Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Науковці представили першу в світі портативну систему, здатну розшифровувати думки і перетворювати їх на текст

Науковці представили першу в світі портативну систему, здатну розшифровувати думки і перетворювати їх на текст

Причому жодних вторгнень у тіло.

1 хв на прочитання19 Січня 2024, 15:47
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Дослідники з Університету технологій Сіднея представили першу в світі портативну систему, здатну розшифровувати думки і перетворювати їх на текст. Вона є спеціальною кепкою, яка реєструє електричну активність мозку за допомогою електроенцефалограми (ЕЕГ). Жодних вторгнень у тіло, розповідає лікар Олександра Литкіна.

У ході проведеного експерименту 29 учасників мовчки читали текст, одягнувши прилад. Для аналізу їхніх думок використовувалася система штучного інтелекту під назвою DeWave. Вона обробляла сигнали ЕЕГ, виділяючи характеристики та закономірності мозкової активності, а потім перетворювала їх у текст.

Цей підхід, званий методом дискретного кодування, є інноваційним способом нейронного декодування. Науковці відзначають, що це значне досягнення, оскільки система протестована на великій кількості учасників, що робить її більш надійною й адаптованою.

Також дослідники зазначили, що використання сигналів ЕЕГ замість імплантованих електродів робить сигнал більш шумним, але незважаючи на це, система продемонструвала видатні результати порівняно з попередніми технологіями дешифрування думок. Останні вимагали або хірургічного втручання (наприклад, Neuralink), або сканування МРТ (дорого та незручно).

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.