Догори
Дати відгук

Міфи про кліщів: що варто знати про їх укуси та наслідки

Експерти наголошують на необхідності правильного розуміння ситуації.

1 хв на прочитання29 Березня 2024, 18:47
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Із приходом весни кліщі в наших лісах, так би мовити, виходять на полювання. Багато людей вірять у різні способи запобігання та лікування після контакту з цими кровососами. Однак експерти наголошують на необхідності правильного розуміння ситуації. Зокрема Телеграм-канал «Медикість яка!» спростовує два поширені міфи щодо укусів кліщів.

Міф: Якщо одразу витягти кліща, він не встигне заразити

Насправді для зараження достатньо кількох хвилин. Кліщ занурює свій хоботок у шкіру людини і пускає виділення слинних залоз. Якщо він інфікований, разом зі слиною в кров надходять частки вірусів чи небезпечні бактерії — наприклад, борелії. Після цього кліщ починає насичуватися кров'ю, а бактерії — розмножуватися. Буває складно зрозуміти, коли саме кліщ присмоктався до шкіри. Вони можуть якийсь час перебувати на тілі людини, шукаючи зручне місце.

Міф: Кліщ вкусив, але я добре почуваюся. Значить, пронесло!

Навіть якщо ви зняли кліща з тіла кілька днів тому, але симптомів немає — це не гарантія того, що небезпека минула. Інкубаційний період кліщових інфекцій може становити до 30 днів, а іноді й зовсім кілька місяців. При цьому навіть якщо симптоми ще не проявилися, немає жодної гарантії, що хвороба пройде легко. Тому здатися лікарю і здати аналізи потрібно у будь-якому разі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.