Догори
Дати відгук

Окупанти не пустили МАГАТЕ в кризовий центр ЗАЕС, оскільки там сховали російських військових

Місія МАГАТЕ прибула на територію Запорізької АЕС 1 вересня.

2 хв на прочитання02 Вересня 2022, 14:00
Фото:т Енергоатом Фото:т Енергоатом
Поділитись:

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів про перші результати огляду Запорізької АЕС, повідомив «Енергоатом» у Telegram.

За словами Гроссі, він оглянув аварійні системи, дизельні генератори, блокові щити енергоблоків та інші елементи, додавши, що МАГАТЕ планує залишитись в Україні. Він зазначив, що група експертів залишилася на ЗАЕС до 4 чи 5 вересня для оцінки ситуації, а на станції планують забезпечити постійну присутність працівників організації. Гроссі наголосив, що українські працівники Запорізької АЕС перебувають у складній ситуації, але працюють із великим професіоналізмом. 

"Російські окупанти докладають максимум зусиль, щоб не дати місії Міжнародного агентства з атомної енергії можливості ознайомитися з реальним станом справ на Запорізькій АЕС. Вони поширюють маніпулятивну та брехливу інформацію про цей візит", - заявили сьогодні  в НАЕК.

В НАЕК додали, що окупанти брешуть щодо обстрілів та пошкоджень інфраструктури ЗАЕС і прогнозовано звинувачують у цьому ЗСУ. Військові вантажівки, які в порушення усіх вимог пожежної безпеки перебувають у машинних залах енергоблоків, росіяни представили експертам МАГАТЕ як техніку "військ хімічного захисту".  

До того в Енергоатомі зазначають, що окупанти не пустили місію в кризовий центр ЗАЕС, оскільки там сховали від МАГАТЕ російських військових, які перебувають на станції.    

У НАЕК зазначили, що місії МАГАТЕ росіяни "презентували" заздалегідь сплановане та зрежисоване шоу про те, що нібито "мешканці Енергодару скаржаться на обстріли ВСУ". При цьому загарбники навмисно заглушили мобільний зв’язок та інтернет в Енергодарі, щоб не дати можливості передавати фото та відео із ЗАЕС та її міста-супутника.

"Розуміємо, що у цих умовах МАГАТЕ буде важко дати об’єктивну оцінку ситуації на ЗАЕС. Натомість наголошуємо, що виконати всі рекомендації місії з відновлення на станції ядерної та радіаційної безпеки неможливо, поки вона перебуває під контролем російських окупаційних військ", – підсумували в НАЕК.

Як відомо, місія МАГАТЕ прибула на територію Запорізької АЕС 1 вересня. Раніше голова Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Гроссі сказав, що перевірка Запорізької АЕС триватиме кілька днів, але можлива і постійна присутність МАГАТЕ на електростанції.

Станом на 18.00 1 вересня 2022 року Рафаель Гроссі залишив Запорізьку АЕС. Разом із ним зі станції виїхала більшість членів делегації. На ЗАЕС залишилися 5 представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції. Очікується, що вони відбудуться на Запорізькій АЕС до 3 вересня.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитанняВчора
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Більше з GreenPost