Догори
Дати відгук

На Львівщині зафіксували перший випадок правця у дорослого та три підозри на дифтерію

Війна збільшує ризики для здоров’я, і йдеться не тільки про хронічний стрес.

5 хв на прочитання09 Липня 2022, 09:30
Поділитись:

 Через ігнорування профілактичних щеплень зростає ймовірність поширення небезпечних інфекцій. Навіть у відносно безпечних регіонах. А люди, в яких з’явилися симптоми, що можуть свідчити про розвиток небезпечних захворювань, через неспокійну ситуацію в країні нерідко відкладають візит до фахівця, пишеwz.lviv.ua.

Правець

За інформацією Львівського обласно­го центру контролю та профілактики хво­роб МОЗ України, виконуючи будівель­ні роботи, 32-річний чоловік порізав ногу болгаркою. Втім, по медичну допомогу відразу не звернувся – чекав, поки рана сама загоїться. Забив на сполох, коли з’явилися судоми ураженої кінцівки.

У лікарні пацієнту ввели протиправце­вий імуноглобулін. На стаціонарному лі­куванні чоловік пробув три тижні, після чого його виписали додому. Проте й далі мусить залишатися під наглядом лікарів.

Відомо, що житель Львівщини не отримав ревакцинації від правця, про­пустивши три дози правцевого анаток­сину. Як нагадують в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, пла­нову вакцинацію від правця проводять у 2, 4, 6 та 18 місяців, а потім – у 6, 16, 26, 36, 46, 56 і так далі років. «Аж до 106», – кажуть фахівці. У разі травми (не важли­во, важкої чи легкої) необхідно провести екстрену профілактику, чого пацієнт та­кож не зробив.

Спори бактерій, які викликають пра­вець, від людини до людини не пере­даються, а живуть у ґрунті й кишковому тракті тварин. В організм людини можуть потрапити навіть через незначний поріз або укус тварини.

Як проявляється правець:

  • болем і посмикуванням м’язів;
  • тризмом (хворому важко широко відкрити рот);
  • сардонічною (дивною) посмішкою;
  • судомами, які з часом посилюють­ся, поки хворий не починає вигинатися дугою, спираючись при цьому на п’ятки та потилицю.

Хвороба може призводити до зупинки дихання й роботи серця. Летальність при цьому захворюванні становить до 40%, а його причиною може стати будь-яка травма, тож медики закликають не не­хтувати вакцинацією.

Якщо ви пропустили ревакцинацію, скажімо, у 26 років і зараз вам 29, не че­кайте, коли виповниться 36. Зверніться до свого сімейного лікаря та отримайте щеплення.

Дифтерія...

За повідомленням керівниці Цен­тру Наталії Іванченко, у трьох жителів Львівської області – чоловіка та двох жі­нок – запідозрили дифтерію. Жоден із них своєчасно не ревакцинувався від цієї небезпечної хвороби. До медиків звер­нулися зі скаргою на біль у горлі, який посилювався під час ковтання. Дифте­рію лікарі запідозрили, зауваживши ха­рактерний наліт на слизовій, який пога­но знімався.

В одного із пацієнтів бактеріологи ви­ділили збудник дифтерії, але не токсико­генний штам. У другого – збудник, який за будовою схожий на збудник дифте­рії. Щодо третього, тривають лаборатор­ні дослідження. Перших двох пацієнтів вже виписали зі стаціонару, третій – про­довжує лікування. «Якщо в суспільстві є багато вчасно невакцинованих людей, то дифтерія буде і, на жаль, не всі оду­жають», – констатує головна епідеміоло­гиня області. Радить кожному пригада­ти, коли він востаннє робив щеплення від дифтерії. Вакцинуватися від цієї інфекції, як і від правця, дітям потрібно у 2, 4, 6 і 18 місяців, у 6 та 16 років. А дорослим – кожні 10 років.

...і рак

У Першому медоб’єднанні Льво­ва врятували 52-річну пацієнтку з коло­ректальним раком. Жінка звернулася з ІІІ стадією хвороби, коли пухлина вже по­ширилася на лімфатичні вузли.

Лікарі відділення онкології та онкохірургії провели пацієнтці курс проме­невої й хіміотерапії. А після цього про­оперували – через невеликі розрізи видалили уражену злоякісним утвором ділянку прямої кишки та з’єднали два кін­ці. Під час такої операції хірурги форму­ють на передній черевній стінці пацієн­та отвір, через який виходитиме кал. На жаль, у 70% стома накладається пожит­тєво, внаслідок чого людина отримує ін­валідність І або ІІ групи. Але цій жінці сто­му наклали тимчасово. На п’ятий день вона повернулася додому.

Онкохірурги звертають увагу: коло­ректальний рак – другий за поширеніс­тю серед онкозахворювань. Серед його проявів:

  • часті закрепи або проноси;
  • біль і здуття живота;
  • виділення крові під час дефекації;
  • різка втрата ваги;
  • анемія.

Втім, на початках ці симптоми не є яскравими. Щоб вчасно виявити захво­рювання, всім людям після 45 років спе­ціалісти радять регулярно проходити ко­лоноскопію – ендоскопічне обстеження кишківника. Це треба робити як мінімум раз на п’ять років. А якщо цей вид раку виявляли у найближчих родичів, то й час­тіше.

Колоноскопія є безплатною за наяв­ності скерування від сімейного лікаря. Попри війну, лікарі закликають не ігнору­вати профілактичних оглядів. Якщо ви – внутрішньо переміщена особа, можете звернутися до лікаря першого контакту за місцем фактичного проживання. Фахі­вець зобов’язаний вас прийняти і без де­кларації.

До слова, чай певної температури сприяє зниженню артеріального тиску.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання2 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора