температури тіла в таких пацієнтів завжди потребує консультації лікаря!

Жарознижуючі не слід давати планово, не показано також профілактичне призначення перед чи після планової вакцинації. Ризик ускладнень не має перевищувати передбачуваної користі.

Рутинно не слід поєднувати ці два препарати. У випадку неефективності одного з них через годину можна дати інший. В окремих випадках при потребі частого застосування жарознижуючих, за рекомендацією лікаря можна чергувати препарати задля уникнення передозування одного з них.

Незважаючи на високий профіль безпечності обох цих препаратів, слід уникати перевищення їх добової дози та кратності введення, а також одночасного прийому їх із алкоголем (на жаль, можлива ситуація в підлітковому віці). Також не слід поєднувати їх із комбінованими протизастудними препарати, адже останні зазвичай містять в складі високі дози парацетамолу, тому висока вірогідність передозування.

Пам’ятайте, самолікування може нашкодити здоров’ю! У всіх випадках захворювань рекомендовано проконсультуватися з лікарем не пізніше 3 діб від початку застосування жарознижуючих препаратів.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Позбутися хропіння Корисні продукти Спати і висипатися
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитанняВчора
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитанняВчора
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитанняВчора
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитанняВчора
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитанняВчора
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитанняВчора