Продукти «від мігрені»: науковці розповіли, як їжа лікує головний біль

2 хв на прочитання30 Липня 2021, 15:11

Частота та ступінь тяжкості мігрені істотно знижуються після зміни дієти.

Рандомізоване контрольоване дослідження продемонструвало, що дієта з високим умістом двох довголанцюгових Омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), ейкозапентноєвої кислоти (EПК) і докозагексаєнової кислоти (ДГК) знижує частоту та інтенсивність головного болю, а також зменшує рівень ліпідів, пов'язаних із болем, у хворих на мігрень. Про це розповідає Асоціація дієтологів України.

У дослідженні брали участь 182 людини з вихідним середнім показником 16,3 дні з головним болем на місяць і 5,4 години з мігренню на добу. Дві третини учасників (67 %) відповідали критеріям хронічної мігрені (понад 15 днів головного болю на місяць). Базові середні показники тестування HIT-6 вказували на те, що головний біль суттєво впливає на якість життя. Середній вік групи був 38 років, 88 % — жінки.

Учасники отримували харчові набори, які включали рибу, овочі, хумус, салати, і їх випадковим чином розподілили на одну з трьох дієт із різною кількістю ЕПК та ДГК і лінолевої кислоти.

Контрольна група дотримувалась дієти з високим рівнем лінолевої кислоти та низьким рівнем ЕПК і ДГК, імітуючи звичайну дієту середнього американця. Інші дві інтервенційні дієти включали високий вміст Омега-3 ПНЖК: одна з них включала високий рівень ЕПК і ДГК та високий рівень лінолевої кислоти (група Н3); інша — високий рівень ЕПК і ДГК та низький рівень лінолевої кислоти (група H3-L6).

Дослідження тривало 16 тижнів, частоту головного болю оцінювали щодня за допомогою електронного щоденника.

Доктор Крістофер Рамсден із Національного інституту старіння у Балтиморі (Мериленд, США) з колегами повідомили у публікації в British Medical Journal, що люди, які вживали більше EПК і ДГК, відчували зниження загальної кількості годин із головним болем на добу, ступені тяжкості мігрені та загальної кількості днів із головним болем протягом місяця на 30–40 % порівняно з дієтою з високим умістом лінолевої кислоти (Омега-6 ПНЖК).

ЕПК і ДГК містяться в жирній рибі. Вони є попередниками оксиліпінів, які беруть участь у регуляції болю та запалення.

Також дослідження на лабораторних тваринах доводять, що лінолева кислота посилює біль. Лінолева кислота — це поліненасичена жирна кислота, яку зазвичай отримують із кукурудзи, сої та олій, а також деяких горіхів і насіння.

Таким чином, якщо ви хочете позбутися мігрені чи бодай зменшити її прояви, слід збільшити у своєму раціоні кількість жирної риби та зменшити кількість продуктів, які містять лінолеву кислоту.

Також ми розповідали, що науковці навчилися лікувати рак за допомогою власної мікрофлори пацієнта.

Окрім того, лікарі назвали фрукт, вживання якого підвищує ризик меланоми на 36 %.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: