Догори
Дати відгук

Секрет довголіття мешканців Середземномор'я простий, але слід зробити поправку на наші умови: що радять експерти

Справа не лише в харчуванні, а й у способі життя.

5 хв на прочитання10 Квітня 2023, 15:26
Поділитись:

Секрет довголіття мешканців Середземномор'я — відома всім середземноморська дієта, що загалом і не дієта зовсім, а принципи збалансованого харчування, а також особливий спосіб життя, який включає неквапливі прийоми їжі, часте спілкування з сім'єю та друзями, регулярну фізичну активність, міцний сон і спокійне ставлення до проблем.

Підтвердження цього отримали британські експерти. Вони провели дослідження, в результаті якого було доведено, що середземноморський спосіб життя покращує загальний стан здоров'я та знижує ризик смерті від раку та серцево-судинних захворювань на понад 20 %. Було використано дані 110 799 дорослих людей, зареєстрованих у Британському біобанку.

Мета науковців полягала в тому, щоб вивчити зв'язок між середземноморським індексом способу життя та причинами захворювань, зокрема серцево-судинних, і смертністю від раку серед британського населення. Хоча більшість даних надходить із середземноморських країн, мало відомо про вплив середземноморського способу життя на здоров'я жителів інших країн.

Було використано дані понад 110 000 осіб без серцево-судинних захворювань або раку у віці 40 – 69 років із когорти Британського біобанку, за якими спостерігали з 2006 по 2020 рік.

Отримано переконливі докази того, що середземноморська дієта захищає від серцево-судинних захворювань. Однак, окрім дієти, середземноморський спосіб життя може мати синергетичний ефект (що посилює ефект взаємодії двох або більше факторів) за рахунок поєднання інших звичок, пов'язаних зі здоров'ям, таких як достатній відпочинок або товариськість.

Висновок: середземноморський спосіб життя був пов'язаний зі зниженням смертності від усіх причин та раку серед британців середнього та старшого віку. Це говорить про те, що перехід до середземноморського способу життя, адаптованого до місцевих особливостей середземноморського населення, можливий і може бути частиною здорового способу життя.

«Середземноморська дієта — це радше спосіб життя, який дозволяє бути у формі довгі роки, не хворіти та продовжити молодість, ніж жорстка та обмежувальна система харчування, характерна для багатьох дієт. Раціон середземноморської дієти зміцнює вплив на серцево-судинну систему, допомагає зберігати судини еластичними і чистими завдяки великому вмісту в раціоні продуктів з омега жирними кислотами і клітковиною (оливкова олія, горіхи, насіння, деякі види овочів і фруктів)», — сказала в коментарі «Здоровим людям» заступник головного лікаря — керівник геронтологічного центру (активного довголіття) Людмила Жилевич.

Вона також говорить, що, оскільки в раціоні переважають продукти з низьким глікемічним індексом і майже не використовується цукор, середземноморська дієта є добрим засобом профілактики цукрового діабету 2 типу.

Відомий також її позитивний вплив на стан нервової системи, настрій, мозкову діяльність. Багато продуктів середземноморської дієти сприяють зниженню ризику розвитку хвороби Паркінсона, Альцгеймера та деменції у старшому віці. А регулярне спілкування з друзями та близькими, недільна трапеза у сімейному колі, виїзди на пікнік на природу, спільне приготування їжі — все це середземноморський спосіб життя, який дозволяє знизити рівень стресу та тривожності, заряджає позитивними емоціями.

У геронтологічному центрі дізнались у довгожителів, що вони вважають головними правилами довгого життя до 100 років. Серед них не знайшли жодної людини, яка жила б лише негативними думками, постійно нудьгувала, була песимістом. Усі вони люди з активною життєвою позицією, життєрадісні та впевнені, що людина має обов'язково бути посильно фізично навантажена і займатися улюбленою справою.

Лікар нагадує, що на тривалість життя важливий вплив мають різні психологічні аспекти. Наприклад, самотність. Доведено, що бути самотнім у літньому віці не просто шкідливо для здоров'я (розвиваються чи прогресують захворювання, загострюються старі «болячки», людина загострює на них увагу і буквально живе думками про хвороби), а й підвищується ризик передчасної смерті. Існує прямий зв'язок між самотністю та її впливом на ментальне та фізичне здоров'я, що, до речі, вже давно доведено науковцями.

Стрес у літньому віці та нестача позитивних емоцій призводить до збільшення ризику розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, артриту, недоумства й інших хвороб, які значно погіршують якість життя та її тривалість.

Що стосується раціону, головне — збалансованість і раціональність, говорить геронтолог. Якщо брати у відсотковому співвідношенні, на частку зернових /бобових припадає 42 %, м'ясних продуктів — 17 %. Овочі та фрукти у щоденній тарілці літньої людини займають 14 % добового раціону, молочні продукти — 17 %, фрукти — 10 %.

«Багато хто прагне наслідувати склад продуктів, що для нашої зони не кожному до снаги, тому головний секрет довголіття все-таки в способі життя і збалансованому харчуванні», — наголошує Жилевич.

Вона також нагадує, що якщо вживання будь-яких продуктів викликає дискомфорт, неприємні відчуття і навіть погіршення самопочуття, від них краще відмовитися, знайти заміну чи вживати їх в іншому вигляді.

Обов'язкова й фізична активність.

«Ми повинні приблизно 150 хвилин на тиждень присвятити спорту, бажано віддавати перевагу інтенсивному анаеробному навантаженню. Якщо стан здоров'я не дозволяє виконувати активні вправи, зовсім відмовлятися від них не варто: будь-яке обмеження стану здоров'я не повинно вести до обмеження фізичного навантаження як такого. Її треба виконувати щодня, нехай і у межах своїх можливостей», — радить лікар.

Також ми розповідали про продукти проти старіння, які можна купити у звичайному магазині.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.