- Головна
- Новини
- Еко
- Тварини & рослини
- Німці не радять їсти балтійський оселедець: ось які є застереження
Німці не радять їсти балтійський оселедець: ось які є застереження
Є ще морепродукти.

Заради короткострокового прибутку рибальські компанії ігнорують колапс рибних запасів, — з такою критикою виступив німецький підрозділ Всесвітнього фонду дикої природи WWF у середу, 9 квітня. Ця організація періодично оновлює свої рекомендації щодо екологічного споживання риби та морепродуктів, що сприяє збереженню біорізноманіття, та використовує для цього систему світлофора. У актуальній версії рекомендацій особливу увагу споживачів екологи звертають на популярні оселедець і скумбрію. Драматичне скорочення запасів цих видів риби викликає у них тривогу. Про це розповідає Deutsche Welle.
Особливо напружена ситуація склалася у Балтійському, Баренцевому та Норвезькому морях. У Північно-Східній Атлантиці біомаса норвезького весняно-нерестуючого оселедця впала до критичного показника, а улови продовжують перевищувати наукові рекомендації, зазначають у WWF. Запаси в Ірландському морі говорять про надмірний вилов, у західній і центральній частинах Балтійського моря кількість балтійського оселедця (салаки) також значно нижча за стійкий рівень — тут через зміни клімату та надмірного вилову цей вид риби перебуває на межі зникнення.
Виняток становить схід Балтики — Ризька затока. Любителям атлантичного оселедця екологи рекомендують їсти рибу, виловлену в цьому регіоні, а також у Північному морі, Ісландії чи Ла-Манші.
Те саме стосується скумбрії в Північно-Східній Атлантиці. Нерестовий запас скумбрії тут постійно скорочується з 2015 року і зараз перебуває на критичному рівні. З 2010 року улови постійно перевищували рекомендації вчених – востаннє приблизно на 40 %! Повний колапс запасу стає дедалі ймовірнішим, попереджають експерти з німецької філії WWF. Північно-Східна Атлантика зазначена у його рекомендаціях тривожним червоним кольором. Споживачам краще купувати рибу зі східної частини Центральної Атлантики.
Мінтай, навпаки, можна їсти з більш-менш спокійним сумлінням. В оновленій версії оцінка запасів і підходу до промислу цієї риби родини тріскових покращилася. Особливо позитивно ситуація оцінюється у східній частині Берингового моря. Управління промислом мінтаю в США є ефективним і науково обґрунтованим, наголошують екологи. За запасами ведеться гарний моніторинг і майже 100 % промислових операцій контролюються навченими спостерігачами.
Загалом із погляду стійкості екологи не бачать великих проблем у споживанні коропів, атлантичної тріски з вод Ісландії та Берингового моря (регіони Баренцева, Північного та Балтійського морів, навпаки, відзначені червоним кольором), річкової форелі, мерлузи. Судак краще вибирати з аквакультури. Від цього виду риби з Балтійського моря краще відмовитись — там він є об'єктом інтенсивного промислу, і в деяких районах його запаси скорочуються.
Що стосується кільки (шпроту), то запаси цієї риби із родини оселедцевих у Північно-Східній Атлантиці перебувають у гарному стані, а промисел ведеться на стійкому рівні. Однак у Балтійському морі останніми роками спостерігається постійне перевищення квот на вилов. Проте цей вид риби в рекомендаціях отримав зелене (Північно-Східна Атлантика та Північне море) або жовте (Балтійське та Чорне море) маркування.
Водночас фонд WWF просить категорично відмовитися від споживання вугра, що перебуває під загрозою зникнення, і навіть всіх видів акули.
З морепродуктів експерти з фонду WWF рекомендують устриці, креветки, виловлені у північно-східній частині Тихого океану, морський гребінець із вод Норвегії, Ірландії, Великої Британії та Франції.
Більше новин читайте на GreenPost.







