Догори
Дати відгук

Нестача коштів, аудит та плинність кадрів: що насправді відбувається в республіканському «Охматдиті»

Серед обіцяних планів майбутнього гендиректора – створення електронного обліку пацієнтів

8 хв на прочитання11 Грудня 2020, 16:14
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Дитяча клініка «Охматдит» завершує 2020 рік з нестачею майже третини кадрів, недофінансуванням державою у 3-8 разів різних напрямків та відсутністю соціальних пільг для медпрацівників. У останні дні грудня МОЗ має призначити нового генерального директора Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». За підсумками комісії у конкурсі на посаду переміг головний лікар  ДУ «Науково практичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії» д.м.н.  Володимир  Жовнір. На фінальному етапі відбору на крісло керівника «Охматдиту» претендували лікарі, які працюють у клініці, мали з нею партнерські відносини або працювали в установі кілька років тому. Вони розповіли про проблеми, які найбільше турбують НДСЛ «Охматдит» та які потребують негайного вирішення. Разом з лікарями у проблемі розбирався і GreenPost.

Більша сума коштів на ліки пацієнта – від спонсорів чи батьків

Попри запити установи на ліки, які є вкрай необхідними для порятунку маленьких пацієнтів, з державного бюджету надходить лише третина фінансування, розповів заступник генерального директора з поліклінічної роботи НДСЛ «Охматдит» Володимир Сова.

«Коли установа подає відомості про нагальну потребу у лікарських засобах, вона складає 490 млн грн, а отримуємо 129 млн грн. – це мізер. Ми рятуємось тим, що в нас є стільки благодійних організацій і фондів, які  активно постійно включаються, велику потребу гасять за допомогою спонсорської або благодійної допомоги. Але це не постійний вихід», – зазначив Сова.

Нині «Охматдит» витрачає на лікування однієї дитини в середньому $920. Тоді як Національна служба здоров’я України у проекті фінансування, який ще планує реалізувати, закладає $160, тобто у 8 разів менше від реальної потреби. Такі цифри озвучив керівник приватної компанії, яка займається медичним страхуванням та супроводом пацієнтів з важкими захворюваннями Костянтин Шусторович (він був одним із кандидатів на посаду гендиректора «Охматдиту»). 

«На наступний рік заявлено фінансування на рівні 404 млн грн. існують побоювання, що цього буде не достатньо для функціонування лікарні наступного року. Окрім того, не врахована амортизація величезного, але недешевого нового корпусу, який нещодавно відкрили. При автономізації – тобто перетворенні на державне некомерційне підприємство (як це передбачає наступний етап мед реформи – прим.), держава може продовжувати бюджетне фінансування, але перед тим, як на цей шлях стати, має усвідомлювати, що має дофінансовувати лікарню або мають бути позабюджетні джерела фінансування окрім НСЗУ», – сказав Шусторович. 

Фото ілюстративне

Пацієнти чекають у чергах на лікування

Нині стаціонар «Охматдиту» розрахований на 620 ліжкомісць. Проблемою вбачають відсутність можливості приймати без черг хворих з усієї України. Не задоволені в установі ситуацією, яка склалася в онкологічному відділенні – бо через відсутність у Києві достатньої кількості «ракових» хірургічних лікарень, більшість пацієнтів ідуть в «Охматдит». Відтак, вільних місць для іногородніх, які мають складніші випадки захворювань, залишається в рази менше. Керівництво «Охматдиту» спільно з опікунською радою не раз зверталося до КМДА з проханням побудувати додаткову лікарню та «розвантажити» установу, аби там було місце для більш китичних випадків оперування, проте поки консенсусу не досягли.

Фото ілюстративне

Володимир Жовнір, якому після призначення на посаду належить шукати вирішення проблеми черг, розповів, що актуальним вважає реалізацію в «Охматдиті» проекту телемедицини. Це коли лікарі з однієї установи консультують колег з іншої безпосередньо під час оперування хворого, а пацієнт отримує консультацію необхідного фахівця незалежно від того, чи фізично перебуває біля нього.

«Телемедицина дозволить отримати якісні послуги та допоможе, щоб дитина, не залежно від того, де вона знаходиться, знайшла свого фахівця. Знайдемо фахівців на місцях, можливо, зробимо виїзні майстер-класи, освітні програми, які дозволять підняти рівень на місцях, щоб надавати допомогу при простих випадках. Завантаження онкологічного відділення «Охматдиту», як я почув, на 60% – це кияни, тому київський бюджет має підтримувати це відділення. У мене є попередня домовленість з головними лікарями деяких лікарень, які кажуть, що зацікавлені співпраці з «Охматдитом». І клініка може розростатися – консультації у різних регіонах, розвиток Київського центру онкогематології, а також освітня програма на базі однієї з лікарень, де може бути створене спочатку маленьке відділення та надаватися найбільш проста допомога для онкохворих дітей», –сказав Жовнір.

Молоді фахівці не приходять, компетентні звільняються

З клініки «Охматдит» щороку звільняються до півсотні кваліфікованих працівників. Причиною плинності кадрів називають низьку заробітну плату, яка не відповідає навантаженню на лікаря. Про необхідність підвищувати заробітну плату медикам вторинного і третинного рівня наголосив заступник генерального директора з поліклінічної роботи НДСЛ «Охматдит» Володимир Сова.

«При аналізі плинності кадрів (в усій НДСЛ – прим.) я побачив, що впродовж 3-ох років у середньому 40-50 нових лікарів входили до лікарні, і у середньому така ж кількість залишали лікарню… Такого розриву, який зараз є між первинкою, де лікар, який працює лише рік і набрав пацієнтів, отримує 23 тисячі гривень, і молодий лікар консультативної поліклініки, який отримує 7 тисяч гривень, не повинно бути…», – зазначив Сова.

Укомплектованість лікарями та медсестрами в установі оцінюють на рівні 70-75%. Для клініки всеукраїнського значення, де щороку оперують до 9 тис. маленьких українців, а 270 тис. отримують консультацію у поліклініці, це надзвичайно велика нестача, зазначила колишній заступник головного лікаря НДСЛ «Охматдит», а нині фахівець МОЗ Марина Горобейко.

«У клініці «Охматдит» працюють 2 тис. осіб. Причинами неукомплектованості є відсутність відповідних фахівців на ринку праці, неконкурентна заробітна плата та відсутність соціальних пільг для медичних працівників та житла», – сказала Горобейко.

Аби вирішити проблему нестачі кадрів Володимир Жовнір запропонував провести перемовини з коледжами, які навчають на медичних сестер, аби ті відправляли студентів на стажування з подальшою можливістю працевлаштування у «Охматдиті». А заступник гендиректора з поліклінічної роботи Володимир Сова нагадав на необхідності перебудувати один з корпусів на території клініки під гуртожиток для батьків, які привозять дітей на лікування, а у ньому виділити кімнати, де зможуть постійно мешкати 10-20 медсестер, які не мають власного житла у столиці.

Перспектива «Охматдиту» – приватне партнерство

На етапі входження на посаду гендиректора НДСЛ «Охматдит» Володимир Жовнір запевнив, що не планує у 2021 році, коли розпочне роботу, скорочення кадрів закладу, але що буде реалізовувати програми на їх збереження. Та запевняє, що буде шукати шляхи, щоб для пацієнта лікування було повністю безкоштовним. Зазначив, що вже спілкувався з трьома медичними установами у США, Казахстані та Киргизстані, з якими планує підписати договір про побратимську співпрацю. Фінансування внутрішніх потреб клініки та підвищення зарплатного фонду вбачає шляхом розширення співпраці з благодійними фондами та громадськими організаціями, а також державними установами. У перші дні на посаді планує провести аудит та не виключає кадрові зміни серед фахівців з бухгалтерії та економіки.

«Зробимо так, щоб економічний блок або запрацював, як хочуть фахівці і ті люди, які приходять туди, щоб люди були вмотивовані, не заглядали в карман батькам, пацієнтам, щоб знали, заради чого приходять на роботу… Щоб діти могли отримувати найліпше лікування, яке є», – сказав Володимир Жовнір.

Серед обіцяних планів майбутнього гендиректора – створення електронного обліку пацієнтів, а ще облаштування побутових речей, як побудова парковки та території клініки.

«У нас зроблено гарний під’їзд до нової будівлі – чого ці ворота закриті? Чого стоїть паркан і не зроблена парковка для відвідувачів?.. Чого люди, коли приїздять до «Охматдиту», під’їжджає евакуатор – дитина у травмпункті, а евакуатор вивозить машину батьків незрозуміло куди. Зробимо парковку під будівлею та розкреслимо нормально паркувальні місця, щоб відвідувач міг прийти і почувати себе людиною», – зазначив Володимир Жовнір.

Володимир Жовнір

До офіційного представлення Володимира Жовніра на посаду  відповідні державні служби мають зробити перевірки його досвіду, документів та перебігу конкурсу. Відтак, вочевидь, він почне роботу у січні 2021 року. А от які з обіцянок йому вдасться виконати, а також які з планів у діалозі з МОЗ та іншими органами влади вдасться реалізувати пацієнти зможуть побачити згодом.

До слова, в Україні зафіксували повторні випадки зараження коронавірусом.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.