Догори
Дати відгук

Небезпечні хвороби, про які сигналізує “злегка підвищений тиск”

До яких проблем зі здоров’ям може призвести навіть трохи підвищений тиск.

2 хв на прочитання14 Вересня 2023, 13:40
Поділитись:

Навіть трохи підвищений кров’яний тиск може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. Лікарі попереджають: навіть якщо ваші показники 130/80 міліметрів ртутного стовпа або вищі та тримаються на цьому рівні протягом тижня, варто обов’язково звернутися до лікаря. Розповідаємо, до яких проблем зі здоров’ям може призвести навіть трохи підвищений тиск.

Високий ризик деменції

Як зазначається в дослідженні, опублікованому в European Heart Journal, у людей віком понад 50 років із систолічним артеріальним тиском 130 мм рт.ст. ризик розвитку деменції збільшується на 45%. Чим вищий ваш тиск, тим більший ризик деменції у пізнішому віці.

Інсульт

Високий кров’яний тиск – одна з головних причин хвороб серцево-судинної системи, насамперед інсульту. Але якщо ваш тиск «просто трохи підвищений», ви також не можете вважати себе в безпеці: негативний вплив на серцево-судинну систему від підвищеного тиску накопичується поступово і може призвести до розвитку інсульту.

Інфаркт

Якщо ваш тиск – 120/80, ваш ризик серцевих хвороб невисокий. Але якщо цифри вищі, то можливість отримати інфаркт навіть у молодому віці – дуже високий. Контролюйте рівень свого тиску, за потреби зверніться до лікаря за медикаментозною підтримкою, а також будьте особливо уважні до здоров’я серця.

Проблеми з зором

Чим вище кров’яний тиск, тим сильнішому навантаженні піддаються кровоносні судини в задній частині ока (сітківці). Через це можуть розвинутися серйозні захворювання, які можуть призвести навіть до повної втрати зору. Не забувайте відвідувати офтальмолога хоча б один раз на рік, навіть якщо ваш зір у повному порядку – цей лікар зможе визначити деякі серйозні хвороби на ранніх стадіях.

Хвороби нирок

Однією з головних функцій наших нирок є фільтрація відходів крові, в цьому процесі беруть участь і кровоносні судини. Якщо судини пошкоджені (а при підвищеному тиску це цілком можливо), навантаження на нирки зростає – і згодом може призвести до ниркової недостатності. За даними Національного інституту діабету та хвороб органів травлення та нирок (США), високий кров’яний тиск є другою за значимістю причиною ниркової недостатності.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost