- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- На ринку з'являться яблука, адаптовані до глобального потепління
На ринку з'являться яблука, адаптовані до глобального потепління
Удосконалення сортів необхідні, щоб знизити витрати води, добрив, і підтримати ефективність сучасних виробничих систем.
Новозеландський виробник яблук T & G Global представив на продовольчому ринку перший сорт яблук, який є стійким до спеки і посухи. Робота над виведенням сорту здійснювалася в рамках спеціальної міжнародної програми Hot Climate Programme, орієнтованої на селекцію рослин, адаптованих до глобального потепління.
Як пише fruitnews, попит на смачну і безпечну їжу буде зберігатися у споживачів не дивлячись на мінливий клімат, тому важливо підготувати і комерціалізувати яблука, стійкі до постійно змінного середовища
Новий сорт HOT84A1 успішно пройшов випробування в Іспанії, де температура перевищувала 40 градусів Цельсія. На відміну від інших сортів, нові яблука з з солодким самком, червоною шкіркою і щільною м'якоттю, не піддаються сонячним опікам.
Виведення нових сортів таких, як HOT84A1, дає виробникам можливість вирощувати яблука в регіонах, де раніше не вдавалося організувати виробництво, і скоротити відстань до споживчого ринку. Крім того, удосконалення сортів необхідні, щоб знизити витрати води, добрив, і підтримати ефективність сучасних виробничих систем.
За словами виробників Каталонії, все частіше сектор стикається з проблемами, викликаними змінами клімату. Так, наприклад, фрукти традиційних сортів страждають від порушень текстури, забарвлення і сонячних опіків. Також все частіше виникають проблеми при закладці на зберігання. У майбутньому виробники яблук і груш продовжать стикатися з проблемами, викликаними глобальним потеплінням, тому нові стійкі сорти будуть користуватися великим попитом по всьому світу.
Уточнюється, що в рамках програми Hot Climate Programme (HCP) розробляються не тільки нові сорти яблук, але і груш. У дослідженнях беруть участь T & G Global, New Zealand's Plant & Food Research, Інститут сільського господарства Іспанії (IRTA) і Fruit Futur.
Як відомо, українці недоїдають м'яса, риби, фруктів та ягід.