Догори
Дати відгук

Ремдесивір: Україна закупила «протикоронавірусний» препарат, не дивлячись на його неефективність?

Чому експерти відмовляються говорити про цей препарат

5 хв на прочитання13 Листопада 2020, 18:45
Поділитись:

Багато кого дивує, з яким ентузіазмом МОЗ організував закупівлю Ремдесивіру – препарату, на який навесні покладалися великі надії, але до осені стало зрозуміло, що він їх не виправдовує. Закупівля відбулася, і 6 листопада 14100 ампул Ремдесивіру – половина оплаченої кількості – уже прибули в Україну і розподіляються по регіонах. Другу партію ще виготовляють, і наші джерела в ДП «Медичні закупівлі України» стверджують, що те, як скоро ця партія прибуде в Україну, залежить від наказу МОЗ на ввезення незареєстрованих лікарських засобів ЛЗ. За планом це має статися до 1 грудня.

Що ж примусило МОЗ проявити таку оперативність? GreenPost спробує розібратися.

Чому Ремдесивір

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко анонсував закупівлю противірусного препарату Ремдесивір для лікування важкої форми COVID-19 майже водночас із тим, як ВООЗ оприлюднила дані про малоефективність цього препарату.

«Проміжні результати дослідження "Солідарна терапія", координованого Всесвітньою організацією охорони здоров'я, вказують на те, що схеми застосування Ремдесивіру <…> мали незначний вплив на 28-денну смертність або перебіг COVID-19 у госпіталізованих пацієнтів», – ідеться у повідомленні на сайті ВООЗ. Дослідження, яке охоплювало понад 30 країн, розглядало вплив цих методів лікування на загальну смертність, застосування вентиляції та тривалість перебування в лікарні у госпіталізованих пацієнтів.

У програмі поставок ліків, яка розробляється під керівництвом ВООЗ і передбачає поставки препаратів від COVID-19 у бідні країни, Ремдесивір у списку пріоритетних ліків відсутній. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на документи ВООЗ. Однак американська компанія Gilead Science, розробник препарату, заявила, що програма ВООЗ не фінансувала випробування ліків і не зверталася до компанії з проханням про включення Ремдесивіру до свого списку.

Та все це не примусило МОЗ України переглянути чинний протокол лікування хворих на COVID-19, який наразі рекомендує застосування Ремдесивіру. Тим більше що й на захист цього препарату є що сказати. Наприклад, що цей препарат схвалений для лікування COVID-19 в багатьох країнах світу.

«Лікарський засіб "Ремдесивір" входить до клінічних протоколів з надання медичної допомоги для лікування коронавірусної інфекції та може застосовуватись лише у випадках, передбачених цим протоколом. Зазначимо, що "Ремдесивір" широко застосовується для екстреного використання у таких країнах світу, як США, Японія, Австралія, країни ЄС (Франція, Іспанія, Хорватія, Румунія та ін.)», – ідеться на сайті МОЗ.

Ремдесивір зареєстрували в Управлінні з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA) як препарат, який має специфічну дію проти коронавірусної хвороби.

І навіть ВООЗ не відкидає можливість застосування Ремдесивіру для лікування коронавірусу – експерти цієї організації наразі працюють над відповідною інструкцією, яка має бути готова у 20-их числах листопада.

Покажіть свої документи

Виносячи за дужки ефективність Ремдесивіру при лікуванні COVID-19, слід сказати, що препарат із такою назвою відсутній у реєстрі Держлікслужби – державному реєстрі лікарських засобів України, який надається МОЗ. Якщо Ремдесивір перебуває у статусі реєстрації чи проведення додаткових досліджень, то інформація про це ніде не відображається.

Не дивно, що Ремдесивір, закуплений за бюджетні кошти, не передаватиметься в аптеки, а буде розподілений в лікарнях і призначатиметься за показаннями під контролем лікаря (принаймні так запевняє Віктор Ляшко): торгувати незареєстрованими лікарськими засобами – справа ризикована. Проте знаходяться й такі ділки – адже завдяки скандалам, пов’язаним із Ремдесивіром, цей препарат став доволі популярним.

«Україна наразі не імпортує ці ліки, однак купити Ремдесивір можна в аптеці TLV (Ізраїль), яка пропонує доступну ціну на препарат, а також можливість доставки до Харкова, в Дніпро, Київ», – таке оголошення ми знайшли на просторах інтернету.

Трохи конспірології

Враховуючи, що середній цикл виробництва лікарських засобів складає близько 4-6 місяців, оперативність поставки першої партії Ремдесивіру відразу наштовхує на думку, що цей препарат залежався на якомусь складі, і потрібно подивитися на його термін придатності. 

Злі язики відразу побачили в рішенні МОЗ закупити Ремдесивір дуже стару схему, на якій гарно «підіймається» і роблять політичні дивіденди. Лікарський засіб не можна завозити, якщо його залишковий термін придатності менше 6 місяців (тобто якщо залишилося менш ніж пів року до закінчення його терміну придатності, після чого треба буде ще подбати про утилізацію цього препарату). Мабуть, сказали, що лікарські засоби з залишковим 6 місяців на ринку вартують 0 грн, буде занадто голосно, однак загалом ситуація така. Проте законодавство робить виняток для препаратів, закуплених за бюджетні кошти. Тому ефективність тут – справа десята. Тим більше завжди можна найняти експерта, який скаже, що ліки гарні.

До слова, всі експерти, у яких ми просили висловитися про Ремдесивір, відмовлялися коментувати ситуацію. Навіть якщо раніше, до проведення закупівлі МОЗ, вони з цього приводу публічно виступали.

Ціна питання

Скільки коштує Ремдесивір? У наказі МОЗ про закупівлю Ремдесивіру за рахунок коштів, виділених з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID- 19 ідеться про суму 19 458 000 грн без ПДВ. Тобто ціна одного флакона становить 690 грн.

Цікаво, що при цьому компанія Gilead Sciences визначила вартість Ремдесивіру 390 доларів. Саме за цією ціною зазначений препарат пропонується всім урядам розвинених країн світу, де Ремдесивір дозволений до застосування. За нинішнім курсом долара це 10978 грн 50 коп. Виходить, що Україна купує Ремдесивір фактично за безцінь. У такому разі співвідношення ціни та якості може справді виявитися більш ніж оптимальним.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання3 години тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання6 годин тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання7 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання8 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання15 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання15 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитаннягодина тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання2 години тому
Збереження природи Моніторингова система Нацпарк
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання3 години тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання6 годин тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання9 годин тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання10 годин тому
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання10 годин тому