- Головна
- Новини
- Еко
- Тварини & рослини
- Не варто цілком покладатися на визначення грибів у фейсбук-спільнотах — науковиця
Не варто цілком покладатися на визначення грибів у фейсбук-спільнотах — науковиця
Сьогодні - Європейський День грибів
Наукова співробітниця відділу мікології Інституту ботаніки ім. М. Холодного НАН України, кандидатка біологічних наук Маря Зикова, дала кілька порад грибникові-початківцю.
За словами науковиці, найкраще спочатку ходити по гриби з людиною, котра добре знається на цьому, навчить вас розрізняти основні види грибів, пояснить особливості, на які годиться звертати увагу.
Якщо ж ви вирішили скористатися мобільними додатками для визначення грибів, то Зикова радить не чекайте від них чогось неймовірного. Гриби — дуже мінлива група живих організмів, їхній зовнішній вигляд вельми залежить від умов, у яких вони виросли та розвинулися.
Крім того, є низка ознак, яких фото не може передати, зокрема запах, інколи — смак, особливості зміни кольору при пошкодженні. Не варто цілком покладатися на визначення грибів і у фейсбук-спільнотах. Вирішувати, їсти чи не їсти той або інший гриб, — цілковито ваша відповідальність.
Марія Зикова наводить такі основні правила, як убезпечити себе від отруєння грибами:
1. Збирати, а потім вживати у їжу можна лише ті гриби, в їстівності та правильному визначенні яких ви впевнені на 100%;
2. Якщо серед зібраних їстівних грибів якийсь видається підозрілим, краще його викинути. Зазвичай процес повторного визначення відбувається вже вдома перед приготуванням;
3. Не збирайте грибів біля доріг, різних промислових об’єктів, у забруднених місцинах. Гриби мають здатність накопичувати різноманітні речовини. І навіть їстівний гриб, який виріс у забрудненому місці, може викликати отруєння;
4. Купуючи на стихійних ринках, зважайте на те, що гриби можуть бути зібрані в потенційно забруднених місцях. Не варто купувати незнайомі гриби, особливо пластинчасті. Також слід утриматися від купівлі сушених грибів;
5. Перед вживанням більшість видів грибів необхідно піддавати термічній обробці. Зібрані гриби варто готувати свіжими, зберігати в холодильнику — не більше доби;
6. Не варто споживати в їжу грибні страви людям старшого віку, а також дітям;
7. У разі виявлення симптомів отруєння необхідно промити шлунок, пити багато рідини для відновлення водно-сольового балансу, викликати швидку допомогу. В жодному разі не займатися самолікуванням!
Джерело: zn.ua.
До слова, рятувальники розповіли що робити, якщо заблукали або знайшли вибухівку у лісі.