Догори
Дати відгук

Німці не радять їсти балтійський оселедець: ось які є застереження

Є ще морепродукти.

3 хв на прочитання11 Квітня 2025, 19:03
Косяк оселедця та скумбрії. Фото: Hinrich Bäsemann/picture alliance Косяк оселедця та скумбрії. Фото: Hinrich Bäsemann/picture alliance
Поділитись:

Заради короткострокового прибутку рибальські компанії ігнорують колапс рибних запасів, — з такою критикою виступив німецький підрозділ Всесвітнього фонду дикої природи WWF у середу, 9 квітня. Ця організація періодично оновлює свої рекомендації щодо екологічного споживання риби та морепродуктів, що сприяє збереженню біорізноманіття, та використовує для цього систему світлофора. У актуальній версії рекомендацій особливу увагу споживачів екологи звертають на популярні оселедець і скумбрію. Драматичне скорочення запасів цих видів риби викликає у них тривогу. Про це розповідає Deutsche Welle.

Особливо напружена ситуація склалася у Балтійському, Баренцевому та Норвезькому морях. У Північно-Східній Атлантиці біомаса норвезького весняно-нерестуючого оселедця впала до критичного показника, а улови продовжують перевищувати наукові рекомендації, зазначають у WWF. Запаси в Ірландському морі говорять про надмірний вилов, у західній і центральній частинах Балтійського моря кількість балтійського оселедця (салаки) також значно нижча за стійкий рівень — тут через зміни клімату та надмірного вилову цей вид риби перебуває на межі зникнення.

Виняток становить схід Балтики — Ризька затока. Любителям атлантичного оселедця екологи рекомендують їсти рибу, виловлену в цьому регіоні, а також у Північному морі, Ісландії чи Ла-Манші.

Те саме стосується скумбрії в Північно-Східній Атлантиці. Нерестовий запас скумбрії тут постійно скорочується з 2015 року і зараз перебуває на критичному рівні. З 2010 року улови постійно перевищували рекомендації вчених – востаннє приблизно на 40 %! Повний колапс запасу стає дедалі ймовірнішим, попереджають експерти з німецької філії WWF. Північно-Східна Атлантика зазначена у його рекомендаціях тривожним червоним кольором. Споживачам краще купувати рибу зі східної частини Центральної Атлантики.

Мінтай, навпаки, можна їсти з більш-менш спокійним сумлінням. В оновленій версії оцінка запасів і підходу до промислу цієї риби родини тріскових покращилася. Особливо позитивно ситуація оцінюється у східній частині Берингового моря. Управління промислом мінтаю в США є ефективним і науково обґрунтованим, наголошують екологи. За запасами ведеться гарний моніторинг і майже 100 % промислових операцій контролюються навченими спостерігачами.

Загалом із погляду стійкості екологи не бачать великих проблем у споживанні коропів, атлантичної тріски з вод Ісландії та Берингового моря (регіони Баренцева, Північного та Балтійського морів, навпаки, відзначені червоним кольором), річкової форелі, мерлузи. Судак краще вибирати з аквакультури. Від цього виду риби з Балтійського моря краще відмовитись — там він є об'єктом інтенсивного промислу, і в деяких районах його запаси скорочуються.

Що стосується кільки (шпроту), то запаси цієї риби із родини оселедцевих у Північно-Східній Атлантиці перебувають у гарному стані, а промисел ведеться на стійкому рівні. Однак у Балтійському морі останніми роками спостерігається постійне перевищення квот на вилов. Проте цей вид риби в рекомендаціях отримав зелене (Північно-Східна Атлантика та Північне море) або жовте (Балтійське та Чорне море) маркування.

Водночас фонд WWF просить категорично відмовитися від споживання вугра, що перебуває під загрозою зникнення, і навіть всіх видів акули.

З морепродуктів експерти з фонду WWF рекомендують устриці, креветки, виловлені у північно-східній частині Тихого океану, морський гребінець із вод Норвегії, Ірландії, Великої Британії та Франції.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
Фінська традиція сауни з пірнанням в крижану воду набирає популярності у світі: що каже наука про її користь?
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Високий рівень вітаміну D та уповільненням процесу старіння
4 хв на прочитання4 години тому
Економічна підтримка: в Україні запрацював спільний інвестиційний фонд зі США. Фото: Мінекономіки України
В Україні офіційно запустили Американсько-український Інвестиційний фонд
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: sun-ways.ch
У Швейцарії запустили першу у світі мобільну сонячну електростанцію на залізничній колії
2 хв на прочитання8 годин тому
Псоріаз і щоденні звички: що змінити для кращого самопочуття
2 хв на прочитання9 годин тому
Німецький маковий сирник — нетрадиційний, вишуканий і водночас простий десерт
1 хв на прочитання11 годин тому
Ефект плацебо програє ефекту ноцебо: науковці з’ясували, чому добру потрібно приділяти більше уваги
3 хв на прочитання12 годин тому
Чи існує "безпечний" вид алкоголю?
4 хв на прочитанняВчора