Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • РФ не має засобів для ефективної боротьби з українськими напівзанурюваними дронами-камікадзе — полковник російської авіації

РФ не має засобів для ефективної боротьби з українськими напівзанурюваними дронами-камікадзе — полковник російської авіації

А пасивні засоби боротьби з ними відсутні.

4 хв на прочитання17 Липня 2023, 23:09
Кримський міст станом на ранок 17 липня Кримський міст станом на ранок 17 липня
Поділитись:

Називаючи сьогоднішній підрив Кримського мосту «черговою успішною атакою ЗСУ», російський політичний діяч, полковник авіації Віктор Алксніс заявляє, що вона була неминуча через два чинники.

«Перший — політичний, пов'язаний із політикою «договорняків» з Україною та її союзниками, яку активно намагається проводити Кремль та особисто президент В.Путін», — вважає росіянин.

На його думку, «зернова угода» дозволила Україні запускати напівзанурювальні дрони-камікадзе з морського узбережжя поблизу Одеси, а також з морських вантажних суден, що забезпечують цю угоду з акваторії Чорного моря. Алксніс також запевняє, що існує фактична заборона на удари по українських транспортних комунікаціях, а також по виробничих потужностях, які беруть участь у виробництві українських морських дронів «Микола-3», і по енергетичних об'єктах, які забезпечують ці підприємства енергією

Другий чинник, який називає Алксніс — військово-технічний. Ідеться про те, що в російської армії відсутні системи озброєння, здатні вести успішну боротьбу з напівзанурювальними дронами-камікадзе.

«У ході проведеної за останні 30 років найбільшої у світовій історії деіндустріалізації свідомо було знищено сотні оборонних підприємств та науково-дослідних інститутів. В результаті було втрачено тисячі технологій і в цьому плані наше відставання від передових країн складає вже десятки років», — нарікає військовий.

Він нагадує, що для успішної боротьби з напівзанурювальними дронами-камікадзе необхідне своєчасне їх виявлення засобами космічної й авіаційної технічної розвідки. Тимчасом російське «космічне угруповання» вкрай нечисленне і виконати це завдання не в змозі, оскільки російська морська авіація «радше мертва, ніж жива».

Алксніс пояснює, що для своєчасного виявлення таких дронів і наведення на них ударної авіації потрібно забезпечувати цілодобове патрулювання повітряного простору над Чорним морем протичовнових патрульних літаків, оснащених сучасними засобами радіолокації виявлення надводних і підводних об'єктів. Але за відкритими даними РФ має на Північному та Тихоокеанському флотах усього 22 застарілі протичовнові літаки Іл-38 і близько 20 Ту-142.

«Всі вони за своїми тактико-технічними характеристиками не відповідають вимогам сьогоднішнього дня і значно поступаються сучасним американським протичовновим літакам Boeing P-8 Poseidon, яких тільки у США 128 і десятки їхніх союзників. Крім того, невідомо, чи зможе застаріле радіолокаційне обладнання наших Іл-38 і Ту-142 забезпечувати ефективне виявлення малорозмірних напівзанурювальних дронів-камікадзе. Постачання нових протичовнових літаків для російської армії навіть не планується», — розповідає військовий.

Він говорить, що іншим ефективним засобом виявлення напівзанурювальних дронів-камікадзе є літаки далекого радіолокаційного виявлення й управління (ДРЛОУ), які легко виявляють надводні морські цілі. Але й із цим у росіян «величезні проблеми»: наявні дев'ять застарілих літаків А-50 (А-50У) виробництва 80-их років через свою нечисленність не здатні забезпечити всі потреби ЗС РФ, а виробництва нових літаків ДРЛОУ в Росії немає.

«Без дальнього виявлення напівзанурюваних дронів-камікадзе технічними засобами з подальшим наведенням на них літаків ударної авіації ефективна боротьба з ними «на далеких рубежах» неможлива. Залишаються лише пасивні засоби боротьби — перекриття Керченської протоки боновими загородженнями, які довели свою ефективність ще в роки першої світової війни для боротьби з підводними човнами. Судячи з сьогоднішньої атаки, у Керченській протоці вони відсутні. Чому? Хіба в умовах війни у зв'язку з виходом російського угруповання на узбережжя Азовського моря та перетворенням його на внутрішнє море РФ існує великий морський трафік із Чорного моря в Азовське і навпаки? Невже не можна тимчасово повністю припинити цей трафік і тим самим убезпечити Кримський міст хоч би від ударів напівзанурюваних дронів-камікадзе?» — запитує Алксніс.

Тимчасом російська версія про гідроскутери, перероблені в безпілотники, якими підірвали Кримський міст, звучить абсурдно — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Фото з відкритих джерел
Опудрювання часнику й цибулі навесні: чому і як це варто зробити
1 хв на прочитання44 хвилини тому
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху
Фото: Олег Васильєв
Укрзалізниця оголосила про зупинку руху на ділянці Мукачево — Чоп
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення з відкритих джерел
Суп із хрущів — традиційна німецька страва: невдовзі його знову почнуть готувати, і ось чому
2 хв на прочитання2 години тому
На Полтавщині чоловік відбивався рибою від поліцейських,
На Полтавщині чоловік відбивався рибою від поліцейських: суд оголосив вирок
1 хв на прочитання3 години тому
Хто мало спить, той багато п'є: науковці встановили зв’язок між безсонням та алкоголізмом
4 хв на прочитання3 години тому
Екокомітет підтримав законопроект про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні
1 хв на прочитання4 години тому
«Станом на зараз є 28 тисяч дієт, і всі вони не працюють»: нутриціолог радить, як харчуватися, не рахуючи калорій
16 хв на прочитання5 годин тому
Українці стали частіше звертатися за допомогою, коли постраждали від торгівлі людьми
3 хв на прочитання6 годин тому