Догори
Дати відгук

На Вінниччині ліквідували спалах гепатиту А

Фахівці вже розкрили його можливі причини.

2 хв на прочитання09 Грудня 2023, 09:12
Спалах гепатиту А на Вінниччині ліквідовано. Спалах гепатиту А на Вінниччині ліквідовано.
Поділитись:

На Вінниччині ліквідовано спалах гепатиту A, однак поодинокі випадки захворювання медики виявлятимуть ще впродовж кількох місяців. 

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, передає Міністерство охорони здоров'я України.

За даними відомства, у період з 16 жовтня по 7 грудня лабораторно підтверджено 333 випадки зараження. При цьому 267 людей уже побороли інфекцію та повернулися з лікарень додому.

Для локалізації поширення вірусного гепатиту A на Вінниччину доставили понад 2 тисячі доз вакцини для безоплатних щеплень. 669 медиків, зокрема, які працюють в стаціонарі, працівники екстреної медичної допомоги та фахівці громадського здоровʼя, залучені до ліквідації спалаху, отримали необхідні щеплення.

«Спалах завершується: кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що підтверджує ефективність протиепідемічних заходів та відсутність постійного джерела інфікування. Однак через тривалий інкубаційний період і можливий безсимптомний перебіг захворювання щонайменше протягом одного-двох місяців ми реєструватимемо поодинокі випадки захворювання на гепатит А», – розповідає Кузін.

31 жовтня в області оголосили надзвичайну ситуацію та застосували посилені протиепідемічні заходи, щоб локалізувати поширення вірусного гепатиту А. Зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, фахівці ЦКПХ почали додаткові перевірки на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення та виготовленням і продажем харчових продуктів.

В ході перевірок фахівці встановили два фактори, які вказують на причини спалаху. Перший – безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку та виробництва продуктів. Серед 3 864 обстежених, у 9 виявили антитіла до вірусу гепатиту А. Тобто, не підозрюючи про захворювання, вони могли інфікувати інших. 

Крім того, фахівці зафіксували майже 30% проб води перевищення за бактеріологічними показниками.

«Тому було посилено дезінфекцію водопровідних мереж і продовжується робота з коригування технологічних регламентів», – зазначили в МОЗ.

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost