Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Німецька компанія постачала паливо для російських винищувачів Су, які бомбили Україну

Німецька компанія постачала паливо для російських винищувачів Су, які бомбили Україну

ЗМІ запідозрили німецьку нафтогазову компанію Wintershall Dea у причетності до війни, розв'язаної Росією в Україні.

3 хв на прочитання06 Листопада 2022, 07:33
Поділитись:

Німецькі ЗМІ стверджують, що компанія Wintershall постачає «Газпрому» компоненти авіапалива. Це паливо можуть використовувати для винищувачів РФ, які базуються поблизу кордону з Україною, розповідає Deutsche Welle.

Тижневик Der Spiegel і телекомпанія ZDF опублікували в п'ятницю, 4 листопада, розслідування, в якому йдеться про те, що сировинна компанія бере участь у Росії в спільному підприємстві і постачає «Газпрому» газовий конденсат, також відомий як «біла нафта». Російський концерн, своєю чергою, виступає найважливішим постачальником авіапалива для російських військово-повітряних сил.

Як зазначається у публікації на сайті телекомпанії ZDF, «Газпром» є партнером Wintershall Dea. В рамках одного із спільних підприємств компанії розробляють родовища газу в Західному Сибіру. Газовий конденсат — побічний продукт видобутку, який отримують у великих об’ємах.

Видання стверджують, що «білу нафту», яка може застосовуватися для виробництва авіапалива, спрямовували на підприємства подальшої переробки. Посилаючись на дані про російські залізничні вантажоперевезення та внутрішні документи «Газпрому», ЗМІ пишуть, що газовий конденсат надходив на нафтопереробний завод «Газпрому» в Омську, який є найбільшим підприємством з виробництва авіапалива.

Der Spiegel та ZDF змогли встановити щонайменше дев'ять російських військових аеродромів на заході Росії, куди постачали паливо з Омська. Серед них — Морозовськ і Воронеж. На цих об'єктах дислокуються винищувачі-бомбардувальники серії Су, які завдають ударів як по військових, так і по цивільних цілях в Україні. Передбачається, що з використанням цих літаків було завдано, зокрема, ударів з повітря по Чернігову та Маріуполю.

У компанії Wintershall Dea пояснили, що не беруть участі в подальшій переробці газового конденсату, і зазначили, що не можуть гарантувати його використання виключно для цивільних цілей. Водночас підозри про те, що продукт застосовують для виготовлення авіапалива, яке постачають для російських бомбардувальників, задіяних в Україні, в концерні називають надуманими і відкидають як «хибні».

Заступник міністра юстиції України Ірина Мудра виступила з вимогою до концерну Wintershall Dea піти з Росії.

«Німецький уряд має провести ретельну перевірку», — заявила вона.

Мудра також висловила думку, що якщо діяльність компанії вважатимуть пов'язаною з військовими злочинами, цей випадок має бути передано до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Німецький концерн не став йти з РФ після війни: компанія бере участь у розробці ділянок ачімівських покладів Уренгойського нафтогазоконденсатного родовища в Сибіру, ​​а також у трьох проектах із розробки Південно-Російського родовища природного газу. Крім того, Wintershall Dea є співвласником (з часткою 15,5 №) компанії Nord Stream AG — оператора газопроводу «Північний потік», що проходить дном Балтійського моря.

У липні концерн Wintershall Dea заявив, що, незважаючи на війну Росії проти України, не має наміру виходити зі своїх спільних підприємств із «Газпромом» до РФ.

«Просто так піти з Росії означало зробити великий подарунок російському уряду, а я не бачу для цього причин», — заявив генеральний директор концерну Маріо Мерен.

Після початку війни компанія, що базується в західнонімецькому Касселі, контрольний пакет акцій (72,7 %) якої належить хімічному концерну BASF, а 27,3 % — інвестиційній групі LetterOne російського бізнес-магната Михайла Фрідмана, ухвалила рішення припинити реалізацію нових проектів з видобутку нафти газу в Росії та зупинити інвестиції в цю країну.

Тим часом «війна в Україні переходить на третю стадію — побиття»: експерт про те, як можна прискорити цей процес.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023