Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Науковці оживили черв'яків, які майже 50 тисяч років пролежали у вічній мерзлоті

Науковці оживили черв'яків, які майже 50 тисяч років пролежали у вічній мерзлоті

Це означає, що можна відновити вимерлі лінії.

1 хв на прочитання31 Липня 2023, 17:16
Поділитись:

Науковці змогли оживити групу черв’яків-нематод C. elegans dauer, які лежали у вічній мерзлоті з пізнього плейстоцену (~46 000 років). Безхребетних витягли з пласта, що розташовувався на глибині 40 м на північному сході Сибіру. Реанімовані черв’яки прожили трохи менше місяця. За цей час вони встигли породити понад 100 нових поколінь.

«Деякі організми в природі розвинули здатність входити в стан призупиненого метаболізму, який називається криптобіозом, коли умови довкілля несприятливі. Цей перехід у стан вимагає виконання комбінації генетичних і біохімічних шляхів, які дозволяють організму виживати протягом тривалих періодів», — зазначають автори дослідження.

Науковці підкреслили, що черв'яки перебували в стані криптобіозу набагато довше, ніж повідомлялося раніше. Загалом висновки дослідження демонструють, що нематоди розвинули механізми, які потенційно дозволяють їм призупинити життя протягом геологічних масштабів часу.

Автори дослідження переконані, що їхні висновки важливі для розуміння еволюційних процесів, оскільки час генерації може розтягнутися від днів до тисячоліть, а тривале виживання особин виду може призвести до відновлення вимерлих ліній.

Також ми розповідали, що науковці «оживили» віруси, на десятки тисяч років заморожені у вічній мерзлоті, і попереджають про небезпеку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.