Догори
Дати відгук

Перфекціонізм — ворог порядку: чому так відбувається і що з цим робити

Перфекціонізм викликає зайві переживання та створює зайві труднощі.

2 хв на прочитання06 Серпня 2023, 15:31
Поділитись:

Хоча це звучить дещо парадоксально, проте перфекціонізм — ворог порядку, пояснює «Життя в порядку».

«На картинках в інтернеті все красиво й ідеально, а у мене так не виходить», — каже внутрішній невблаганний перфекціоніст. Така установка справді може гальмувати процес наведення порядку. Тому що хочеться вже не лише речі перебрати, а й шафу змінити. Адже зі старою все одно виглядатиме не так естетично.

Внутрішній перфекціоніст бачить не просто завдання «розмотлошитися і навести лад», він бачить за нею безліч етапів, дій і багато часу. Тому глобальне прибирання може бути відкладено на відпустку чи святкові вихідні. Це заважає почати з малих дій «тут і зараз».

Перфекціонізм викликає у нас зайві переживання та створює зайві труднощі. Наприклад, після роботи ви втомилися, хочете 30 хвилин відпочити, але перфекціонізм вимагає вимити посуд, взуття, протерти підлогу, запустити прання, випрасувати білизну. Але насправді після 30 хвилин відпочинку вам було би тільки легше впоратися з цими завданнями.

«Ще один приклад: хтось із домашніх поклав річ не на своє місце. Внутрішній перфекціоніст починає бунтувати й обурюватися, починається сварка практично на рівному місці... Але хіба воно того варте? Не вимагайте від себе дуже багато чого! Частіше нагадуйте собі, що «людина, яка змогла зрушити гору, починала з того, що перетягувала з місця на дрібні камінці», — закликає «Життя в порядку».

Також ми наводили 5 причин, чому близькі не хочуть наводити та підтримувати порядок.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.