Догори
Дати відгук

Почесний донор України всоте здав кров

До Одеської станції переливання крові завітав почесний донор України Леонід Іванишко та всоте здав кров.

2 хв на прочитання18 Грудня 2023, 20:20
Почесний донор України всоте здав кров. Фото ілюстративне. Почесний донор України всоте здав кров. Фото ілюстративне.
Поділитись:

Леонід розповідає, вперше став донором у 2005 році, коли його родич опинився в реанімації. Після цього почав приходити декілька разів на рік. Каже, одна донація може врятувати три людських життя. Тож у 2021 році чоловік отримав звання почесного донора України.

"В якому місті я б не був, у відрядженні, під час виконання завдань, в Сєверодонецьку, коли були в АТО — перше, на що дивився, це де можна здати кров. В Краматорську дивився, чи можна здати було останнього разу, але, на жаль, там було закрито. Декілька разів мені вдавалося здавати плазму та кров під час відрядження в Івано-Франківськ", - розповів Леонід Іванишко. 

Як розповіла медична директорка Одеської обласної станції переливання крові Марина Ткаченко для того, аби стати донором, необхідно три дні утримуватися від вживання алкогольних напоїв, зранку випити чай із печивом та прийти на процедуру. 

"Ми всі розуміємо, що під час поранення, коли людині потрібно рятувати життя, то без крові ніяк. Але не треба забувати, що в нас життя продовжується, і так само хворіють люди, йдуть операції, пологи, народжуються дітки, там теж потрібна кров. Тому актуальність донорства, вона ніколи не була забута, а на сьогоднішній час — це взагалі дуже важлива тема", розповіла Марина Ткаченко .

Хоча регулярні донори здають кров не задля відзнак, мати їх усе ж приємно. Щоб стати Почесним донором відповідно до п. 1 ст. 21 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» №931-ІХ в редакції від 12.01.2022, статус Почесного донора України можуть отримати громадяни, які безоплатно здали:

◾ цільну кров — 40 доз;

◾ плазму крові — 60 доз;

◾ компоненти крові, заготовлені методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити) — 40 доз.

Якщо йдеться про т. зв. змішане донорство, коли людина здає в різний час і цільну кров, і її компоненти, одна донація крові прирівнюється до двох донацій плазми та однієї донації компонентів крові, заготовлених методом аферезу — згідно з п. 4 ст. 21 Закону. Часовий проміжок, у протягом якого здійснюються донації, на отримання статусу не впливає.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.