Догори
Дати відгук

Підтримка гірняків: «галузевий лобізм» чи порятунок енергетичного комплексу

В Україні є 33 державні шахти, на яких працює понад 36,3 тисячі осіб

4 хв на прочитання18 Червня 2020, 12:37
pixabay pixabay
Поділитись:

Кабмін встановив пріоритетне використання вітчизняного вугілля для виробництва електроенергії тепловою генерацією та ініціював підписання спільної заяви про наміри між урядами України та ФРН про енергетичне партнерство.

Відповідні розпорядження розглядали 17 червня 2020 рокуна засіданні Уряду.

Під час засідання в.о Міністра енергетики Ольга Буславець зазначила, що електрогенеруючі компанії (ТЕС) заміщують обсяги споживання вугілля вітчизняного видобутку природним газом.

Очільниця міністерства заявила, що таке штучне зменшення попиту на вітчизняне вугілля є неприпустимим, бо призводить до призупинення роботи шахт, вимушеного простою шахтарів, затримки з виплатою їм заробітної плати та призводить до  зростання соціально-економічної напруженості у вугільних регіонах.

Зокрема у розпорядженні йдеться, що його реалізація дає можливість:

  • завантажити незадіяні потужності ТЕС для покриття графіку навантаження ОЕС
  • збільшити попит на вітчизняне вугілля
  • завантажити вітчизняні вугледобувні підприємства
  • зберегти робочі місця в енергетичній та вугільній галузях

Рішення про пріоритетне використання вітчизняного вугілля для забезпечення роботою державних вугледобувних підприємств було прийнято урядом після обговорення та направлене на дводенне доопрацювання.

Коментуючи це рішення енергетичний експерт Ігор Черкашин погоджується, що використовувати вугілля можна і потрібно. Проте експерт впевнений, що необхідно дотриматись деяких умов:

  • це має бути збагачене вугілля, а не горна маса;
  • збагачене вугілля має бути дешевше інших енергоресурсів, які можуть бути використані в поточній ринковій ситуації на станціях;
  • вугілля потрібно стільки, щоб задовольнити запити станції і не ешелоном більше, інакше воно буде горіти на складах від самозаймання;
  • станція повинна бути обладнана системою фільтрів для забезпечення гранично допустимих норм щодо викидів в атмосферу;
  • негайно розпочати реалізацію плану реструктуризації вугільної галузі з урахуванням перепрофілювання трудових ресурсів.

Ігор Черкашин додає, що в іншому випадку, такі рішення нагадують «галузевий лобізм під слушним приводом».

Розпорядження прокоментував і заступник Міністра енергетики Ярослав Демченков. Він вважає, що причинами такого пріоритету для вугільників є «розбалансування енергетики та спроби окремих груп нажитися на коливанні вартості газу».

«Уряд прийняв тимчасове рішення, яке має врятувати енергетичний комплекс, до якого також входить вугледобувна галузь. Це точно не зрада і не відхід від шляху до декарбонізації економіки.

Окрім цього, у нас 33 державні шахти, на яких працює понад 36,3 тисячі осіб, 18 шахт недержавної форми власності, і в даному контексті активно обговорюється питання реструктуризації шахт.

Невикористання вугілля з державних шахт має значні негативні наслідки для української енергетики, економіки та бюджету. Ми на шляху пошуку оптимальних рішень з урахуванням євроінтеграційних прагнень, внутрішніх та зовнішніх викликів. Економіка шахт недержавної форми власності - це питання їх управляючих компаній», - коментує чиновник і додає, що закриття окремих шахт має бути підготоване з урахуванням досвіду міжнародних партнерів

Саме досвіду таких партнерів стосується друге прийняте кабміном розпорядження «Про підписання Спільної заяви про наміри між Урядом України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина стосовно започаткування енергетичного партнерства».

Рішення зокрема передбачає співпрацю в успішній трансформації вугільної галузі та спільну роботу над створенням нової економіки у вугледобувних регіонах.

Крім того таке партнерство сприятиме реалізації ініціативи Європейської Комісії «Нова зелена угода» (New Green Deal), а детальніше:

  • створить платформу для політичного діалогу та співробітництва між Україною та Німеччиною в секторі енергетики з фокусом на розвиток «зеленої» енергетики та технологій енергоефективності;
  • дозволить розширити співробітництво з німецькими енергетичними інституціями, а також продемонструє європейським партнерам наміри України розвивати чисту та якісно нову енергетику.

Отже, GreenPost слідкує, як рішення уряду вплинуть на вирішення кризових явищ у вітчизняній вугільній галузі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Більше з GreenPost