Догори
Дати відгук

Обережно, застілля: лайфхаки, які дозволять не захмеліти

Якщо не виходить зовсім відмовитися від алкоголю.

4 хв на прочитання24 Грудня 2023, 07:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

«Офіційне відкриття» сезону застіль уже от-от відбудеться, і навряд чи обійдеться без алкоголю. Наслідки від випитого зайвого спиртного даються взнаки весь наступний день. Але їм можна запобігти. «Здорові люди» розповідають, як не захмеліти, якщо не виходить зовсім відмовитися від алкоголю.

Як підготуватися до «свята шлунка»

Їжа за кілька годин до застілля. Не голодуйте перед застіллям. Якщо ви питимете спиртне натщесерце, то сп'яніння настане дуже швидко. Добре, якщо їжа, з'їдена напередодні заходу, складатиметься зі складних вуглеводів (макарони з твердих сортів пшениці, бурий рис), жирна риба чи м'ясо. Ці продукти довше перетравлюються й уповільнюють всмоктування алкоголю.

Сорбент. Активоване вугілля або полісорб, прийняті до застілля, знизить проникнення алкоголю в кров і ризик сильного похмілля. Випийте активоване вугілля за 2 години до кожні 2 години по 2 таблетки під час святкування. Полісорб застосовують по одній дозі до застілля, перед сном після застілля та вранці.

Гарний відпочинок. Не займайтеся тяжкою фізичною працею, силовими тренуваннями в день, коли ви плануєте піти на свято. Добре виспіться. Якщо організм відчуватиме фізичну втому, він швидко відчує сп'яніння.

Бурштинова кислота. Їжте продукти, що її містять, до, під час і після застілля. Вона збільшує швидкість виведення токсинів (утилізації етанолу) та доставляє кисень до клітин печінки, покращуючи її роботу. За кілька днів до застілля можна вживати більше продуктів, що містять бурштинову кислоту: квашена капуста, морепродукти, м'ясо, броколі, сир, буряк, риба, кефір, яблуко.

Продукти, що містять цинк. Яловичина і яловичий язик, какао, печінка, морепродукти, морква, мигдаль, кеш’ю, жовток яйця можна їсти протягом тижня до свята. Цинк покращує активність ферментів і допомагає швидкому виведенню алкоголю з організму.

Що потрібно робити під час застілля, щоб не охмеліти

  • Закушуйте. Почніть із бутерброда з вершковим маслом, закушуйте овочевим салатом з оливковою олією. Такі закуски знижують швидкість засвоєння алкоголю.
  • Робіть перерви між тостами. «Ваша кондиція» залежить від міцності спиртного напою та швидкості вживання. Вживайте не більше однієї порції алкоголю на годину. Наприклад, порція вина міцністю 12 % становить 148 мл, а алкоголю міцністю 40 % — 44 мл.
  • Танцюйте, прогуляйтеся на свіжому повітрі, спілкуйтеся — так ви можете пропустити кілька тостів.
  • Якщо зрозуміли, що випили норму й уже досить, робіть ковток при кожному тості й не допивайте напій. Або замініть алкогольний напій на безалкогольний того ж кольору. Міцний алкоголь можна розбавити соком.
  • Пийте чисту воду. При надлишку алкоголю організм зневоднюється та швидко хмеліє. Чиста вода позбавить вас від болісного похмілля.
  • Запасіться мінеральною водою. Починайте пити склянку мінеральної води щодня за тиждень до застілля. Також пийте її і після нього. Мінеральна вода заповнить дефіцит електролітів від спиртного, покращить жовчовідтікання та підтримає роботу печінки.

Що заборонено на святковому столі

  • Відмовтеся від солоних, маринованих продуктів, фастфудів і чіпсів — вони провокуватимуть спрагу.
  • Не запивайте алкоголь солодким газуванням — воно прискорює всмоктування алкоголю, і сп'яніння настане миттєво.
  • Не їжте все підряд — солодощі, гарнір, фрукти, смажене м'ясо — при цьому ще й запиваючи спиртними напоями. Такі поєднання можуть призвести до швидкого сп'яніння, сильного похмілля та згодом до зайвої ваги, панкреатиту, порушення роботи травної системи, печінки та жовчного міхура.
  • Не змішуйте спиртні напої в жодному разі! Найважче похмілля, як правило, трапляється у тих людей, хто змішує горілку та пиво, шампанське та коньяк, а також у любителів коктейлів, які містять кілька алкогольних напоїв.

Веселих вам свят без похмілля!

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.