Догори
Дати відгук

Невдовзі у світі може не вистачити місця для зберігання нафти. Це може опустити ціни нижче нуля

Сховища, нафтопереробні заводи, термінали, кораблі і трубопроводи можуть в кінцевому підсумку досягти меж своєї ємності, чого не було з 1998 року

2 хв на прочитання02 Квітня 2020, 14:17
Поділитись:

Безпрецедентний спад попиту на нафту привів до "епічного" надлишку поставок. Ймовірно, незабаром закінчиться місце для зберігання всіх непотрібних барелів нафти.

Як повідомляє GreenPost з посиланням на Економічну правду, згідно з заявами однієї з найбільших інвестиційних компаній у США та світі Goldman Sachs, наразі не тільки немає попиту на цю нафту, але  сховища, нафтопереробні заводи, термінали, кораблі і трубопроводи можуть в кінцевому підсумку досягти меж своєї ємності, чого не було з 1998 року.

"Хоча основні ціни на нафту, такі як West Texas Intermediate і Brent, торгуються від 20 доларів за барель, деякі регіональні ціни недавно впали до однозначних цифр", - йдеться у повідомленні.

Що далі?

Одним з  варіантів зберігання нафти та нафтопродуктів експерти називають плавучі сховища. Тобто завантаження всієї додаткової нафти на кораблі. Так, близько 20% світового парку дуже великих перевізників сирої нафти можуть стати плавучими сховищами. 

Нафтовий надлишок створює сценарій, коли ціни на деякі "маловідомі" сорти нафти вже практично опустилися нижче нуля. Частині виробників нафти за такого сценарію доведеться самим платити комусь, хто готовий буде забрати паливо.

Закриття нафтових свердловин

Великі зупинки виробництва нафти почнуться в квітні і травні. Експерти нафтового ринку переконані, що старі, менш продуктивні нафтові свердловини, швидше за все, будуть закриті першими.

Звісно, що слабкий попит, викликаний пандемією коронавірусу, не буде тривати вічно. Зрештою, авіакомпанії знову піднімуться в повітря і почнуть купувати реактивне паливо. Водії будуть купувати більше бензину, коли повернуться до роботи. Проте до того моменту нафтова промисловість може не добувати стільки нафти, скільки раніше. 

Нагадаємо, вартість  російської нафти Urals впала до $ 13 за барель.

Як відомо, ціни на світовому нафтовому ринку почали знижуватися в січні, після початку епідемії коронавірусу і подальшого падіння попиту на паливо. Обвал стався 9 березня після розвалу угоди ОПЕК і Росії. Саудівська Аравія, а пізніше Ірак, Кувейт і ОАЕ також заявили, що готові продавати нафту зі знижками від світової ціни. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитанняВчора
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Атомна галузь Енергетика Природний газ і нафта
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Харківщина отримала 724 генератори різної потужності
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
«План із занурення України у темряву не спрацює»: ЄС направив в Україну понад півтори сотні генераторів
1 хв на прочитання10 Квітня 2024