Догори
Дати відгук

Подвійний удар: війна росії проти України віддаляє світ від кліматичної нейтральності

Загальні викиди від горіння палива під час війни оцінюються в 18,8 млн тонн CO2.

3 хв на прочитання03 Жовтня 2023, 11:40
Поділитись:

Про те, як бойові дії в Україні впливають на кліматичну систему планети Міністр Руслан Стрілець розповів у своїй колонці на Інтерфакс-Україна.

«Пожежі, обстріли та наступ російської техніки призвели до утворення додаткових викидів близько 120 млн тонн діоксиду вуглецю.  Це – додаткове навантаження на кліматичну систему. російська збройна агресія проти України ставить під питання досягнення цивілізованим світом кліматичних цілей», – зазначив Руслан Стрілець.

Площа пожеж з приходом великої війни зросла з 35,6 тис. га до 495,1 тис. га. Це більше ніж середньорічна площа всіх пожеж в усьому ЄС у період з 2006-2021 років на 460 тис. га.

«Здебільшого бойові дії відбуваються саме в лісах. Лісові пожежі за рік спровокували потрапляння в атмосферу 16,5 млн тонн викидів. Це подвійний удар по кліматичній системі. Ми стикаємося з втратою потенціалу поглинання лісами CO2. В Україні він зменшився на 175 тис. тонн CO2екв щорічно (0.5%)», – наголошує Руслан Стрілець.

За словами Міністра, бойові дії – неможливі без палива. Танки, бронетехніка, авіація, матеріально-технічне забезпечення армії та її мобілізація – все це потребує великої кількості викопного палива. Загальні викиди від горіння палива під час війни оцінюються в 18,8 млн тонн CO2.Окрема категорія забруднення – детонування боєприпасів, що забезпечило потрапляння додаткових 2 млн тонн викидів за рік війни.

Вторгнення росії відкинуло нас на роки назад щодо питань розвитку. Нещодавно Україна разом з цивілізованим світом вирішувала, як буде скорочувати викиди та досягати кліматичної нейтральності до 2050 року. Сьогодні ми змушені боротися з забрудненням навколишнього середовища, хоча українська промисловість працює лише на 25%.

«Бойові дії не закінчуються на лінії фронту. У будь-який момент у будь-якому куточку України може спалахнути підприємство, ліс, нафтобаза. Для прикладу, росія вже випустила по Україні понад 10 000 ракет. За 5 років сирійської війни застосовано близько 100 ракет. Це ще не кінець – повітряні тривоги в наших містах не стихають», – зазначає Руслан Стрілець.

У світі залишається все менше і менше країн, які не визначилися щодо російської війни в Україні. Та цього недостатньо. Маємо залучити до спільних дій якомога більше союзників.

«Пункт 8 Формули миру Президента України Володимира Зеленського – наша платформа для роботи з партнерами над подоланням екологічних наслідків бойових дій. Пункт 8 передбачає припинення екоциду та повернення Україні репарацій. Кожна держава може запропонувати свої рішення та дії. Маємо разом показати рф, що війна – це дорого. Кожна цивілізована країна має зробити свій внесок. Без цього сталий мир і сталий розвиток неможливі. І росія не зупиниться сама. Її можна тільки зупинити разом», – акцентує Руслан Стрілець.

Нагадаємо, на бізнес чекають зміни: Міндовкілля надало роз'яснення щодо отримання дозволів на викиди.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чебрець може створити на ділянці щільний килим, а також наповнити її відчуттям затишку і теплим пряним запахом (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Добриво для Кімнатних квітів Як приготувати
“Секретне” добриво для кімнатних квітів: готується за 1 хвилину
1 хв на прочитанняВчора
Судитимуть депутата Незаконно придбаний бурштин Волинь
На Волині судитимуть депутата , який перевозив незаконно придбаний бурштин на 800 тисяч гривень
1 хв на прочитанняВчора
Штучні квіти Кладовища Думка екологів та шкода довкіллю
Штучні квіти на кладовищах: думка екологів та шкода довкіллю
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині визначили локації для будівництва чотирьох сміттєпереробних заводів
1 хв на прочитанняВчора
Страсна (Велика) Субота: чого сьогодні не можна робити
1 хв на прочитанняВчора
У Миколаївській обласній дитячій клінічній лікарні встановили сонячну станцію
4 хв на прочитанняВчора
У Києві врятували бобра, який заблукав між житловими будинками на Троєщині
1 хв на прочитанняВчора