Догори
Дати відгук

Під льодами Антарктиди закладена «бомба» для планети

Передбачається, що ці вулкани потенційно активні, тому не виключені відразу дві можливі проблеми.

2 хв на прочитання29 Квітня 2021, 16:35
Під льодами Антарктиди закладена «бомба» для планети Під льодами Антарктиди закладена «бомба» для планети
Поділитись:

Відкриття нових вулканів під крижаним щитом Антарктиди аж ніяк не втішило вчених-кліматологів. Якщо вулкани прокинуться, а це може бути спровоковано глобальним потеплінням, то катастрофічні зміни охоплять всю планету.

Антарктида на сьогодні вважається спокійним континентом з малою сейсмічною активністю. Деякі з вулканів, в основному острівні, останній раз вивергалися приблизно 200 років тому. Найактивніший — Еребус, єдиний на Землі активний вулкан, що викидає періодично магму температурою 900° протягом більш як півстоліття. Його ще називають «вулкан,  який охороняє   шлях до Південного полюсу».

У 2017 році вчені з Великобританії за допомогою радарів провели нові дослідження Західно-Антарктичного рифту. Сканування показало, що під 3–4 км льоду (на фото — рожевий колір) є 178 конічних структур, і 138 з них за всіма ознаками класифікуються як вулкани. З'ясувалося, що 47 із них уже були відомі, був відкритий 91 геологічний небезпечний об'єкт.

І ця ситуація абсолютно не сподобалася кліматологам і взагалі всім тим, хто не бажає загибелі людства, розповідають meteovesti.

Передбачається, що ці вулкани потенційно активні, тому не виключені відразу дві можливі проблеми. По-перше, вулкани можуть вивергатися та підтоплювати крижаний щит. Це призведе до глобального підвищення рівня Світового океану; наслідки підйому прописані вже у безлічі сценаріїв апокаліпсису.

Вчені на сьогодні віддають перевагу другому варіанту: антарктичний лід розтане через глобальне потепління, і це пробудить сплячу вулканічну область. Як наслідок, льодовики розтануть, атмосфера буде отруєна вулканічними викидами, які рознесуться планетою. Крім того, хмари з попелу закриють сонце — джерело життя на Землі.

Кліматологи з Потсдамського університету поділилися думкою, коли ж чекати кінець світу. За їхніми оцінками, «час ікс» — це певні показники на стовпчиках термометрів. Якщо середня температура повітря на +1° перевищить температуру доіндустріальної епохи, то очікується зростання небезпечних явищ погоди, посилення снігопадів і підвищення маси антарктичних льодів. Плюс 2° — це вже руйнування Західного щита і підйом рівня води на 2 м; + 6° і вище — втрата 70 % льодів Антарктиди і підвищення рівня моря на 40 м.

Для порівняння: сьогодні на планеті на 0,75° тепліше, ніж було у 1850–1900 роках. Власне кажучи, Паризька кліматична хартія ставить собі за мету зробити так, щоб до 2100 року температура не підвищилася на 2°.

Нагадаємо, до міжнародного Дня Землі, який відзначається 22 квітня, лідери сорока країн провели дводенний онлайн-саміт із питань боротьби зі зміною клімату.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко