Догори
Дати відгук

Охорона атмосферного повітря: на що впливають прийняті зміни в основний закон

Серед новацій - встановлено обов’язковість подання щорічного звіту суб’єкта господарювання про виконання умов дозволу на викиди.

3 хв на прочитання30 Березня 2023, 11:37
Поділитись:

З метою удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря були внесені зміни до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» (Закон України від 09.07.2022 №2393-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря»).

Основні іновації прийнятих змін

1. Можливість визначити чіткий перелік документів для отримання дозволу на викиди.

2. Можливість встановити механізм участі громадськості у прийнятті рішень щодо видачі дозволу на викиди.

3. Електронна система, яка на даний час розробляється. Завдяки їй, документи для отримання дозволу будуть подаватися в електронному вигляді та дозвіл на викиди можливо буде отримати також в електронному вигляді. Це виключить корупційні ризики при отриманні таких дозволів та забезпечить доступ громадськості до екологічної інформації .

4. Забезпечення запобігання виникнення корупційних ризиків. Норми закону виключили положення щодо розроблення документів для отримання дозволу спеціальними організаціями, яким міністерство надало право на їх розроблення. Підприємство на даний час може самостійно підготувати документи для отримання дозволу, що зменшить його витрати, без обов’язкового долучення сторонніх організацій.

4. Встановлено обов’язковість подання щорічного звіту суб’єкта господарювання про виконання умов дозволу на викиди.

Наразі ватверджено порядок подання звіту про дотримання умов дозволу на викиди.

5. Затвердження Порядку встановлення обов’язкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин на визначених джерелах викидів (на трубах).Це дозволить контролювати викиди забруднюючих речовин та вчасно реагувати на їх перевищення з метою запобігання забрудненню атмосферного повітря.

В цілому, це дозволить забезпечити контроль за дотриманням умов дозволу на викиди, і як наслідок:

  • оздоровити атмосферне повітря населених пунктів,
  • покращення стану та подальшого створення передумов для зміцнення та збереження здоров’я населення.

Автоматизована система контролю викидів забруднюючих речовин – інформаційно-вимірювальна система, що складається із засобів вимірювань та інших пристроїв, призначена для безперервного вимірювання параметрів відхідних газів та вмісту в них забруднюючих речовин, а також для розрахунку викидів і передачі таких даних.

Передбачено, що встановити автоматизованої системи контролю необхідно упродовж 5 років після припинення або скасування дії воєнного стану в Україні лише на нове обладнання.

6. Виконання суб’єктами господарювання заходів щодо скорочення викидів у строки, встановлені у дозволах на викиди, та неможливість безпідставно або на розсуд дозвільного органу чи підприємства відтерміновувати їх щоразу при отриманні нових дозволів.

Строк виконання заходів щодо скорочення викидів не більше ніж сім років, але цей строк може бути подовжено рішеннями Уряду або органів місцевого самоврядування.

Важливо додати, що Міндовкілля здійснює заходи щодо дерегуляції бізнесу, а саме внесло зміни до Інструкції про зміст та порядок складання звіту, шляхом виключення необхідності реєстрації звіту по інвентаризації викидів.

На даний час розроблено проєкт внесення змін до форми розробки документів в яких обгрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди, яким передбачається інтегрування двох документів в один, а саме звіту по інвентаризації та документах в яких обгрунтовуються обсяги викидів, що забезпечить виключення повторюваної інформації та зменшить тиск на суб’єктів господарювання шляхом необхідності підготовки меншої кількості документів для отримання дозволу на викиди.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко