Догори
Дати відгук

Німці не радять їсти балтійський оселедець: ось які є застереження

Є ще морепродукти.

3 хв на прочитання11 Квітня 2025, 19:03
Косяк оселедця та скумбрії. Фото: Hinrich Bäsemann/picture alliance Косяк оселедця та скумбрії. Фото: Hinrich Bäsemann/picture alliance
Поділитись:

Заради короткострокового прибутку рибальські компанії ігнорують колапс рибних запасів, — з такою критикою виступив німецький підрозділ Всесвітнього фонду дикої природи WWF у середу, 9 квітня. Ця організація періодично оновлює свої рекомендації щодо екологічного споживання риби та морепродуктів, що сприяє збереженню біорізноманіття, та використовує для цього систему світлофора. У актуальній версії рекомендацій особливу увагу споживачів екологи звертають на популярні оселедець і скумбрію. Драматичне скорочення запасів цих видів риби викликає у них тривогу. Про це розповідає Deutsche Welle.

Особливо напружена ситуація склалася у Балтійському, Баренцевому та Норвезькому морях. У Північно-Східній Атлантиці біомаса норвезького весняно-нерестуючого оселедця впала до критичного показника, а улови продовжують перевищувати наукові рекомендації, зазначають у WWF. Запаси в Ірландському морі говорять про надмірний вилов, у західній і центральній частинах Балтійського моря кількість балтійського оселедця (салаки) також значно нижча за стійкий рівень — тут через зміни клімату та надмірного вилову цей вид риби перебуває на межі зникнення.

Виняток становить схід Балтики — Ризька затока. Любителям атлантичного оселедця екологи рекомендують їсти рибу, виловлену в цьому регіоні, а також у Північному морі, Ісландії чи Ла-Манші.

Те саме стосується скумбрії в Північно-Східній Атлантиці. Нерестовий запас скумбрії тут постійно скорочується з 2015 року і зараз перебуває на критичному рівні. З 2010 року улови постійно перевищували рекомендації вчених – востаннє приблизно на 40 %! Повний колапс запасу стає дедалі ймовірнішим, попереджають експерти з німецької філії WWF. Північно-Східна Атлантика зазначена у його рекомендаціях тривожним червоним кольором. Споживачам краще купувати рибу зі східної частини Центральної Атлантики.

Мінтай, навпаки, можна їсти з більш-менш спокійним сумлінням. В оновленій версії оцінка запасів і підходу до промислу цієї риби родини тріскових покращилася. Особливо позитивно ситуація оцінюється у східній частині Берингового моря. Управління промислом мінтаю в США є ефективним і науково обґрунтованим, наголошують екологи. За запасами ведеться гарний моніторинг і майже 100 % промислових операцій контролюються навченими спостерігачами.

Загалом із погляду стійкості екологи не бачать великих проблем у споживанні коропів, атлантичної тріски з вод Ісландії та Берингового моря (регіони Баренцева, Північного та Балтійського морів, навпаки, відзначені червоним кольором), річкової форелі, мерлузи. Судак краще вибирати з аквакультури. Від цього виду риби з Балтійського моря краще відмовитись — там він є об'єктом інтенсивного промислу, і в деяких районах його запаси скорочуються.

Що стосується кільки (шпроту), то запаси цієї риби із родини оселедцевих у Північно-Східній Атлантиці перебувають у гарному стані, а промисел ведеться на стійкому рівні. Однак у Балтійському морі останніми роками спостерігається постійне перевищення квот на вилов. Проте цей вид риби в рекомендаціях отримав зелене (Північно-Східна Атлантика та Північне море) або жовте (Балтійське та Чорне море) маркування.

Водночас фонд WWF просить категорично відмовитися від споживання вугра, що перебуває під загрозою зникнення, і навіть всіх видів акули.

З морепродуктів експерти з фонду WWF рекомендують устриці, креветки, виловлені у північно-східній частині Тихого океану, морський гребінець із вод Норвегії, Ірландії, Великої Британії та Франції.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Закарпаття онлайн
Забруднення Верке: річка на Закарпатті перетворюється на стічну канаву (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне: Prozorro
На Миколаївщині та Одещині з'являться п'ять нових еко-офісів для лісничих
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Як українські виробники адаптують бізнес до вимог ЄС щодо екологічного маркування
2 хв на прочитанняВчора
Чому українські корми HOME FOOD можуть конкурувати з європейськими брендами
Чому українські корми HOME FOOD можуть конкурувати з європейськими брендами
3 хв на прочитанняВчора
В Одеській області вводять осінньо-зимову заборону на вилов риби у зимувальних ямах
2 хв на прочитання29 Жовтня 2025
УДП впроваджує корпоративні стандарти та готується до модернізації флоту
2 хв на прочитання29 Жовтня 2025
На Одещину прилетіли лебеді-кликуни: птахи з російської тундри зимуватимуть у «Тузлівських лиманах»
1 хв на прочитання29 Жовтня 2025
На півночі Волині помітили рідкісного коловодника
1 хв на прочитання28 Жовтня 2025
Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
МАГАТЕ: обстріли Росії пошкодили критичні об’єкти для ядерної безпеки України
2 хв на прочитання4 години тому
Призначено цільові показники енергоефективності для будівель органів державної влади
Призначено цільові показники енергоефективності для будівель органів державної влади
1 хв на прочитання5 годин тому
Україна буде забезпечена газом на опалювальний сезон завдяки підтримці партнерів — Олексій Леонов
Україна буде забезпечена газом на опалювальний сезон завдяки підтримці партнерів — нардеп
1 хв на прочитання7 годин тому
Фото ілюстративне
Нові правила сплати за землю: спрощення переходу обов’язків при зміні власника нерухомості
1 хв на прочитання8 годин тому
В Одеській області вводять осінньо-зимову заборону на вилов риби у зимувальних ямах
2 хв на прочитанняВчора
Чайний ґайд: що додати в горнятко, щоб зігрітися та подолати осінню втому
2 хв на прочитанняВчора
Мінветеранів розширює медичні та соціальні можливості
2 хв на прочитанняВчора
Хелловін: від кельтських традицій до українських інтерпретацій
2 хв на прочитанняВчора