Догори
Дати відгук

Не варто цілком покладатися на визначення грибів у фейсбук-спільнотах — науковиця

Сьогодні - Європейський День грибів

2 хв на прочитання25 Вересня 2021, 12:21
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Поділитись:

Наукова співробітниця відділу мікології Інституту ботаніки ім. М. Холодного НАН України, кандидатка біологічних наук Маря Зикова, дала кілька порад  грибникові-початківцю.

За словами науковиці, найкраще спочатку ходити по гриби з людиною, котра добре знається на цьому, навчить вас розрізняти основні види грибів, пояснить особливості, на які годиться звертати увагу.

Якщо ж ви вирішили скористатися мобільними додатками для визначення грибів, то Зикова радить не чекайте від них чогось неймовірного. Гриби — дуже мінлива група живих організмів, їхній зовнішній вигляд вельми залежить від умов, у яких вони виросли та розвинулися.

Крім того, є низка ознак, яких фото не може передати, зокрема запах, інколи — смак, особливості зміни кольору при пошкодженні. Не варто цілком покладатися на визначення грибів і у фейсбук-спільнотах. Вирішувати, їсти чи не їсти той або інший гриб, — цілковито ваша відповідальність. 

Марія Зикова наводить такі основні правила, як убезпечити себе від отруєння грибами:

1. Збирати, а потім вживати у їжу можна лише ті гриби, в їстівності та правильному визначенні яких ви впевнені на 100%;

2. Якщо серед зібраних їстівних грибів якийсь видається підозрілим, краще його викинути. Зазвичай процес повторного визначення відбувається вже вдома перед приготуванням;

3. Не збирайте грибів біля доріг, різних промислових об’єктів, у забруднених місцинах. Гриби мають здатність накопичувати різноманітні речовини. І навіть їстівний гриб, який виріс у забрудненому місці, може викликати отруєння;

4. Купуючи на стихійних ринках, зважайте на те, що гриби можуть бути зібрані в потенційно забруднених місцях. Не варто купувати незнайомі гриби, особливо пластинчасті. Також слід утриматися від купівлі сушених грибів;

5. Перед вживанням більшість видів грибів необхідно піддавати термічній обробці. Зібрані гриби варто готувати свіжими, зберігати в холодильнику — не більше доби;

6. Не варто споживати в їжу грибні страви людям старшого віку, а також дітям;

7. У разі виявлення симптомів отруєння необхідно промити шлунок, пити багато рідини для відновлення водно-сольового балансу, викликати швидку допомогу. В жодному разі не займатися самолікуванням!

Джерело: zn.ua.

До слова, рятувальники розповіли що робити, якщо заблукали або знайшли вибухівку у лісі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Трускавець, Дрогобич, Борислав: проєкт з розвитку біогазу
Три громади Львівщини розпочали пілотний проєкт з розвитку інноваційного використання біогазу
3 хв на прочитання14 хвилин тому
ДБР: шахрайство з землею біля курорту «Мигово» на 3,45 млн грн
Дружина посадовця організувала схему продажу лісових земель біля гірськолижного курорту
2 хв на прочитання3 години тому
День ґрунтознавця: чому ґрунт – це жива система і як війна руйнує чорноземи України
Жива система під ногами: чому ґрунти критично важливі для України
4 хв на прочитання8 годин тому
Фото: Bogomaz Conservation photography _ WWF-Ukraine
На Львівщині 98 лісових ділянок виключили з планів рубок
2 хв на прочитання10 годин тому
Масштабний удар по браконьєрах: на Тилігульському лимані викрито зловмисників із сітками та рибою
1 хв на прочитанняВчора
Біогаз зі сміттєзвалищ: як підвищити видобуток і запобігти екологічній катастрофі
2 хв на прочитанняВчора
Незаконна вирубка ялинок: юристи пояснили, що загрожує порушникам
2 хв на прочитанняВчора
Всесвітній день охорони дикої природи: понад 41 000 видів під загрозою вимирання
3 хв на прочитанняВчора