Догори
Дати відгук

Незручний стілець може зіпсувати зір: як вибрати крісло для роботи (ФОТО)

Також неправильна поза може спричинити перевантаження хребта, тазу та суглобів, загостривши старі хронічні захворювання чи викликавши нові.

9 хв на прочитання21 Листопада 2022, 17:38
Поділитись:

Здавалось би, яким чином незручний стілець може зіпсувати зір? Річ у тім, що через хребет проходять дві артерії, які постачають кров у головний мозок і насичують його киснем. Навіть незначне порушення в зоні спини може впливати й на зорові центри: погіршується кровопостачання голови, відповідно й очей теж. Недонасичення зорових центрів киснем зазвичай призводить до короткозорості.

Хоча є й багато інших причин приділити увагу тому, на чому сидіти. Ось що про це розповідають експерти.

Що буде, якщо неправильно сидіти?

«У незручному кріслі в короткостроковій перспективі знизиться працездатність: замість концентруватися на роботі людина відчуватиме дискомфорт, часто змінюватиме положення тіла, відволікатиметься. У довгостроковій перспективі неправильна поза може стати причиною перевантаження хребта, тазу та суглобів. Через це можуть загостритися старі хронічні захворювання чи з'явитися нові», — пояснює хірург-вертебролог, травматолог-ортопед, кандидат медичних наук Степан Балашов.

Які взагалі бувають крісла

Крісла можна розділити на кілька груп.

Звичайні офісні стільці. У них проста конструкція, їх не можна налаштувати під себе. На таких швидко втомлюєшся, хочеться змінити положення тіла.

Стілець «Ізо»

Крісла, що налаштовуються. У таких кріслах є елементи, що регулюються: можна налаштувати висоту сидіння, підлокітники або підголовник. За гнучкістю налаштувань і загальним комфортом крісла, що налаштовуються, найкраще підходять для тривалої роботи. До цієї ж групи належать і геймерські крісла — зазвичай у них більше деталей, що налаштовуються, на кшталт рухомого підголівника або підставки для ніг.

Крісло «Метта Самурай»

Колінні стільці. На такому стільці навантаження зміщується з таза на коліна. Поки що немає гарних досліджень про користь колінних стільців. А в тих, що є, брало участь мало людей, аби робити хоч якісь висновки.

Колінні стільці не можна розглядати як альтернативу звичайним робочим кріслам. Вони корисні як тренажер постави, особливо дітям, оскільки змушують м'язи спини працювати. Але такі стільці навантажують коліна та гомілки, що погіршує кровообіг у ногах, тому працювати та відпочивати краще у класичних кріслах.

Колінний стілець

Стілець-сідло. Ортопедичне крісло, завдання якого — тренувати м'язи спини, не впливаючи на кровообіг у стегнах.

Такий стілець слід використовувати, якщо людині потрібен тренажер для зміцнення м'язів спини або сформувати поставу. Якщо шукаєте комфортне крісло для роботи, навряд чи стілець-сідло вам підійде. Крім того, потрібно тренуватися та звикати, щоби сидіти на кріслі-сідлі правильно.

Стілець-сідло

Фітболи — це пружні м'ячі для гімнастики та вправ. Деякі люди сидять на них під час роботи — на їхню думку, з м'ячами зменшується навантаження на спину. Але поки що лікарі не мають доказів, що фітболи корисні в ролі робочого стільця.

Фітбол

На що звернути увагу у магазині

Із чого зроблені класичні крісла, що налаштовуються, для офісу і будинку, та як налаштувати їх під себе?

Ось основні частини крісла, що налаштовується.

Це геймерське крісло — зазвичай їх можна тонко налаштувати під себе

П'ятипроміння. П'ятипроміння — це те, на чому стоїть весь стілець. Ще його називають хрестовиною. У крісла має бути вказана максимальна вага, яку воно витримує. Для крісла з хрестовиною із пластику зазвичай це 80 кг, із металу — 120 кг, із посиленого металу — до 150 кг.

Хрестовина з металу та із пластику

Окрім пластику та металу, хрестовина може бути зі скловолокна. За витривалістю цей матеріал можна порівняти з пластиком — він витримує близько 90 кг. Якщо в крісло із пластику чи і скловолокна сяде людина вагою 100 кг, конструкція зламається чи погнеться.

Крісло із пластиковою хрестовиною та крісло з металевою хрестовиною

Газліфт — це вертикальна колона над хрестовиною, на якій крісло піднімається й опускається. Його роблять із металу, але він може бути вкритий пластиком, це не впливає на міцність.

Газліфт, вкритий пластиком

Хрестовина та газліфт — важливі елементи каркасу, на які припадає основне навантаження. Якщо вони погано зібрані чи виготовлені з матеріалів, які не витримають вагу людини, то крісло може зламатися. Тому краще відразу вибирати хрестовину із металу.

Якщо раптом хрестовина чи газліфт зламалися, їх можна придбати окремо та замінити.

Конструкція та монтаж. У гарних крісел каркас зазвичай зроблений із міцної обробленої арматури. Підробки або дешеві крісла можуть мати погані зварні шви, а сам метал може виявитися занадто тонким. І тут є ризик, що крісло зламається під людиною.

Перевірити монтаж складно, для цього потрібно розібрати крісло та подивитися, що всередині. 

Що нижча ціна, то вищий шанс нарватися на неякісну конструкцію та монтаж. Ціна відвертого контрафакту буде приблизно наполовину нижчою за оригінал.

Спробуйте переглянути на сайті виробника, з якими магазинами у вашому місті він працює.

Колеса. Є два типи: пластикові та прогумовані. Пластикові підходять для ковроліну й інших м'яких покриттів. Прогумовані потрібні для твердого покриття: лінолеуму, паркету, ламінату. Але будь-які колеса псують поверхню, якою їздять, питання лише, з якою швидкістю.

Зазвичай крісла у магазинах комплектуються пластиковими колесами. Якщо потрібні гумові, уточніть у магазині, чи можна їх замовити для цього крісла.

Прогумовані колеса можуть бути вказані як поліуретанові. Це одне і те саме. Ними комплектують крісла не дуже часто, хоча деякі виробники пропонують їх докупити.

Щоби захистити підлогу, можна придбати спеціальний килимок. Їх випускають для м'яких і твердих покриттів. За м'які покриття такі килимки чіпляються за допомогою зубчиків на звороті — щоби не ковзати.

Килимки продаються різної форми та розмірів: квадратні, прямокутні, овальні, круглі, у формі літери «Т». Зазвичай їхній розмір приблизно 120 на 120 см.

Захисний килимок

Спинка. Спинка має враховувати вигин хребта. Тому в деяких кріслах її висоту можна регулювати під свій зріст. А ще на спинку крісла встановлюють упори для попереку та підголівник для шиї. Краще, якщо регулюється їхня висота або упор можна зняти. Через різну комплекцію одній людині комфортно сидіти на стільці з прямою спинкою, іншій — із сильним вигином у ділянці попереку.

Вигини хребта. Спинка повинна заповнювати простір під шиєю і попереком

Поперековий упор підтримує поперек і допомагає спині довше не втомлюватися. У деяких моделях його можна від'єднати від крісла, якщо незручно.

Поперековий упор можна докупити окремо. Це спеціальні валики під поперек, які встановлюються на будь-яке крісло.

Валик під поперек кріпиться на крісло за допомогою ремінця

Валик найкраще купувати в ортопедичному салоні та підібрати його разом із консультантом. В ідеалі встановити його на крісло і посидіти просто в салоні. Спочатку можна посидіти в кріслі без поперекового упору, а потім з ним і порівняти відчуття. Можливо, вам буде зручніше у кріслі із прямою спинкою.

Підголівник потрібен, аби розвантажити шию. Як і упор під поперек, у деяких кріслах підголівник можна зняти. Підголівники бувають статичні та регульовані. Регульовані можна налаштувати під себе за висотою та глибиною.

Підголівник додає комфорту, але це не є ключовою частиною конструкції. Якщо не бажаєте переплачувати, можна обійтися без нього.

Зазвичай підголівники не продають окремо від крісла. Якщо крісло має високу спинку, можна спробувати прикріпити подушку під шию.

Крісло з упором під поперек і підголовником

Оббиття. Найчастіше це текстиль, шкірозамінник, натуральна шкіра і синтетична сітка.

Найдорожчий варіант — шкіра. Влітку в такому кріслі тіло пітніітиме, але це найдовговічніший матеріал.

Шкірзам або екошкіра — це штучна шкіра. Вона зношується швидше за натуральну. Зазвичай крісло втрачає товарний вигляд протягом трьох років: з'являються потертості, тріщини, матеріал починає сипатися.

Оббиття з текстилю дешевше. У кріслі з текстильним оббиттям не так спекотно влітку, а взимку воно не таке холодне, як шкіряне.

Оббиття можна змінити. Перетяжку роблять у меблевих майстернях. Перетягувати оббиття вигідно лише у дорогих крісел. Ціна залежатиме від крісла та матеріалів.

Сітчаста тканина набуває індивідуальної форми спини людини за рахунок того, що вона злегка розтягується, коли сідаєш. За ціною крісло із сітківки буде коштувати на рівні шкіряного.

Якщо хочете заощадити, вибирайте оббиття із текстилю. Це практичний матеріал, який коштує дешевше за інші варіанти.

Крісло зі шкіряним оббиттям

Підлокітники. Якщо під час роботи руки лежать на клавіатурі та столі, то підлокітники можуть не знадобитися. Але здебільшого з підлокітниками сидіти зручніше, ніж без них.

У дорогих кріслах підлокітники можна регулювати у всіх трьох площинах і налаштувати під себе.

Механізм гойдання. У деякі крісла вбудований механізм, який дозволяє перейти у напівлежаче положення. У такому положенні можна працювати та відпочивати.

Механізм гойдання є практично у всіх небюджетних кріслах.

Як налаштувати крісло під себе в магазині

Можна замовити крісло в інтернеті, але, щоб купівля не перетворилася на лотерею, вибрати кілька моделей в інтернет-магазині, знайти їх у своєму місті й поїхати до офлайн-магазину. Це потрібно, щоб подивитися на кожне крісло та посидіти у ньому. Так можна зрозуміти, чи підходить вам крісло, чи ні.

Перш ніж сідати в крісло, його потрібно налаштувати під себе. Ось основні поради лікарів, як це зробити.

Крісло не повинно сковувати рухи або тиснути. І має бути достатньо вільним, щоб можна було трохи змінювати позу.

Також ми розповідали, що відбувається з вашим хребтом: топ-6 міфів про хвороби спини.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання39 хвилин тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання3 години тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання5 годин тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання6 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання7 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання15 годин тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання2 години тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання4 години тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання5 годин тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання8 годин тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання8 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання9 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання10 годин тому