Догори
Дати відгук

Професії «масажист» немає — масаж може робити будь-хто: інтерв’ю з професійним масажистом

Буде здоровий хребет — буде здорове все тіло.

6 хв на прочитання07 Лютого 2022, 15:32
Масаж Масаж
Поділитись:

Кажуть, конгресмен від штату Массачусетс та спікер палати представників Тіп О'Ніл був дуже товариським та мав секрет спілкування зі своїми виборцями. Звісно, він не міг запам’ятати тисячі людей, з якими зустрічався у передвиборчих поїздках, тому просто під час рукостискання запитував: «Як ваша спина?» Практично завжди людина думала: «Це ж треба — він мене згадав!»

Справді, проблеми зі спиною дуже поширені. Вважається, що людська спина взагалі «спроектована» так, що після 30 чи в крайньому разі 40 років починає втрачати функціональність, навіть якщо її ще раніше не травмували. Протрузії, грижі, випадання дисків, та й просто затиски у м’язах… Чи можна цьому запобігти? Про здорову спину GreenPost розповів масажист Іван Яріш.

 

Від чого виникають проблеми зі спиною?

— Вони можуть виникати з самого дитинства. Від народження основний хребець, який приймає навантаження на все тіло — L-5 у крижовому відділі — дуже слабенький. Тут виникає найбільше гриж у людей. Друге — це взуття, воно теж відіграє велику роль. Із дитинства треба використовувати супінатори. Бо коли йде викривлення ноги в дитини, може змінитися прикус. І від цього прикусу та поганої постави — а жінки ще й носять взуття на підборах — змінюється картина у хребті: десь затискає і йдуть постійні проблеми в організмі.

Кажуть, що всі "болячки" від спини: буде здоровий хребет — буде здорове все тіло. Соматична нервова система розгалужена по всіх внутрішніх органах. Тому коли десь у спині є проблема, є біль, то неприємні відчуття можуть бути у тому парному органі, до якого приєднане певне нервове закінчення. Наприклад, якщо у грудному відділі хребта негаразди, це може спричинити неприємні відчуття у печінці. 

Масажі потрібні всім?

— Звісно. Деякі люди, коли їм кажуть: «Сходи на масаж!», відповідають: «Для чого? У мене нічого не болить». Але в такому разі для чого чистити зуби, якщо вони не болять? Організму теж треба допомагати, щоб він очищувався, бо він інколи не справляється.

У наш час є дуже багато шкідливої їжі, на склад якої ми не звертаємо уваги: але все це відкладається в організмі й ослаблює нашу імунну систему. Зараз багато проблем через харчування, лімфатична система не справляється, відбувається застій шкідливихречовин в організмі. І самим масажами проблеми не вирішиш.

Я постійно кажу, що фізкультурою потрібно займатися завжди. Та й просто рухатися: не можете бігати — замініть швидкою ходьбою. Чому це важливо: серце качає кров, а лімфатична система не має свого "насоса", лімфа рухається за рахунок наших м’язів. Якщо ви рухаєтесь, то лімфу просувається по тілу. А лімфа — це, так би мовити, "каналізація" нашого організму, яка виводить усі токсини. Окрім того, в лімфатичній системі дуже важлива вода, тому потрібно дотримуватися питного режиму, щоб очищувався організм. Лімфа має текти, як водичка, а у нас вона стає тягучою, відповідно токсини дуже важко виводяться, що ослаблює організм. Коли в організм потрапляє вірус, ослаблена лімфатична система не може впоратися з ним, імунітет падає, й людина може захворіти.

Тому на додачу до масажів я завжди раджу корегувати питний режим, правильне харчування та фізичну активність.

Як масажист відчуває проблеми клієнта?

— Насамперед клієнт говорить, що його щось турбує. При больових відчуттях ми нічого не можемо зробити — потрібно насамперед зняти запальний процес. Знявши запальний процес у цьому місці, ми починаємо його розробляти: давати людині певні вправи, проминати всі м’язи, щоби їх максимально розслабити.

 

У масажиста під час роботи з клієнтом виникають якісь неформальні стосунки?

— Коли людина приходить, ми спочатку починаємо спілкуватися, адже у цієї роботи є і психологічна складова — потрібно знайти підхід до людини. Мені пощастило з викладачем — він пояснював, що треба приділяти час клієнтові. Наприклад, масаж має тривати стільки-то, а ще ви з людиною знайомитеся, спілкуєтеся… Кожен працює по-своєму, але просто провести процедуру й не пояснити людині, що ви робили, як ви робили, для чого їй це — неправильно, я вважаю.

Як відрізнити масажиста, якому можна довіряти?

— Мабуть, тільки походити на кілька процедур: подивитися, стає вам краще чи ні. Звісно, кожен масажист хоче мати більше клієнтів, але так само кожен клієнт хоче отримати користь від процедури. Велику роль відіграє етика масажиста.

Що потрібно, аби стати масажистом?

— По-перше, потрібні знання — мати медичну освіту чи бодай курс пройти. Професії «масажист» немає — масаж може робити будь-хто. Масаж — це фізичний дотик, а оздоровлення нікому не заборонене. Але щоб працювати десь в оздоровчих центрах потрібно мати сертифікати, що ти справді проходив навчання.

Оскільки масаж можуть робити всі, навіть людина сама собі, чого потрібно уникати при масажі?

— Якщо людина самостійно пробує робити масаж, треба бодай погуглити анатомію — де розташовані масажні лінії, де лімфатичні вузли, де можна масажувати, де ні.

Для будь-якої процедури масажу є покази та протипокази. Онкологічні та інфекційні захворювання — основний протипоказ. Можуть бути запальні процеси. Окрім того, коли людина приходить на масаж — обов’язково міряти тиск, запитувати, чи вона не гіпертонік. Бо буває таке, що клієнт встає з ліжка — а в нього тиск піднявся. Гіпертонікам масаж робиться у сидячому положенні.

Нагадаємо, що можна зробити, аби зап’ястя не «поламалися».

Також ми наводили 10 порад масажиста, як схуднути та зберегти стрункість.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитаннягодина тому
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитання2 години тому
Коли починається Петрів піст
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитання3 години тому
Привласнили майже 25 мільйонів гривень на будівництві Палацу спорту.
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитання6 годин тому
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання7 годин тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитання8 годин тому
У Черкасах пересадили кістковий мозок пацієнту, донора для якого шукали 15 років і знайшли в США
3 хв на прочитання15 годин тому
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання16 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання29 Березня 2024
Режим економії вуличного освітлення в Одесі
Вуличне освітлення в Одесі - в режимі економії
1 хв на прочитання4 години тому
Вітрова електростанція на Полтавщині. Фото ілюстративне
Для будівництва вітрової електростанції на Полтавщині виділять 47 тис. га
1 хв на прочитання5 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання9 годин тому
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання10 годин тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання11 годин тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання11 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання12 годин тому