Догори
Дати відгук

Обережно, гаряче! Споживання гарячих напоїв може підвищити ризик раку — дослідження

Але не хвилюйтеся — є безпечна температура.

2 хв на прочитання3 години тому
Зображення ілюстративне.
Фото: News.sky.com Зображення ілюстративне. Фото: News.sky.com
Поділитись:

Дослідники встановили, що вживання дуже гарячих напоїв може бути пов’язане з підвищеним ризиком розвитку раку стравоходу, і назвали оптимальну температуру для їхнього споживання — розповідає The Independent.

У 2016 році Міжнародне агентство з дослідження раку (IARC) класифікувало вживання напоїв з температурою понад 65°C як «ймовірно канцерогенне для людини». Ця класифікація ґрунтується на дослідженнях, проведених у Південній Америці, на Близькому Сході, в Африці та Азії, які виявили зв’язок між вживанням дуже гарячих напоїв, зокрема традиційного напою мате, та вищим ризиком раку стравоходу.

Велике дослідження, проведене у Великій Британії за участю майже півмільйона дорослих, підтвердило цей зв’язок. Дослідники виявили, що люди, які вживали вісім або більше чашок дуже гарячого чаю чи кави на день, мали майже вшестеро вищий ризик розвитку раку стравоходу, порівняно з тими, хто не пив гарячих напоїв.

Вважається, що надмірно гарячі напої пошкоджують клітини слизової оболонки стравоходу. З часом це хронічне пошкодження може призвести до розвитку раку. Ще одна теорія полягає в тому, що пошкодження гарячими рідинами послаблює захисний бар’єр стравоходу, роблячи його більш уразливим до пошкоджень від шлункової кислоти.

Що ж робити любителям гарячих напоїв? Вчені розрахували, що ідеальна температура для кави, яка зберігає смак і водночас є безпечною, становить 57,8°C.

Отож як правильно пити гаряче?

Ми зібрали для вас декілька порад для безпечного споживання гарячих напоїв:

Дайте напою охолонути. Температура напою може знизитися на 10-15°C за п’ять хвилин.

Використовуйте додаткові методи охолодження. Розмішування, легке дмухання та зняття кришки з одноразового стаканчика можуть прискорити процес охолодження.

Додавайте холодне молоко або воду. Це також допоможе швидко знизити температуру.

Пийте невеликими ковтками. Дослідження показало, що великі ковтки більше підвищують температуру всередині стравоходу, ніж сама температура напою.

Ці прості кроки допоможуть вам насолоджуватися улюбленими гарячими напоями без шкоди для здоров’я.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.