Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Клімат
  • Попри кліматичні дії антропогенне глобальне потепління зростає швидше, ніж будь-коли раніше — науковці

Попри кліматичні дії антропогенне глобальне потепління зростає швидше, ніж будь-коли раніше — науковці

Хоча зростання викидів CO₂ сповільнилося за останнє десятиліття.

2 хв на прочитання06 Червня 2024, 01:21
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Антропогенне глобальне потепління зростає швидше, ніж будь-коли з моменту початку інструментальних спостережень. Лише за останнє десятиліття, з 2014 по 2023 рік, температура підвищилася приблизно на 0,26 градуса через діяльність людини, пише команда науковців у звіті «Індикатори глобальної зміни клімату» (IGCC). Міжнародна група під керівництвом Пірса Форстера з Університету Лідса повідомила в журналі Earth System Science Data, що це найвище значення, зафіксоване за допомогою вимірювальних приладів, починаючи з ХІХ ст. Десятиліттям раніше, з 2004 по 2013 рік, за даними університету, потепління становило близько 0,20 градуса. Про це розповідає Die Zeit.

З одного боку, зростання пов'язане з високими викидами парникових газів. У середньому за останнє десятиліття люди виробляли парникових газів із кліматичним впливом близько 53 гігатонн вуглекислого газу на рік. З іншого боку, кількість охолоджуючих аерозолів в атмосфері зменшилася. Наприклад, рівень сульфатних аерозолів різко знизився в результаті нового регулювання для чистішого морського палива.

Порівняно з періодом 1850-1900 років, за останнє десятиліття антропогенне потепління в середньому становило 1,19 градуса. Роком раніше середній показник за десятиліття був дещо нижчим — 1,14 градуса.

Згідно з розрахунками, у 2023 році підвищення температури Землі, спричинене лише діяльністю людини, досягло 1,31 градуса порівняно з 1850-1900 роками. Це менше, ніж загальне потепління на 1,43 градуса в тому ж році. Це свідчить про те, що природні кліматичні коливання також відіграли певну роль у досягненні максимальної температури того року, зокрема кліматичне явище Ель-Ніньйо.

Згідно з доповіддю, люди можуть виробити лише близько 200 млрд т CO₂ до того, як глобальне потепління сягне 1,5 градуса. Це приблизно еквівалентно п'яти рокам поточних викидів. Однак діапазон оцінок дуже широкий — від 100 до 450 млрд т.

Є також докази того, «що зростання викидів CO₂ сповільнилося за останнє десятиліття порівняно з 2000-ми роками», пише команда авторів. Залежно від рішень суспільства, поточне десятиліття може змінити деякі цифри.

«Наш аналіз показує, що глобальне потепління, спричинене людиною, продовжувало зростати протягом останнього року, навіть незважаючи на те, що кліматичні дії сповільнили збільшення викидів парникових газів. Глобальна температура все ще рухається в неправильному напрямку, причому швидше, ніж будь-коли раніше», — сказав перший автор Форстер.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.