Догори
Дати відгук

Постійно дере в горлі і закладений ніс: яка різниця між синуситом і ангіною

Більшість захворювань ЛОР-органів має інфекційну природу.

2 хв на прочитання31 Січня 2024, 13:44
Синусит тонзиліт ангіна Симптоматика захворювань Синусит тонзиліт ангіна Симптоматика захворювань
Поділитись:

Запальні захворювання навколоносових пазух (синусити), горла і піднебінних мигдалин (ангіна/тонзиліт) – поширені патології ЛОР-органів. Від них страждають як дорослі, так і діти. Зараження можливе в будь-який сезон, але пік захворюваності зазвичай припадає на осінньо-зимовий період.

Оскільки причиною цих захворювань можуть бути не тільки віруси, але і бактерії, ідентифікація збудника є важливим фактором для призначення успішного лікування, говорять лікарі.

Синусит. Це запалення слизової оболонки навколоносових пазух, викликане бактеріями, вірусами або грибками. Клінічними проявами синуситу є:

  • рясні ранкові виділення з носа;
  • збільшення або болючість лімфатичних вузлів шиї та голови;
  • головні болі в районі носа, очних яблук, чола і перенісся (можуть посилюватися під час фізичних навантажень або нахилах вниз);
  • підвищена температура (більше 38 градусів), лихоманка, озноб;
  • м'язові болі, слабкість;
  • зміна тембру, гугнявість голосу;
  • зниження нюху.

Збудниками хронічного синуситу найчастіше є бактерії або грибки. Зазвичай інфекційні агенти в першу чергу поширюються на слизову оболонку носа (риніт), після чого вражають слизову оболонку придаткових пазух носа (риносинусит).

Запальний процес і набряк слизової носа призводять до закупорки каналу, закладення носа і нежиті. Залежно від локалізації запалення, воно може бути в лобових пазухах (фронтит), верхньощелепних гайморових пазухах (гайморит), клиноподібній пазусі (сфеноїдит) або в осередках ґратчастих пазух (етмоїдит). Гайморит – найпоширеніший різновид синуситу.

Відсутність або неправильно підібрана схема лікування може призвести до ускладнень, пов'язаних з поширенням бактеріального процесу. До найнебезпечніших з них відносяться епідуральний (під твердою мозковою оболонкою) абсцес і абсцес мозку.

Ангіна. Це інфекційне захворювання з місцевими проявами у вигляді гострого запалення піднебінних мигдалин. При ангіні більш ніж в 50% випадків основна етіологічна роль належить β-гемолітичному стрептококу групи А. Рідше запалення викликають пневмококи, стафілокок або їх поєднання.

При гострій ангіні клінічна картина проявляється характерними симптомами ураження мигдалин:

  • болем в горлі при ковтанні;
  • слабкістю і головним болем;
  • підвищеною температурою тіла;
  • білим або жовтим нальотом на мигдалинах.

Хронічний тонзиліт має менш виражені симптоми і проявляється відчуттям сухості в горлі, першінням, болем чи дискомфортом під час їжі або вранці після сну, відчуттям стороннього тіла в горлі.

Лікарі наголошують, що при відсутності лікування можливі ускладнення – від легких (отит, ларингіт, набряк гортані), до середніх (гострий шийний лімфаденіт, окологлоткові абсцеси) і важких (абсцеси глотки, менінгіт, гостра ревматична лихоманка, гломерулонефрит.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.