Догори
Дати відгук

«Північний потік» підірвали дбайливо та вигідно для РФ: хто це міг зробити

OSINT-аналітик розповів про друге судно, яке могло брати участь у диверсії на «Північних потоках». Воно доставило вибухівку.

3 хв на прочитання12 Березня 2023, 13:56
Поділитись:

У період із 5 по 13 вересня танкер під грецьким прапором Minerva Julie кружляв навколо місця, де згодом було підірвано газопровід «Північний потік-1», пише OSINT-аналітик Олівер Александер. Водночас у районі трубопроводів мала бути яхта «Андромеда», яка, за даними Der Spiegel, могла використовуватися для закладання вибухівки на трубопроводі. Про це розповідає «Компромат 2.0»

Коментуючи останню публікацію Der Spiegel, яка пов'язала «Андромеду» з диверсією, Александер зазначає, що це судно навряд чи могло б доставити вибухівку. Як писала The New York Times, для вибуху кожної труби потрібно було 500 кг вибухівки.

«Якщо це правда, то використання Bavaria Cruiser 50 для здійснення такої диверсії є малоймовірним. Перевезти таку кількість вибухівки на 15-метровій яхті разом із 6 людьми та великою кількістю обладнання для занурень було б майже неможливо», — пише аналітик.

Для транспортування такого вантажу потрібно було більше судно, яким, на думку Александере, міг стати танкер Minerva Julie.

«Андромеда», як припускає Александер, могла бути використана для транспортування команди та можливих запасів і зустрічі з Minerva Julie.

Аналітик зазначає, що до диверсії, як і раніше, залишається багато питань. І одне з них — чому вибухи на «Північному потоці» сталися на одній із найглибших точок газопроводу. Це ускладнило операцію зі встановлення вибухівки, але зменшило площу затоплених внаслідок диверсії трубопроводів, а отже, й скоротило вартість його ремонту.

«Група обрала найбільш складну ділянку для занурення, де пошкодження було б найлегше усунути», — резюмує аналітик.

Напередодні німецьке видання Der Spiegel повідомило, що для встановлення вибухівки на газопроводах «Північний потік» могла використовуватися яхта «Андромеда» моделі Bavaria Cruiser 50.

До цього Александер разом із ще одним OSINT-фахівцем Еріком Толером на основі опублікованих у німецьких ЗМІ даних встановив, що для підриву «Північних потоків» могла використовуватися одна з двох яхт Bavaria Cruiser 50, що належать компанії Mola Yachting. Аналітики зазначали, що такі яхти не оснащуються автоматичною ідентифікаційною системою, тому їх переміщення не можна відстежити за допомогою таких сервісів, як MarineTraffic.

На початку цього тижня The New York Times повідомила з посиланням на дані розвідки США, що підриви газопроводів могли бути здійснені проукраїнським угрупуванням. Диверсанти, найімовірніше, були громадянами України, Росії чи обох країн, повідомили газеті американські чиновники, знайомі з розвідданими. Про це йдеться у спільному розслідуванні німецьких видань Die Zeit, ARD і SWR. Окрім того, журналісти також з'ясували, що німецькі слідчі знайшли яхту, яку використовували диверсанти — судно, ймовірно, орендувала польська компанія, яка належить двом громадянам України.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус припускав, що вибух «Північних потоків» був операцією під фальшивим прапором із метою звинуватити Україну.

Раніше ми писали: «Акт саботажу чи диверсія?» Політик про витік газу на російських трубопроводах «Північний потік» і «Північний потік-2».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.