- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Канцерогени і похідні плісняви виявили експерти в дубайському шоколаді
Канцерогени і похідні плісняви виявили експерти в дубайському шоколаді
У лабораторії тестували зразки десерту різних виробників, два викликали серйозне занепокоєння.

Дубайський шоколад все ще перебуває на піку популярності, і ціни на нього зашкалюють. Все через недешеві інгредієнти та підігрівання попиту в соцмережах. Рецепт десерту давно розсекречений. І тепер дубайський шоколад як вид кондитерського виробу, а не бренд, випускають низка виробників.
З огляду на ажіотаж, незалежні експерти німецької організації Stiftung Warentest віднесли до лабораторії зразки цього десерту від 6 відомих виробників. Відібрали для аналізу, зокрема, продукцію таких відомих брендів, як Lindt, Fex Dessert і Le Damas, повідомляє видання Spiegel.
Результати показали, що у зразках Fex Dessert та Dubai Chocolate Kunafa & Pistachio від Le Damas містяться канцерогенні речовини, які утворюються під час обробки рафінованої пальмової олії та є потенційно небезпечними для здоров'я. У складі шоколаду виявили 3-монохлорпропандіол та гліцидилові ефіри.
Крім того, у шоколаді бренду Le Damas виявили підвищений рівень афлатоксинів - небезпечних речовин, що утворюються у фісташках під впливом цвілі. У малих дозах вони можуть викликати харчове отруєння, у значних - цироз печінки і рак підшлункової залози.
Результати цього дослідження збігаються з висновками попередніх перевірок Штутгартського бюро ветеринарних розслідувань і Державного управління з захисту прав споживачів Північного Рейну-Вестфалії. Тоді експерти також знайшли в імпортному шоколаді рештки плісняви або мікотоксини.
Виникли у дослідників питання і до маркування цього відомого десерту. Чотири з шести протестованих шоколадок не відповідали стандартам, оскільки містили неповні або неправильно вказані інгредієнти. Зафіксували також відсутність інформації для людей з алергією. Хоча горіхи, як відомо, є сильним алергеном.
Правильно промаркованими були лише два продукти: "Фісташковий кадаїф по-дубайськи" від Lindt та "Фісташковий кадаїф з молочним шоколадом" від Fex Dessert.
Одна плитка дубайського шоколаду різних виробників у різних країнах ЄС коштує від 11 до 25 євро. Через обмежену кількість товару та імпорт ціни, а також підвищений попит, особливо перед святами, ціни на нього зростають.
Оригінальний дубайський шоколад, розроблений Fix Dessert Chocolatier, містить молочний шоколад, фісташкову пасту та тісто катаіфі. Сьогодні цей шоколад можна знайти по всьому світу. Також його можна приготувати вдома. У Stiftung Warentest споживачам порадили звернути увагу на класичний фісташковий шоколад як недорогу альтернативу.
Stiftung Warentest - це німецька споживча організація, що займається тестуванням і порівнянням товарів та послуг.
Раніше стало відомо, що популярність дубайського шоколаду може мати серйозні екологічні наслідки.
Більше новин читайте на GreenPost.







