Надзвичайно смачний рулет «Прага» можна приготувати в домашніх умовах. Цей рецепт не належить до найпростіших, але результат цілком вартий зусиль.
Інгредієнти:
яйця — 5 шт. (білки + жовтки);
цукор — 120 г для тіста + 40 г для сиропу;
олія рослинна без запаху — 2 ст. л.;
молоко — 2 ст. л.;
борошно — 80 г;
какао — 20 г;
розпушувач — 1/3 ч. л.;
ванільний цукор — 1 ч. л. для тіста + 1 ч. л. для крему;
вода — 50 мл;
масло вершкове 82,5 % — 200 г для крему + 100 г для глазурі;
згущене молоко 8 % — 200 г;
какао — 10 г;
абрикосовий джем — 100 г;
шоколад 70% — 100 г.
Приготування.
Розігріти духовку до 190 °С.
Для приготування бісквітного шоколадного коржа відокремити білки від жовтків. До білків додати сіль і збити міксером до м'якої пишної піни. Додати ванільний цукор і невеликими порціями всипати цукор, продовжувати збивати до міцних піків і повного розчинення цукру.
Яєчні жовтки додати по одному до збитих білків і збивати до однорідної маси.
Додати олію, молоко, перемішати.
Борошно змішати з розпушувачем та какао, просіяти в яєчну масу.
Розмішати обережно, щоб не було борошняних грудочок і щоб зберегти пишну масу збитих білків.
Деко (найкраще розміром 34х38 см) застелити пергаментним папером. Вилити тісто й обережно розрівняти, щоб шар тіста був рівним.
Випікати бісквітний корж при температурі 190 °С 12-15 хвилин, орієнтуючись на духовку. Під час випікання духовку перші 10 хвилин відкривати не можна, інакше бісквіт опаде. Якщо корж при натисканні пальцем пружинить, і верх буде сухим, — бісквіт готовий.
Готовий бісквіт вийняти з духовки, відокремити папір від краю бісквіту, поки він гарячий, і залишити бісквітний корж остигати.
Приготувати сироп для просочення бісквіту. Змішати в сотейнику цукор і воду. Поставити сотейник на плиту і довести до кипіння, зняти з плити і дати охолонути.
Приготувати крем. Розм'якшене вершкове масло (кімнатної температури) збити міксером до повітряної світлої маси.
Невеликими порціями додати згущене молоко, теж кімнатної температури, і збивати до однорідності.
Далі додати какао, перемішати. Потім збити міксером до однорідної маси. За бажання можна додати чайну ложку коньяку чи кілька крапель ромової есенції. Виходить гарний шоколадний крем.
Остиглий бісквіт перевернути на чистий аркуш пергаментного паперу й акуратно зняти папір.
Просочити бісквітний корж сиропом по всій поверхні.
Викласти крем.
За допомогою паперу згорнути бісквіт із кремом у рулет. Покласти рулет у холодильник на 1 годину для стабілізації крему.
Верх і боки рулету змастити тонким шаром абрикосового джему.
Покласти в холодильник на 30 хвилин.
Приготувати глазур. Шоколад (якщо у вас шоколад у плитках, його потрібно поламати) і вершкове масло підігріти в мікрохвильовій печі короткими імпульсами по 10-15 секунд. Головне — не перетримати, інакше шоколад згорнеться. Перемішати до однорідної маси, щоби шоколад повністю розчинився.
Вилити глазур (частину глазурі залишити для прикраси) центром по всій довжині рулету. Покласти в холодильник, аби глазур трохи схопилася.
Охолоджену глазур, що залишилася, викласти в кондитерський мішок і прикрасити верх рулету написом і смужками.
Покласти празький торт-рулет у холодильник для повного застигання глазурі.
Рулет «Прага» готовий.
Смачного!
Також ми розповідали про рулет «Баунті» без випікання — простий і легкий десерт.