Догори
Дати відгук

Порадьтеся із лікарем: кому категорично не можна їсти вишню

Вишня містить безліч корисних речовин. Але деяким людям її їсти не варто, оскільки це може негативно позначитися на здоров'ї.

3 хв на прочитання12 Липня 2022, 23:41
Поділитись:

Вишня - надзвичайно смачна ягода, яка заробила собі "шанувальників" завдяки насиченому і красивому кольору, яскравому аромату та приємній кислинці. Крім того, вона дуже корисна для організму, але вживати її можна далеко не всім, пише «Главред».

Чим корисна вишня для здоров'я

Вишня славиться тим, що в ній представлений широкий спектр вітамінів і мінералів. Зокрема, ягода містить калій, кальцій, залізо, магній, кремній, фосфор. Крім того, в ній містяться пектини і клітковина ( 5-8% від денної норми в 100 г ягід).

Особливо багато у вишні вітамінів А і С. 100 грамів вишні забезпечать близько 20% добової потреби у вітаміні А і 17% - у вітаміні С.

Терпкі та кислі сорти вишні містять мелатонін - гормон, що поліпшує сон. Крім того він має антидепресивну дію.

Вишня містить велику кількість флованоїдів, які забезпечують кращу засвоюваність вітаміну С, а значить і користь для імунітету, шкіри, волосся і суглобів.

Кислий смак ягоді надають різноманітні органічні кислоти: триптофан, фолієва, яблучна, саліцилова, бурштинова, лимонна та інші. Вони стимулюють травлення, вироблення шлункового соку. Також вони пригнічують ріст шкідливих гнильних бактерій. Пектини в складі вишні обволікають кишківник і прискорюють перистальтику.

Червоне забарвлення вишні надають антоціани, які є антиоксидантами. Вони допомагають клітинам пережити стрес через окислювальні процеси. Людям, які займаються спортом, рекомендується їсти вишню, оскільки ягода допомагає організму швидше відновлюються й тренуватися довше.

Вишня корисна для серця та судин. Вітамін РР разом з аскорбіновою кислотою збільшують проникність судин. Вишня розріджує кров завдяки кумаринам у складі. Вони попереджають утворення тромбів.

Вишня - чемпіон за низьким показником глікемічного індексу серед фруктів, він дорівнює 22.

Довідка. Глікемічний індекс (ГІ) — це умовний коефіцієнт, що показує, з якою швидкістю вуглеводи, що містяться в продукті харчування, засвоюються організмом і підвищують рівень цукру в крові. Всі продукти порівнюються з глікемічним індексом глюкози, який дорівнює 100 одиницям.

Кому не можна їсти вишню

Для деяких людей вишня може бути шкідлива, тому вживати її потрібно з обережністю, а тим, у кого алергія на ягоду - і зовсім виключити її зі свого раціону.

Відмовитися від вишні необхідно при загостренні захворювань шлунково-кишкового тракту і в разі харчового отруєння.

Через велику кількість кислот в складі, вишня подразнює слизову шлунка та може викликати печію. Тому не рекомендується їсти її на голодний шлунок.

Після вживання вишні варто полоскати ротову порожнину, оскільки кислота руйнує емаль зубів.

Вишня може нашкодити людям з підвищеною кислотністю шлунка, загостренням виразкової хвороби, гастриту.

Коли найкраще їсти вишню

Ягоду не можна їсти на голодний шлунок. Краще вживати її після основного прийому їжі, що містить білки і жири.

Дієтологи радять додавати вишню у сир, сметану або йогурт.

Скільки вишні можна їсти на день

Після основного прийому їжі можна з'їсти не більше 100 грамів вишні. Велика порція цих плодів (близько 300-400 грамів) може спровокувати розлад шлунка і діарею.

Що буде, якщо з'їсти дуже багато вишні

Оксикумарин і кумарин, що містяться у вишні, нормалізують згортання крові та її склад. А вітамін C і дубильні речовини підвищують тонус судин і зміцнюють стінки капілярів.

Крім того, вишня має легку сечогінну дію та благотворно впливає на роботу серцевого м'яза. Все це і призводить до природного зниження підвищеного артеріального тиску.

Важливо! До вживання вишні є протипоказання, тому в разі проблем зі здоров'ям потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Кактуси на підвіконні Корисні поради Домашні квіти
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання26 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора