Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Очікується глобальне зростання кількості випадків онкозахворювань — прогноз Міжнародного агентства з вивчення раку

Очікується глобальне зростання кількості випадків онкозахворювань — прогноз Міжнародного агентства з вивчення раку

Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби проти раку та Всесвітній день онколога.

3 хв на прочитання04 Лютого 2024, 07:32
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

4 лютого в усьому світі відзначають День боротьби проти раку та День онколога. Слід зазначити, що згідно з новим прогнозом, кількість випадків захворювання на рак різко зросте в усьому світі. Причинами цього є вживання тютюну та алкоголю, а також забруднення повітря.

Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC) опублікувало новий прогноз, згідно з яким кількість людей, які страждають на рак у всьому світі, буде стрімко зростати. У 2022 році було зареєстровано 20 мільйонів нових випадків захворювання на рак, а до 2050 року ця цифра може збільшитися на 77 % до 35 млн на рік. Про це розповідає Die Zeit.

За даними IARC, у 2020 році було встановлено 19,3 млн діагнозів раку. Однак агентство підкреслює, що прямі порівняння завжди складні, оскільки методи обстеження постійно оновлюються. За даними агентства, кожна п'ята людина захворіє на рак протягом свого життя. Кожен дев'ятий чоловік і кожна дванадцята жінка помирають від цієї хвороби.

ВООЗ очікує найбільшого зростання кількості нових випадків захворювання у найнерозвиненіших країнах світу. У порівнянні з 2022 роком, до 2050 року там очікується 4,8 млн додаткових випадків захворювання. Що ж до населення, то найбільше зростання очікується в найменш розвинених країнах — згідно з прогнозом, кількість випадків раку там може зрости на 142 %.

Існують різні причини цього зростання. За даними IARC, передусім це зростання населення і збільшення тривалості життя. Однак зміни способу життя також призвели до збільшення ризиків: споживання тютюну й алкоголю та ожиріння відіграють важливу роль, як і зростаюче забруднення повітря.

Згідно з даними, у 2022 році від раку померло 9,7 млн людей. Найпоширенішими типами були рак легень, молочної залози та кишківника. У той час як у жінок найчастіше діагностували рак молочної залози, за яким йшов рак легень і товстої кишки, рак легень був найпоширенішою формою серед чоловіків. Наступними за поширеністю були рак передміхурової залози та кишківника.

Загалом у 2022 році рак легень діагностували у 2,5 млн людей. Це відповідає 12,4 % всіх зареєстрованих випадків раку. У 2,3 млн жінок діагностували рак молочної залози (11,6 % від усіх випадків раку), а у 1,9 млн осіб (9,6 %) — рак кишківника. Далі йдуть рак передміхурової залози та рак шлунку як найпоширеніші форми раку.

Згідно з даними, рак легень також спричинив найбільше смертей. Від нього померло 1,8 млн людей, що відповідає 18,7 % всіх смертей від раку. Колоректальний рак забрав життя 900 000 людей (9,3 %), а рак молочної залози — 670 000 (6,9 %).

За даними МАІР, у 2022 році кількість людей, які все ще живі через п'ять років після встановлення діагнозу раку, становила 53,5 млн. У 2020 році цей показник становив 50,6 млн. Однак в агентстві вважають, що прямі порівняння складні через постійне вдосконалення методів збору даних.

Міжнародне агентство з вивчення раку, що базується в Ліоні, є частиною Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у Женеві. Для доповіді агентство проаналізувало дані зі 185 країн світу.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.