Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Пора переводити годинник: що зміниться цієї ночі і чому ми досі переходимо з літнього на зимовий час

Пора переводити годинник: що зміниться цієї ночі і чому ми досі переходимо з літнього на зимовий час

Неділя матиме 25 годин — і можна поспати на годину довше.

3 хв на прочитання28 Жовтня 2023, 21:46
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

29 жовтня о 04.00 українці переведуть стрілки годинників на одну годину назад. Таким чином наша країна (як і багато інших цієї ночі) перейде на «зимовий» час. Отже, неділя матиме 25 годин — і можна поспати на годину довше. При цьому світає на годину раніше, а темніє на годину раніше. Чому ми досі двічі на рік переводимо годинники, розповідає Die Zeit.

Різні правила щодо часу в Європейському Союзі були стандартизовані до 1996 року. Загалом же літній час переважно використовується в Європі, Північній Америці й Океанії. У багатьох країнах південної півкулі відбуваються протилежні зміни. З іншого боку, в країнах поблизу екватора, як правило, немає переведення часу, тому що сонце сходить і заходить там в один і той же час цілий рік.

Критики стверджують, що такі зміни двічі на рік порушують біоритми людей і сільськогосподарських тварин, що можна порівняти з міні-синдромом біоритмів. Це призводить до проблем зі здоров'ям у багатьох людей, включаючи порушення сну та труднощі з концентрацією уваги. Згідно з опитуванням, опублікованим торік медичною страховою компанією DAK, майже кожен третій житель Німеччини (32 %) відчував фізичні чи психологічні проблеми після зміни часу.

Деякі дослідження також показали, що попри те, що передбачалося спочатку, зміна часу не сприяє економії енергії: влітку на освітлення фактично витрачається менше електроенергії. Однак навесні та восени в ранковий час опалення сильніше.

Комісія ЄС запропонувала припинити переведення часу в Європі та надати державам-членам можливість запровадження постійного зимового чи літнього часу. Європейський парламент у 2021 році проголосував за скасування зміни, але це не мало жодних наслідків.

Наразі не вистачає згоди 27 держав-членів Європейського Союзу. Однак не існує єдиної позиції щодо того, яке время має застосовуватися у майбутньому. Є побоювання, що Європа може повернутися до ковдри різних часових поясів між Грецією на сході та Португалією на заході. Це може означати нові перешкоди для економіки, транспорту та повсякденного транскордонного життя.

У ході дебатів Німецьке товариство досліджень сну та медицини сну виступає за збереження стандартного часу, тобто зимового часу. Денне світло, і зокрема синій компонент сонячного світла, є основним таймером так званих внутрішніх годин людини і має вирішальне значення для ритму неспання та сну. Все це найкраще забезпечити взимку. Однак при переході на літній час виникає ризик недосипання, що призводить до втрати концентрації та працездатності, а також збільшення кількості нещасних випадків.

Також ми писали, як зменшити негативний вплив переходу на зимовий час: поради лікаря.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.