Догори
Дати відгук

Нова схема міністра Абрамовського «Як зробити зону своєю»

Яка ціна посади голови одного ДСП і чому вона так потрібна міністру довкілля?

10 хв на прочитання26 Липня 2021, 19:34
Централізоване підприємство з поводження з радіоактивними відходами Централізоване підприємство з поводження з радіоактивними відходами
Поділитись:

В час тотальної диджиталізації у всій країні та держаних установах, про що особисто піклується Президент Володимир Зеленський, почути про службовий підлог і махінацію з кадровими документами у Центральному органі виконавчої влади досить дивно, але це так.

Далі йтиметься про вчинення посадовими особами Державного агентства України з управління зоною відчуження службового підлогу під час призначення нового керівника Державного спеціалізованого підприємства «Централізоване підприємство з поводження з радіоактивними відходами».

Грін Пост протягом двох останніх тижнів розбирався, що саме відбулось у вищезазначеному підприємстві й Агентстві та хто саме «примушував» держслужбовців ДАЗВ вчиняти можливі протиправні дії.

Коротко власне про орган:

ДСП «ЦППРВ» підпорядковане Державному агентству України з управління зоною відчуження, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Наказом ДАЗВ від 06.11.2017 р. № 151 ДСП «ЦППРВ» призначена експлуатуючою організацією (оператором) на всіх етапах життєвого циклу сховищ радіоактивних відходів: «Буряківка», «Підлісний», «ІІІ черга ЧАЕС» і пунктів тимчасової локалізації РАВ. Ключовим завданням ДСП «ЦППРВ» є створення та експлуатація комплексу виробництв із дезактивації, транспортування, перероблення та захоронення радіоактивних відходів (кодова назва «Вектор»), а саме:

  • експлуатація об’єктів першої черги, в тому числі спеціально обладнаного приповерхового сховища твердих радіоактивних відходів (СОПСТРВ) для захоронення твердих і зацементованих рідких радіоактивних відходів із ЧАЕС;
  • будівництво й експлуатація сховищ другої черги Комплексу «Вектор», де передбачено не тільки захоронення, але й довготривале зберігання та переробка відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання, контрольоване зберігання довгоіснуючих низько- та середньоактивних РАВ, осклованих високоактивних РАВ, які після переробки будуть повертатись з Росії.

Враховуючи характер та обсяги робіт, які виконує вказане державне підприємство, суми коштів, якими воно оперує, керування вказаними «потоками» є ласим шматком для керівництва як ДАЗВу, так і профільного міністерства довкілля.

 Хронологія подій показового призначення:

12.07.2021 р. до виконання своїх обов’язків став новий виконуючий обов’язки Голови ДАЗВ Євген Крамаренко (так сталося, що тривалий час Агентством керують лише в.о.) та відразу ж одним зі своїх перших наказів звільнив з посади в.о. директора ДСП «ЦППРВ» Олександра Артимюка і призначив новим наказом в.о. директора Андрія Бургомістренка. Зазначимо, що Олександр Артимюк перебував на своїй посаді незаконно, адже три місяці спливли відповідно до постанови КМУ від 03.09.2008 р. № 777, проте керівництво ДАЗВ разом із Міндовкілля не вживало жодних заходів із цього приводу. Тому таке рішення нового очільника було очікуваним, обґрунтованим і зрозумілим, адже тепер йому відповідати за всі прийняті чи неприйняті рішення, особливо в частині витрачання державних коштів на людину, яка перебуває на посаді всупереч чинному законодавству.

Наказ
Наказ

За нашою інформацією цього ж дня новий керівник ДСП «ЦППРВ» був представлений колективу державного підприємства і вже 13.07.2021 р. було подано документи державному реєстратору для внесення змін до Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань.

Те, що зміни справді вносились, видно з історії ДП у системі Ліга Контрагент:

Система Ліга Контрагент

Але відповідно до інформації, яка надійшла до відділу спецрозслідувань нашої редакції, 14.07.2021 р. посадовими особами ДАЗВ готується та підписується наказ за № 95 від 12.07.2021 р., який скасовує попередні кадрові рішення щодо директора ДСП «ЦППРВ», зокрема призначення Андрія Бургомістренка на посаду в. о. генерального директора підприємства та обґрунтованого звільнення його попередника.

Відповідно до чинної в Агентстві інструкції з діловодства всі документи проходять процедуру візування та розміщуються в системи електронного документообігу «Мегаполіс», усі, окрім кадрових наказів, які ведуться вручну. Ось вам і диджиталізація, з якої ми починали. До слова, у «ЦППРВ» є цілий штат it-спеціалістів, який налічує приблизно 100 співробітників із високою зарплатою, але до кадрового документообігу руки в них ніяк не дійдуть.

У кадровому журналі XXI століття, чомусь без підписів, видно запис про наказ № 95 про скасування відразу двох наказів від 12 липня — про звільнення та призначення нового в. о. на ЦППРВ.

Кадровий журнал

А ось як виглядає підписна частина наказу про призначення нового керівника ДСП «ЦППРВ», у якій згодом, тобто заднім числом після фактичного оформлення наказу, через декілька днів з’явились зауваження з боку керівника сектору управління персоналом Сергія Довгалюка, щодо відпустки звільненого.

Це видозмінений наказ про призначення Бургомістренка (підписна частина)

Наказ про призначення

Тим часом головний юрист агентства, розуміючи наслідки всіх дій, що відбулись, пише службову записку на Голову ДАЗВ Крамаренко Євгена, в якій роз’яснює, що скасування наказу про призначення на посаду призведе до порушення трудового законодавства, зокрема в частині оплати праці, вже не кажучи про те, що скасування відбулось заднім числом і власне Бургомістренко з такими діями не був ознайомлений.

Службова записка

За інформацією з наших джерел такі дії вчинялися під прямим тиском міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського через його першого заступника, який відає питаннями зони відчуження Богдана Боруховського, який безпосередньо курував ці події, та якому дуже не сподобалась така самостійність нового керівника ДАЗВ або ж сам новий очільник та нова команда, яку він намагався сформувати.

Євген Крамаренко, розуміючи, що не встигли його призначити, як запахло криміналом, вирішив повідомити своє безпосереднє міністерське керівництво в особі пана Боруховського про те, що відбувається у відомстві та на підприємстві.

Листування у месенджері

Окремо варто зазначити, що згідно з отриманими документами такі дії сподобались не всім працівникам ДАЗВу.

Враховуючи наявність вказаної службової записки юриста та розуміючи, що від міністерства підтримки вочевидь немає, розуміючи наслідки фактично примусу його до прийняття незаконного рішення, Євген Крамаренко своїм наказом від 15.07.2021 р. №100 створює комісію з проведення службового розслідування вказаної ситуації.

Наказ про службове розслідування

Також Крамаренко інформує про це, як і раніше, пана Боруховського повідомленням.

Листування у месенджері

Заступник міністра просить зачекати, певно, готує нову схемку.

Андрій Бургомістренко, проти якого затіяли всю цю кампанію, розуміючи, що втрачати йому нічого, мовчати не збирається, тож написав про свої наміри в. о. ДАЗВу Крамаренку.

Листування у месенджері

Ось такі нині призначення на посади. Нагадаємо про наші попередні спецрозслідування про зону Відчуження. Цей ласий шматочок був зоною надзвичайного інтересу міністра Абрамовського з перших його днів перебування на посаді, адже на початку свого керівництва в Чорнобиль він їздив, як на роботу в міністерство. Але тут, вочевидь, відбулись незаплановані кадрові зміни, в.о. Голови ДАЗВу Крамаренко — невідомо чия людина, на перший погляд, звичайний держслужбовець — начальник відділу, якого КМУ погодив на посаду, Андрій Бургомістренко — один із колишніх успішних очільників Державного підприємства «Радон», який також може зайняти важливу посаду…

Але жоден із них не прийшов у команді з міністром. Може, проблема саме в цьому, що люди не свої? До слова, Андрій Бургомістренко особисто ніколи не був знайомий із чинним міністром довкілля. Настільки «не свої», що на нараду 12 липня з питань проєкту побудови Сховища для високоактивних осклованих РАВ, коли ще все ще було тихо та законно, на прохідній міністерства Андрія Бургомістренка, який прийшов разом із Крамаренком, не впустили.

На цій же нараді за участю міністра та заступника Боруховського прозвучали ультиматуми в бік Крамаренка щодо скасування всіх ранкових наказів і повернення всіх звільнених на роботу. Особливо потребують повернення на посаду Олександра Артимюка. Складається враження, що міністр не розуміє неправомірності перебування на посаді цієї людини відповідно до чинного законодавства або ж ми чогось не знаємо.

Юристи Грін Пост знайшли наказ, яким було призначено Артимюка на посаду, і в ньому немає жодного слова про дотримання порядку відповідно до постанови КМУ № 777 і погодження Кабміну. В цьому наказі, як можна побачити нижче, є тільки посилання на положення про ДАЗВ.Вочевидь керівництво розуміло, для чого це робиться.

Наказ про призначення

Стає зрозумілим, чому ані міністерство, ані комітет не виносив на розгляд незаконне перебування на посаді Артимюка. Адже саме формулювання наказу вже не відповідало чинному законодавству. А що стосується Бургомістренка, то на засіданні екологічного комітету питанням № 1 порядку денного було врегулювання кадрових питань у частині незаконного призначення саме Бургомістренка на посаду. На жаль, журналісти Грін Пост не були присутні на засіданні комітету, ми б рекомендували всім присутнім ознайомитись із довідкою щодо практики призначення керівників стратегічних підприємств у Зоні відчуження за період 2019–2021 рр.

Інформаційна довідка

Як бачимо, попри існування постанови КМУ, спочатку відбувалось призначення в ДАЗВі, а вже потім — погодження КМУ.

Чи всі попередні призначення також були незаконні? Просто профільний комітет та міністерство довкілля тільки зараз прийшли до цього висновку чи все ж йдеться про подвійні стандарти?

Чому ж просто не звільнили Бургомістренка окремим наказом, починаючи з 14 липня, а взяли на себе відповідальність за неправомірні діяння?

Наразі хочеться констатувати, що такі дії як міністерства, так і ДАЗВу віддаляють нас від встановлення нормальних правових відносин у державі та свідчать про нахабність і відчуття безвідповідальності з боку керівників міністерства, яким, вочевидь, залишилось ще недовго перебувати у своїх кабінетах.

Стаття підготовлена на основі матеріалів, надісланих Бургомістренко А. А. до редакції, також на основі цього юристами Грін Пост були сформовані запити до правоохоронних органів. Це тільки початок історії, слідкуйте за продовженням нашого розслідування  на сайті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування
Зображення згенеровано ШІ
Хто, як і для чого намагається дискредитувати та заблокувати реформу управління відходами?
6 хв на прочитання21 Квітня 2024
Канал постачання наркотиків Наркоторговці Незаконна діяльність
В Києві розкрили канал постачання наркотиків: вилучено кокаїну на $250 тисяч
1 хв на прочитання28 Березня 2024
Лікар ґвалтував пацієнтів та знімав на відео
У Закарпатській області лікар ґвалтував пацієнтів: "накачував" снодійним та знімав на відео
1 хв на прочитання08 Березня 2024
Охорона природи Екологи проти присвоєнням звання заслужений природоохоронець Відкрите зверн
Безпідставні нагороди у сфері охорони довкілля: ноу-хау, проти якого повстали всі екоактивісти
2 хв на прочитання16 Лютого 2024
Зухвале виділення земельних ділянок у Києві: "Дипломатичний дерибан" або зрада інтересів громади
6 хв на прочитання01 Лютого 2024
Посадовець київського метрополітену завдав підприємству збитків на суму понад 13 млн грн
1 хв на прочитання15 Січня 2024
Очищення утилізаційного ринку почалось
8 хв на прочитання15 Січня 2024
28-річний браконьєр із Черкащини постане перед судом
1 хв на прочитання02 Січня 2024
Більше з GreenPost
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання5 хвилин тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитаннягодина тому
 Великодній кошик символізм продуктів які несуть на освячення
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитаннягодина тому
 Європарламент схвалив нові правила екодизайну
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання2 години тому
Хвороба, що поширюється світом: сьогодні Всесвітній день боротьби проти малярії
2 хв на прочитання3 години тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання3 години тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання4 години тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання5 годин тому