Догори
Дати відгук

Не буває захисту «від усього»: як правильно вибрати засіб від комарів і кліщів

Купуйте два засоби, а не один.

4 хв на прочитання22 Липня 2024, 19:33
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Середина літа — час активності переносників усілякої зарази і просто неприємних створінь, таких як комарі та кліщі. «Точка» розповідає, як грамотно захиститися від них, щоб повернутись додому необізнаним.

У чому ризик

Якщо укуси комарів не несуть особливої ​​загрози для здоров'я, то наслідки зустрічі з кліщами можуть бути важкими. Варто відразу визначитися: небезпечний не сам кліщ, а недуги, які він переносить. А їх чимало: це не лише хвороба Лайма (кліщовий бореліоз), а й кліщовий енцефаліт. Окрім того, кліщі є переносниками висипного та зворотного кліщових тифів, туляремії, ерліхіозу, бабезіозу і навіть геморагічної лихоманки.

Тому не варто ігнорувати особливі речовини для захисту.

Як правильно вибрати репелент

Сьогодні на ринку десятки засобів боротьби з комахами (зокрема з комарами) та кліщами. Найпоширенішим варіантом є балончик із репелентами. Причому на них може бути безсоромно написано «від комарів і кліщів» або ж зовсім «від усіх комах». Тому, обираючи засіб боротьби з кровососами, багато хто виходить із принципу — «все одно вони однакові, візьму найдешевший».

Але це не правильний підхід. На що слід звернути увагу при купівлі?

Почнімо з того, що репеленти — це засоби, що відлякують різні організми, але не вбивають їх.

Варіантів безліч, і їхня «потужність» відрізняється. Не полінуйтеся вивчити склад.

Найдієвішим щодо комах є діетилтолуамід (часто скорочують до ДЕТА).

Саме на його наявність слід орієнтуватися, коли ви хочете позбавитися надокучливих комарів.

Діетилтолуамід винайшли в США ще в 40-х роках ХХ ст. для допомоги американським військовим, які билися в Кореї і начисто програвали битву з комахами. І краще за нього для цього досі нічого не придумали. Але проблема в тому, що саме у боротьбі з кліщами він допомагає дуже слабко.

Зазначені створіння — не комахи, і для них вигадали іншу отруту. Це піретроїди — перметрин, циперметрин, дельтаметрин та інші похідні. Вони малотоксичні для людини та тварин.

Зазвичай у репелентах застосовують альфа-циперметрин. І якщо його немає у складі засобу від кліщів, то воно, швидше за все, допоможе не більше за бальзам «Зірочка» чи пахучий дідусів одеколон.

Від чого залежить ефективність репеленту

Не завжди у засобах від комах саме ДЕТА є основою. Є й інші варіанти: як синтетичні репелентні речовини (найчастіше інсекторепелент 3535 та ікаридин), так і натуральні, рослинного походження, — ефірні олії цитронели, герані, гвоздики, евкаліпта і так далі.

Але основна діюча речовина у всіх репелентах — діетилтолуамід, який допомагає позбутися комарів, мошок, оводів та ґедзів. Вони нікуди з лісу не подінуться, але, почувши ДЕТА, докучати вам не будуть, патрулюючи територію неподалік.

Вміст діетилтолуаміду в балончиках має велику розбіжність: від 5 до 50 %. Що його більше, то ефективніший засіб.

І не вірте написаному на балончику: від кліщів ДЕТА не рятує! Для цього чесні виробники зазвичай використовують альфа-циперметрин.

Його розбіжність у відсотковому утриманні, як правило, значно менша — від 0,15 до 0,2 %. І знову ж таки — що більше речовини, то кращий ефект.

Як правильно використовувати засоби боротьби з комарами та кліщами

Форм репелентних засобів багато. Частину з них можна наносити лише на одяг. Частину — і на відкриті ділянки тіла.

Зазвичай для нанесення на шкіру призначені креми, гелі, лосьйони, олівці, емульсії та серветки. Аерозольні упаковки з газом-пропелентом та спреї використовуються для нанесення і на шкіру, і на одяг.

Окрім того, багато токсичних засобів в аерозольній формі дорослим дозволено розпорошувати на відкриті ділянки тіла, а ось дітям — тільки на одяг.

При цьому нанесені на тканину репеленти діють довше, ніж застосовані на шкірі. Зазвичай це кілька діб проти кількох годин.

Аби правильно вибрати засіб, необхідно уважно вивчити інструкцію із застосування (краще — перед купівлею). У ній буде чітко зазначено, на кого й із якою тривалістю впливає репелент або спрей, чи можна наносити його на шкіру.

Пам'ятайте: якщо шукаєте такий засіб, то в переліку комах, від яких він допомагає, слово «кліщ» опиниться на першому місці. Також буде вказано, що його можна наносити лише на одяг.

Якщо ви хочете вберегтися і від кліщів, і від комарів, купуйте два засоби, а не один. За умови правильного застосування вони забезпечать практично повний захист.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Побачити планету неозброєним оком: вже в неділю Сатурн максимально наблизиться до Землі
2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: М’язова дистрофія Дюшена
7 вересня - Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена
3 хв на прочитання15 годин тому
ФОТО: Антисанітарія у країнах Африки / euronews
ВООЗ: у світі швидко зростає захворюваність і смертність від холери
2 хв на прочитання16 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Картопляна запіканка з кабачками та м'ясним фаршем — чудовий вибір для ситної сімейної вечері
2 хв на прочитання18 годин тому
Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому
7 хв на прочитання19 годин тому
Серед інгредієнтів — горілка: коктейль на $10 млн завоював шалену популярність на тенісному турнірі US Open
3 хв на прочитанняВчора
«Доісторичний Ноїв ковчег»: у Німеччині знайшли рештки невідомих ракоподібних — припускають, що їм 500 млн років
1 хв на прочитанняВчора
Готується план нових уражень енергетики України, - Шмигаль
2 хв на прочитанняВчора