Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Неправильне користування презервативами веде до зниження їх ефективності: на що слід звернути увагу

Неправильне користування презервативами веде до зниження їх ефективності: на що слід звернути увагу

Мало просто купити презервативи за розміром.

3 хв на прочитання20 Серпня 2023, 00:34
Поділитись:

Купити відповідний і добрий контрацептив — це півсправи. Дехто не вміє ними правильно користуватися — це теж веде до зниження їх ефективності. «Дзеркало» наводить основні правила, про які потрібно пам'ятати:

✔ Перед використанням перевірте термін придатності презерватива: він завжди написаний на упаковці. Прострочені засоби контрацепції не працюють так само добре.

✔ Не зберігайте презервативи в кишенях джинсів, гаманцях, бардачку машини й інших місцях, котрі не підходять для цього. По-перше, так ви можете зашкодити цілісності контрацептиву. По-друге, неправильні умови зберігання (той самий перегрів) також знижують ступінь захисту.

✔ Відкривайте індивідуальне впакування акуратно: не варто робити це, наприклад, зубами. Так також можна пошкодити контрацептив.

✔ Після того, як ви відкриєте упаковку, переконайтеся, що обідок презерватива розміщений зовні, щоб можна було легко «розкотити» його по пенісу. Але перш ніж це робити, стисніть пальцями кінчик (резервуар) презерватива так, щоб у ньому не було повітря. І тільки тоді починайте його надягати — це збереже простір для викиду сперми, і контрацептив не порветься під тиском у найважливіший момент.

✔ Після еякуляції потрібно дістати пеніс із вагіни або анального отвору до того, як він стане м'яким.

Якщо з якоїсь причини презерватив «не сів» і його довелося зняти до початку статевого акту, не можна вдягати його ще раз. Це вже небезпечно. Не заощаджуйте на здоров'ї — візьміть з упаковки новий. Те саме стосується ситуації, якщо одягнений контрацептив відчувається липким, тісним, жорстким — варто його змінити.

✔ У разі проблем з ерекцією презерватив може в принципі не підходити як контрацепція: якщо пеніс стане м'яким у процесі, сперма може витекти назовні.

✔ Якщо жінка приймає ліки — наприклад, від молочниці — у вигляді мазей і вагінальних свічок, ефективність презерватива може знизитися. Можливо, деякі речовини препаратів впливають на матеріал презерватива, а ви про це навіть не дізнаєтеся. Надійніше утриматися від сексу в період лікування.

Чи ще є якісь нюанси, які потрібно знати?

Презервативи роблять із різних матеріалів. Найчастіше світові виробники використовують латекс. Це чудовий матеріал для контрацептивів: він тонкий, гнучкий, але при цьому надійно не пропускає і сперматозоїди, і віруси, і бактерії. Мінусів по суті лише два: з латексними презервативами не можна використовувати лубриканти на олійній основі, а ще вони не проводять тепло. Тобто, наприклад, якщо вам захочеться спробувати щось нове і купити змащення, що зігріває, то чоловік її ефекту не відчує.

Якщо мастила самого презервативу не вистачає, з латексними контрацептивами безпечно використовувати лубриканти на водяній або силіконовій основі.

У декого, щоправда, може бути алергія на латекс. Для таких людей існують презервативи з інших матеріалів: поліуретану, поліізопрену та натуральної мембрани (виробляють її з кишківника ягняти, так що для веганів це точно не варіант). Кожен із цих матеріалів має свої особливості. Наприклад, поліуретанові презервативи більш тендітні, ніж латексні. Поліізопрен, навпаки, навіть м'якший і натуральніший за латекс, але при цьому презервативи з нього зазвичай щільніші. А натуральна мембрана ніяк не захищає від ІПСШ.

Також нагадаємо, якщо рвуться чи зісковзують презервативи — можливо, ви все життя вибираєте їх неправильно: у чому нюанси.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.