Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Одна зірка схожа на молоде Сонце: «Хаббл» зафіксував зіркову систему в сузір’ї Тельця

Одна зірка схожа на молоде Сонце: «Хаббл» зафіксував зіркову систему в сузір’ї Тельця

Це на відстані близько 550 світлових років від Землі.

2 хв на прочитання17 Травня 2024, 15:44
«Хаббл» зафіксував зіркову систему в сузір’ї Тельця «Хаббл» зафіксував зіркову систему в сузір’ї Тельця
Поділитись:

Космічний телескоп «Хаббл» американського Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) відобразив зіркову систему, розташовану на відстані близько 550 світлових років від нас. Знімок опубліковано на сайті NASA.

Три яскраві зірки з дифракційними піками сяють біля правого центру зображення, освітлюючи хмари, які світяться блідо-блакитним кольором. Хмари темніють по краях зображення і всіяні меншими зірками, деякі з яких також мають дифракційні піки.

NASA Хаббл Сузір'я Тельця HP Tau Сонце Фото
На цьому зображенні космічного телескопа НАСА «Хаббл» зафіксовано зоряну систему з потрійною зіркою.

Потрійна зоряна система складається зі змінної зорі HP Tau, HP Tau G2 і HP Tau G3. HP Tau відома як зоря Т Тельця — тип молодої змінної зорі, яка ще не почала ядерного синтезу, але починає еволюціонувати у водневу зорю, подібну до нашого Сонця. Зорі Тельця, як правило, молодші за 10 млн років (для порівняння: вік нашого Сонця становить близько 4,6 млрд років), і їх часто знаходять досі сповитими хмарами пилу і газу, з яких вони утворилися.

Як і у всіх змінних зірок, яскравість HP Tau змінюється з часом. Відомо, що зорі Тельця мають як періодичні, так і випадкові коливання блиску. Випадкові коливання можуть бути зумовлені хаотичною природою молодої зорі, що розвивається — наприклад, нестабільністю акреційного диска пилу та газу навколо зорі, падінням матеріалу з цього диска на зорю і його поглинанням, а також спалахами на поверхні зорі. Періодичні зміни можуть бути пов'язані з гігантськими сонячними плямами, що обертаються.

Обертаючись навколо зірок, хмара газу і пилу сяє їхнім відбитим світлом. Туманності відбиття не випромінюють власного видимого світла, але світяться, коли світло від сусідніх зірок відбивається від газу і пилу, подібно до туману, освітленого світлом автомобільних фар.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.