Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • На Київщині фермер розводить черв'яків та отримує натуральні добрива (ВІДЕО)

На Київщині фермер розводить черв'яків та отримує натуральні добрива (ВІДЕО)

Черв'яки переробляють всі відходи, крім м’яса та риби.

2 хв на прочитання20 Жовтня 2021, 18:50
Фото: скрін з відео Фото: скрін з відео
Поділитись:

Чотири роки на Київщині діє черв’якова ферма: підприємство не лише приносить прибуток власникам, а й виконує екологічну та соціальну функції, адже черв’яки переробляють харчові відходи, повідомляє SEEDS.

Ферма виглядає так: це довгі ділянки де ряди харчових відходів з гумусом, перегноєм та черв’яками присипані соломою.

З однієї родини безхребетних за чотири роки утворилися мільйони черв’яків, адже вони достатньо швидко розмножуються. Також вони не хворіють і масово не гинуть. Єдиний догляж за безхребетними – поливати під час літньої спеки та утеплювати додатковим шаром соломи під час морозів.

Корм для черв’яків підприємці отримують абсолютно безкоштовно. Це переважно зіпсовані овочі та фрукти з овочевих баз та від інших продавців. У цілому, черв’яки можуть переробляти будь-які харчові відходи, крім м’яса та риби.

Перед подачею до столу безхребетним овочі та фрукти компостують. Черв’яки перетравлюють їх на біогумус. Це натуральне добриво, його використовують для підживлення як на полях, так і вдома – у горщиках з квітами. Також продають і самих черв’яків – попит на такий товар є серед рибалок.

“Це унікальне повністю органічне добриво. У ньому містяться усі необхідні рослинам макро- та мікроелементи. Це і живлення, і стимулятор росту, і відновлення ґрунтів. З однієї тони органічних відходів можна отримати 500 кілограмів біогумусу та близько 100 кілограмів черв’яків”, – розповідає Ігор Запорожець, співвласник ферми та віце-президент асоціації виробників органічних добрив України.

Повідомляється, що сворення такої ферми не потребує великих інвестицій, адже закупити можна небагато черв’яків, оскільки вони самі швидко розмножаться, а відходи для годівлі безхребетних також безкоштовні. Варто лише знайти місце для ферми та облаштувати компостери.

Нагадаємо, що подружжя вирощує унікальні яблука, якими можна зізнаватися у коханні чи дарувати шефу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.