Догори
Дати відгук

Немовля із вадою діафрагми, що посунула внутрішні органи і не давала дихати, прооперували прямо в кювезі реанімаційного відділення

Крім того була кіста, що стрімко росла в черевній порожнині крихітки.

2 хв на прочитання15 Травня 2024, 12:31
 Хірурги прооперували новонароджену дитину у кювезі реанімації Хірурги прооперували новонароджену дитину у кювезі реанімації
Поділитись:

Львівські лікарі понад місяць боролися за життя крихітки, яка народилася із вадою діафрагми, що посунула внутрішні органи, перетисла легеню та не давала дихати. Аби врятувати новонароджену, хірурги Дитячої Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова мусили оперувати прямо в кювезі реанімаційного відділення.

На третю донечку — Єлизаветку — родина Митків із міста Стрий, що на Львівщині, чекала з нетерпінням. Мама Оксана, з огляду на досвід попередніх вагітностей, на 29-му тижні відчула, що з її крихіткою щось не так. Жінка записалася на позапланове обстеження і дізналася, що в донечки діафрагмальна грижа. Це вроджена патологія, за якої органи черевної порожнини — через дефект діафрагми, себто отвір у ній — переміщаються в грудний простір. Так, у Єлизаветки на місце лівої легені перемістилися кишківник, шлунок та ліва доля печінки.

Для подальшого спостереження Оксану скерували до Львова — у Дитячу Лікарню Святого Миколая, яка одна із небагатьох в Україні має замкнений цикл лікування. Тут є власне пологове відділення і всі профільні спеціалісти для надання допомоги новонародженим діткам зі складними вадами. Консиліум лікарів ухвалив рішення, що Єлизавета з’явиться на світ одразу після формування легень — шляхом кесарського розтину. Та за місяць під час чергового огляду лікарі виявили ще одну неприємну патологію — кісту, що стрімко росте в черевній порожнині крихітки і яку необхідно буде видаляти одразу після народження.

Єлизавета з’явилася на світ 14 березня — на 37-му тижні вагітності. Попри потребу негайно оперувати, лікарі не змогли виконати втручання, позаяк маля не дихало самостійно. Неонатологи відділення інтенсивної терапії новонароджених підключили Єлизаветку до апарату високочастотної вентиляції легень. Операцію довелося відкласти.

За тиждень після народження хірурги взялися оперувати Єлизаветку просто в реанімації — прямо в кювезі, який забезпечував життєдіяльність немовляти. Спершу — видалили кісту, яка займала вже половину черевної порожнини. Потім — органи із грудного простору, а це кишківник, ліву долю печінки та шлунок, повернули на місце — у черевну порожнину. Під час третього етапу операції хірурги скорегували саму ваду — відновили м’язеву перетинку діафрагми. Тож, ліва легеня змогла повернутися на своє місце, розправилася та наповнилася повітрям.

Виходжували дівчинку ще близько трьох тижнів. Нині одномісячна Єлизавета впевнено одужує. 

Больше новостей читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost