Догори
Дати відгук

Ризикнули зараз їхати на море до Туреччини чи Єгипту: на що звертати увагу

Реальні розповіді тих, хто відважився на закордонний відпочинок в сезон Covid-19.

8 хв на прочитання18 Вересня 2020, 12:30
pixabay pixabay
Поділитись:

Сезон карантину через поширення коронавірусу вніс корективи у трафік українських подорожувальників, охочих відпочити закордоном. Туристичні фірми майже не продають путівок до країн так званої червоної зони: такі, як Франція, Іспанія, Хорватія, Чорногорія, Ізраіль, Боснія та Герцеговина. Активно літають до Туреччини та Єгипту. Туристи, які повернулись з закордонних мандрів розповіли про найважливіше, що необхідно знати, збираючись у осінню подорож.

Туреччина приймає без тестів

Жодних ПЛР-тестів, пакунок масок та страховку взяла з собою під час польоту до Туреччини киянка Євгенія Бритик. Відпочивала у Анталії. На факт наявності у неї вірусу перевіряли на летовищі у «Борисполі» - перевірили температуру тіла електронними термометрами, а на борту літака попросили заповнити анкету та зазначити, чи не мала контакт з хворими на Covid.

«Летіли вдвох з подругою. У літаку стюарди були у масках і забороняли знімати маски пасажирам. Хоча під час польоту роздавали водичку та пропонували придбати каву чи чай. Коли летіли назад в Україну, у салоні зламався кондиціонер. Тому люди познімали маски і так сиділи, літак був забитий вщерть. Після повернення, у «Борисполі» у всіх виміряли температуру та відпустили без додаткового контролю чи ізоляції», – розповідає Євгенія.

Спогади про турецькі канікули у дівчини максимально екологічні. У готелі весь персонал був у масках, але від гостей закривати обличчя не вимагали. А от традиційного для путівок All Inclusive шведського столу не було – їжу видавали кухарі у пальчатках, кожному — індивідуальний пакунок.

 

«Готель був заселений на третину. Щовечора, коли ходили за їжею, усім вимірювали температуру. Вночі у басейні на території готелю плавати не дозволяли – бо проводили дезінфекцію, багато банок з дезінфектором стояли у різних місцях готелю. На пляжах – дотримання дистанції. Два лежаки – між ними двометрова дистанція», – згадує Євгенія Бритик.

США у червоній зоні та з обмеженнями в залежності від штату

Сергій Бондарюк отримав запрошення від друзів зі США, зробив візу та тричі за літо злітав до Вашингтону.

«Діставався через Стамбул. Нині це чи не єдиний маршрут до Америки. Хоч країна у червоній зоні, від мене жодних тестів та довідок ні перед вильотом, ні після прибуття не вимагали – аби була віза з зазначеною метою польоту та адресою прямування. Прилетів – сам за себе відповідаєш. Якщо говорити про пересадковий хаб у Стамбулі – там усе на досить високому рівні. У аеропорту в гучномовець нагадували про карантинні засоби, кругом усе терли і мили, від шафок до туалетів. У вбиральнях прибиральники чатують цілодобово. Під час висадки та посадки – дотримання дистанції», – розповідає Сергій.

Літаки з Києва до Стамбулу та зі Стамбулу до США заповнені на третину – така норма. Під час 10-ти годинного перельоту маски знімати не дозволяють.

«На неповному борті літака їжа запакована, гарячого немає, контакту з руками бортпровідників або інших пасажирів теж. Сендвічі, вода та сік у ланчбоксах та пакетах. Напоїв на розлив, як вода, чай чи кава не було. Подорож довга, тому брати їжу дому не завадить, харчів з літака не вистачає. Летів один на 3 сидіння, однак бортпровідники казали, що якщо їсти – не можна одночасно знімати маску двом людям поруч. Поїв – у цей час інший у масці», – ділиться турист.

Підхопити хворобу у Вашингтоні Сергій не боявся – бо людей на вулицях мало, за переміщення містом без маски великі штрафи, у кав’ярнях та ресторанах харчі на винесення, розрахунок переважно карткою, музеї та місця для рекреації не працюють.

 

«Залишилось декілька кав’ярень, де можна посидіти на літніх терасах, але і там персонал приймає неохоче. Краще, щоб купили і пішли», – розповідає подорожувальник.

Після повернення в Україну з Америки – тест за власні гроші або 14 днів самоізоляції.

«У Києві після прильоту прикордонники наказали завантажити на смартфон додаток «Дій вдома». За 24 години я мав відмітитись, що доїхав додому – це те місце, де я мав бути на самоізоляції. Я сидіти в хаті не хотів, тому перш ніж зазначати локацію у додатку, побіг до лабораторії та здав ПЛР-тест, а тоді вже після повернення зачекінився у смартфоні. До вечора наступного дня  результати тесту були готові, я відіслав про це повідомлення у додаток, та мене від нього відімкнули. Якщо цього не зробити – ти на гачку. Бо у додатку і твоє прізвище з контактами, і фото. Я тричі їздив, і тричі після приїзду здавав тест», – розповідає Сергій Бондарюк.

Гості з ЄС до України літають без вимоги про ізоляцію

Прийняти гостей із Німеччини довелось українці Ніні Пацьорі. Її дочка вже майже 10 років живе з чоловіком у ЄС. Перед приїздом батьки вивчили цінову політику на тести у столичних лабораторіях – на випадок, якщо потрібно буде здавати ПЛР.

«Нам розповіли, що у аеропорту тести коштують по 1700 грн, біля дому знайшли лабораторію, де роблять за 760 грн. Але і ці не згодилися. Німеччина у зеленій зоні, тому ні ізоляції, ні тестів робити вимоги не було. А от на шляху назад, після висадки, дітям зробили на летовищі тести коштом німецького бюджету – у них така система. Потім 3 дні вони були в ізоляції – поки не отримали результати з лабораторії. А повернутись на роботу змогли тільки через 2 тижні – у німецьких фірмах є внутрішні правила ізоляції для співробітників, які літали закордон», – розповідає Ніна.

У турагенціях радять йти на ПЛР незалежно від маршруту

Куди б не летів турист – відповідальність за здоров’я у його власних руках, переконує власниця агенції «ТUІ-Україна» Ірина Юхимова. Каже, не зробивши вдома ПЛР, дозволено літати до Єгипту, бо дослідження пропонують і після висадки в Єгипті, за 30 євро. Однак подорожувати без тесту не рекомендує.

«Перше – летиш без тесту наражаєш на небезпеку себе і інших пасажирів. Наступне – якщо прилетів з готовим результатом ПЛР з дому – поселився в готель та відпочиваєш. А хто робить після прильоту – добу сидить у  готелі та чекає на результат. Якщо позитивний – лікуйся у чужій країні. Чула від турагентів, що у деяких готелях туристів з тестами після прильоту на добу селили до карантинного корпусу. У Єгипті сувора вимога – людей з позитивним тестом селити в окремому карантинному корпусі під охорону, а тут відправляли туди і тих, хто ще не має висновків. Сиди у цьому корпусі, тобі носять їжу до номера, охорона чатує, а ти відпочиваєш, моря не бачиш», – каже Ірина.  

 

Туристам, які планують летіти у вересні та жовтні, Ірина Юхимова рекомендує брати якісну страховку.

«Вони всі покривають Covid, але різні умови. Одні просто покривають лікування на випадок зараження, але не враховують повторні тести, є такі, що покривають або ні госпіталізацію. Хороша медична страховка на тиждень обійдеться плюс-мінус 20 євро. Є страховки на випадок невиїзду з дому – коли людина захворіла, якісь непердбачувані обставини сталися, летіти не може, а гроші за путівку уже заплатила. Тоді страхова компанія компенсує кошти, затрачені на придбання путівки», – розповідає директор турагенції.

Щоб тест не довелось здавати вдруге, звертатись за ПЛР в Україні слід виключно у сертифікованих лабораторіях, зазначає Ірина Юхимова. Перелік опублікований на сайті МОЗ. Незалежно, скільки обійшовся платний тест, турагенції повертають за нього 799 грн.

«Через сезонний ажіотаж туристи не можуть зробити дешевші державні тести за 760 грн у приватних лабораторіях – під кінець літа вони закінчились. Тому тепер віддають по 1700 грн і більше. Ситуація виникла частково через зміни у правилах Єгипту – коли спочатку не вимагали тестів, люди накупили путівок, а тоді запровадили вимогу здавати. Всі побігли робити, і дешевші тести закінчились», – розповідає Ірина Юхимова.

Турагенти зізнаються, після запровадження обов’язкових ПЛР охочих літати до Єгипту поменшало. Та додають - у жовтні побільшає турів до Арабських Еміратів. Там обіцяють суворі правила – жорсткий контроль, лише визначені лабораторії. Ідеальний варіант для тих, хто хоче полетіти у відпустку, та не має бажання привезти коронавірус додому.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.