Догори
Дати відгук

Не тільки коронавірус. Що ще може викликати підвищення температури і лихоманку?

3 хв на прочитання21 Жовтня 2020, 19:35
Поділитись:

Підвищення температури і лихоманка вважаються ознаками зараження коронавірусом, але насправді викликати їх можуть багато чинників: від простого ГРВІ до важкої пухлини.

Лихоманка - це симптом, що характеризується підвищенням температури тіла. Нормально, коли  вона коливається в межах 36-37 градусів за Цельсієм, але якщо піднімається вище цього, то це  вказує на серйозний стан, пише medicalxpress. 

Лихоманка є першою ознакою багатьох захворювань, включаючи злободенний коронавірус. Для організму вона - спосіб захиститися від  патогенів: висока температура тіла заважає їм виживати. Тому лікарі часто рекомендують не збивати температуру нижче 38-39 градусів, щоб не заважати імунній системі виконувати свою справу.

Однак іноді жар може бути небезпечним для життя, якщо він зберігається протягом декількох днів, рецидивує або не спадає довше. Тому при появі даної ознаки потрібно звертатися до лікарів, консультуватися. Підвищення температури є одним з ключових симптомів коронавірусної інфекції, але цю ознаку можуть викликати також інші проблеми зі здоров'ям.

Вірусна інфекція. Приклади такої інфекції - застуда, грип, денге, герпес, ВІЛ, гепатит. Зараження відбувається через інфіковані біологічні рідини. Вірусна лихоманка зазвичай триває два-три дні, іноді тиждень.

Болі в вухах. Сильний біль, набряк в горлі, виділення рідини з вух вказують на розвиток такого стану, як середній отит. Він також підвищує температуру тіла.

Прийом ліків. Препарати, що викликають жар, включають пеніциліни, протитуберкульозні засоби, цефалоспорини, хінідин, метилдопа, прокаїнамід, фенітоїн.

Менорея. Рясні менструації є однією з причин підвищення температури тіла у жінок. Занадто велика втрата крові провокує відповідну реакцію імунної системи, викликаючи лихоманку і інші прояви запального процесу.

Аутоімунні захворювання. Лихоманка може бути ознакою ревматоїдного артриту, вовчака. У цих випадках вона зазвичай нерегулярна, субфебрильна, супроводжується ознобом, головним болем.

Скасування алкоголю. Хронічне споживання алкоголю пригнічує центральну нервову систему, яка збуджується після припинення випивки. Це може викликати різні симптоми, включаючи лихоманку.

Злоякісна пухлина. Зміни температури тіла через пухлину зустрічаються приблизно в 25% випадків. Новоутворення може привести до інфекції, що порушує роботу гіпоталамуса - частині мозку, яка регулює температурний режим.

Невизначений тип раку. Деякі типи раку, наприклад, лейкемія, лімфома, можуть викликати гарячковий стан у зв'язку з втратою лейкоцитів, зумовлену деградацією імунної системи. За словами лікарів, подібні сигнали організму часто залишається непоміченими.

Тромбоз глибоких вен. Поява згустків крові у венах зазвичай провокує помірно підвищену температуру.

Запальні захворювання. Лихоманка є ознакою багатьох хронічних запальних патологій - хвороби Крона, астми, бронхіту, пародонтиту, подагри, міозит. Ці захворювання є серйозним навантаженням на імунну систему, тому при них часто спостерігається загальне нездужання, виснаження.

До слова, вірусологи радять в період пандемії відмовитися в гостях від рушників і частувань.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання25 Квітня 2024
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитаннягодина тому
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання2 години тому
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання3 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання4 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання5 годин тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання7 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання8 годин тому