Догори
Дати відгук

Реформа зменшення промислового забруднення: переймаємо досвід ЄС

Менш ніж за рік Україна почне впроваджувати європейські правила контролю за промисловими викидами.

2 хв на прочитання17 Вересня 2024, 13:54
Поділитись:

Верховна Рада України ухвалила євроінтеграційний Закон «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення». Він імплементує окремі глави Директиви 2010/75/ЄС. Менш ніж за рік положення Закону набудуть чинності й нові європейські правила почнуть поступово впроваджуватися в Україні.

У Євросоюзі формування та вдосконалення законодавства про зменшення та контроль промислового забруднення відбувається безперервно. Європейські чиновники, бізнес та громадськість перебувають у постійному діалозі, а підприємства працюють в умовах перманентного посилення екологічних вимог і стандартів.

Тому коли з’явилася Директива 2010/75/ЄС, країнам-членам не потрібно було приймати нове для себе законодавство, достатньо було внести зміни в чинне. 

Національне законодавство у ЄС у сфері промислового забруднення відрізняється від країни до країни, але не суттєво. Ці відмінності здебільшого стосуються лише підходів до адміністрування – наприклад, щодо визначення органів, які видають інтегровані довкіллєві дозволи. 

Загалом станом на 2015 рік було видано 51 615 інтегрованих довкіллєвих дозволів. Більшість з них – ще у 1999-2007 роках на основі Директиви 96/61/ЄС щодо всеохоплюючого запобігання і контролю забруднень.

Результати такої політики ЄС вражаючі. З 2004 по 2022 рік великі спалювальні установки в ЄС зменшили викиди діоксиду сірки і пилу на 92%, а діоксиду азоту на 70%. Причому таке скорочення викидів досягнуто одночасно з економічним зростанням.

Важливим для України є й європейський досвід фінансування екомодернізації підприємств. Фінансування природоохоронних заходів у ЄС здійснювалося не лише за рахунок власних ресурсів промисловості чи кредитних коштів, але і за сприяння різноманітних фондів ЄС та відповідних національних фондів країн-членів Європейського Союзу. 

Важливо також розуміти, що екологічні проєкти в країнах ЄС часто реалізовувались паралельно з реконструкцією, модернізацією та переоснащенням основного обладнання. Тому іноді важко виокремити суто екологічну компоненту в таких інвестиціях. 

Такий досвід слід взяти до уваги і українському бізнесу, наголосили у Міндовкілля. Адже реконструкція та переобладнання за європейськими екологічними стандартами має більше шансів на залучення міжнародного фінансування. Ухвалення європейського довкіллєвого законодавства в Україні ще більше посилило ці можливості.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Кілька років і 4 млрд грн треба, щоб світлофори у Києві працювали на автономному живленні
1 хв на прочитаннягодина тому
ФОТО: ілюстративне
Найбільш заразний: світом шириться новий штам COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
Фото: «Їжа легко»
Сковороду накрити кришкою та дорахувати до десяти: яєчня з пармезаном — простий і швидкий сніданок
1 хв на прочитання3 години тому
Чоловік перетинає міст у Франкфурті-на-Майні 17 вересня під час видовища, відомого як супермісяць. Фото: Кирило Кудрявцев/AFP/Getty Images
Подвійне шоу: супермісяць і часткове місячне затемнення в одну ніч
1 хв на прочитання10 годин тому
Відтепер для глядачів з порушеннями зору та слуху стали доступними твори Національної оперети України
2 хв на прочитанняВчора
Як доглядати за грушею восени: 7 важливих процедур для здоров'я дерева
3 хв на прочитанняВчора
Digital4UA: підтримка з впровадженням цифрового землеробства для аграріїв
1 хв на прочитанняВчора
МАГАТЕ підтримає Україну в реалізації планів з добудови енергоблоків 3 та 4 Хмельницької АЕС
1 хв на прочитанняВчора