Паста карбонара — це класична італійська страва, яка завоювала серця гурманів по всьому світу завдяки своїй простоті, насиченому смаку та кремовій текстурі. «Здорові люди» зібрали найкращі рецепти карбонари, а також поділилися секретами її приготування, щоб ви могли легко відтворити цей шедевр на своїй кухні.
Для карбонар використовуються тільки жовтки яєць.
Найкраща паста — спагеті, оскільки вони добре утримують соус і ідеально змішуються з яйцем і сиром. Однак за бажання можна взяти пасту іншого типу, наприклад, ригатоні.
Спагеті необхідно відварювати у великій кількості підсоленої води до так званого стану «альденте» — проміжного стану між готовим і сирим продуктом. Спагеті згодом ще проходять термічну обробку.
Яйця до страви додаються при вимкненому вогні — щоб отримати оксамитуватий крем, а не омлет.
Карбонара може вийти сухою, якщо яєчну масу з пастою тримали на вогні занадто довго чи при варінні спагеті використовувалося недостатньо води. Крім того, жовтки можуть бути не дуже великими. Для отримання кремоподібної консистенції можна до яєчної заправки додати ложку-другу води, в якій варилися спагеті.
Бекон має вийти хрустким зовні, проте м'яким усередині. Якщо він буде занадто сухим або підгорілим, це може надати гіркуватого смаку страві.
Для отримання ніжнішого варіанта можна використовувати суміш із сирів пекоріно та пармезану у співвідношенні 1 до 1.
Інгредієнти:
спагеті — 320 г;
бекон — 150 г;
яєчні жовтки — 6 шт.;
твердий сир типу Пекоріно романо — 50 г + трохи для посипання;
сіль, мелений чорний перець.
Приготування.
Відварити спагеті у підсоленій воді відповідно до інструкції до стану «альденте».
Поки спагеті варяться, бекон порізати смужками завширшки 1 см і завдовжки 2-3 см.
Викласти шматочки бекону на глибоку сковороду з антипригарним покриттям та обсмажувати на середньому вогні кілька хвилин. Бекон не повинен бути сильно засмаженим, але з нього необхідно витопити жир.
Сир натерти на дрібній тертці.
Яєчні жовтки викласти в миску, додати сир і чорний мелений перець до смаку. Змішати все віничком чи виделкою до отримання однорідної маси.
Коли приготується бекон, вимкнути вогонь і дістати його на тарілку.
З готових спагеті злити воду, залишивши приблизно половину склянки.
У сковороду, де смажився бекон (не видаляючи жир, що витопився), викласти спагеті та перемішати. Додати воду та тримати на сильному вогні ще хвилину.
Потім прибрати убік і залишити на 30-40 секунд. Влити в карбонару яєчний крем і ретельно перемішати.
Подавати відразу, виклавши зверху на кожну порцію обсмажений бекон і посипавши дрібно натертим сиром.
Інгредієнти:
спагеті — 350 г;
бекон — 300 г;
твердий сир типу пармезан (тертий) — 80 г;
вершки — 60 г;
яєчні жовтки — 4 шт.;
сіль, мелений чорний перець.
Приготування.
Відварити пасту в киплячій підсоленій воді.
Порізати соломкою бекон і обсмажити на сковороді з антипригарним покриттям, поки частина жиру не розтане і він не стане хрустким. Потім бекон дістати.
Сир дрібно натерти.
У великій мисці змішати яєчні жовтки із сиром, вершками та чорним перцем. Додати жир від бекону. Розмішати до однорідності.
Коли спагеті стануть «альденте», воду злити, а спагеті залити вершковий соус. Ретельно перемішати.
Розкласти карбонару по тарілках, посипавши зверху шматочками обсмаженого бекону, й одразу ж подавати.
Інгредієнти:
спагеті — 320 г;
мортадела — 250 г;
жовтий болгарський перець — 3–4 шт.;
рослинна олія;
сіль, чорний перець.
Приготування.
Солодкий перець промити, розкласти на деко, застелене папером для випікання, і запекти його за температури 250 °C у духовці протягом 40–45 хвилин. Потім перекласти в пакет і залишити остигати приблизно 10 хвилин. Це полегшить відділення шкірки.
Поки перець остигає, мортаделу нарізати кубиками приблизно 1х1 см. Обсмажити в глибокій сковороді з антипригарним покриттям, не додаючи олії.
Перець почистити, видалити плодоніжку, шкірку та насіння. Помістити перець у міксер і перебити до однорідної маси.
Вилити крем із болгарського перцю в мортаделу і готувати на середньому вогні кілька хвилин, помішуючи дерев'яною ложкою. Приправити сіллю та чорним меленим перцем.
Відварити спагеті у підсоленій воді до стану «альденте». Коли будуть готові, злити воду, залишивши півсклянки рідини.
Викласти спагеті до мортадели, додати воду та тримати, помішуючи, на слабкому вогні протягом хвилини. Додати ложку олії та змішати.
Подавати відразу.
Більше новин читайте на GreenPost.