Догори
Дати відгук

Неможливо уявити зону безпеки на ЗАЕС в умовах російської окупації - експертка

У ситуації з окупацією росією ЗАЕС світова спільнота виявилася безсилою

2 хв на прочитання02 Грудня 2022, 09:15
Поділитись:

Навколо захопленої військами рф Запорізької АЕС досі немає зони безпеки, і неможливо уявити, як це може бути зроблено в умовах російської окупації.

Про це заявила дослідниця Гарвардського університету, експертка з питань ядерної політики Мар’яна Буджерин під час онлайн-виступу на Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я думаю, що наразі ми перебуваємо у безпрецедентній ситуації – ядерні реактори знаходяться в зоні бойових дій. Це диво, що протягом дев’яти місяців поки що вдавалося уникнути серйозної ядерної катастрофи. Великою мірою це є результатом відданої роботи персоналу Запорізької АЕС, який фактично перебуває у пастці - у складних психологічних і фізичних умовах, під тиском російських окупантів», - сказала Буджерин.

Вона вказала на безпрецедентність ситуації, а також неадекватність реакції на неї міжнародних інституцій, які мають опікуватися енергетикою, оскільки вони мають дуже обмежений набір інструментів запобігання таким ядерним загрозам.

«Генеральний директор МАГАТЕ Гроссі надзвичайно активно діє у цій ситуації, але поблизу ЗАЕС немає зони безпеки і захисту. Я не можу уявити, як це може бути зроблено в умовах російської окупації», - зазначила Буджерин.

За її словами, світ розглядає атомну енергетику як один з елементів запобігання кліматичним змінам і альтернативу викопному паливу. Однак у ситуації з окупацією росією ЗАЕС світова спільнота виявилася безсилою.

«росіяни просто вкрали Запорізьку АЕС. Це найбільша крадіжка у світі. Я думаю, що на міжнародному рівні ми знову виявилися безсилими, і лише від Збройних сил України і українського персоналу в Запоріжжі залежить можливість повернути ЗАЕС назад, не створюючи особливо небезпечної ситуації», - резюмувала експертка з питань ядерної політики.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.