Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • На фронті стають популярними «мангали» на техніці: чому ЗСУ перейняли російську ідею, яка не спрацювала на початку війни

На фронті стають популярними «мангали» на техніці: чому ЗСУ перейняли російську ідею, яка не спрацювала на початку війни

Чому «мангали» взагалі не перестануть використовувати, якщо «Джавелінам» вони не заважають?

9 хв на прочитання13 Квітня 2023, 01:07
Поділитись:

Одним із відомих елементів російських танків після початку вторгнення в Україну став «мангал» — ґрати, наварені над баштою, щоби захистити техніку від протитанкових ракет (зокрема FGM-148 Javelin), що б'ють у дах. Поки не було жодних ознак, що такий додатковий захист якось допоміг від «Джавелінів», але від ґрат різних форм і розмірів у Росії не відмовилися. Ба більше, їх почали використовувати і ЗСУ. У «Дзеркалі» зібрали кілька прикладів незвичайних «мангалів», помічених останнім часом, щоб зрозуміти, наскільки вони можуть бути ефективними.

Чому «мангали» взагалі не перестануть використовувати, якщо «Джавелінам» вони не заважають?

Тому що протитанкові комплекси Javelin та NLAW (плюс нечисленні безпілотники «Байрактар») були практично єдиними озброєннями, здатними вразити танк зверху, лише на початку війни. Минуло кілька місяців — і з'ясувалося, що знищувати техніку зверху може навіть простий комерційний коптер із підвішеною гранатою. А потім настав час перегонових FPV-дронів, які стали підбивати техніку з будь-якої зручної для «дроноводу» сторони.

І ось від падіння легкого боєприпасу з коптера, на відміну від потужної протитанкової ракети «Джавеліна» або NLAW, ґрати, приварені зверху, вже забезпечують цілком реальний захист. Найпростіше — за наявності ґрат набагато важче закинути гранату у відкритий люк техніки, що на фронті відбувається не так уже й рідко. Від FPV-дронів таким чином теоретично теж можна захиститися.

 

Причому, зважаючи на все, під установку «мангалу» тепер як мінімум частину танків готують заздалегідь — ще на заводі. Українське оборонне видання Defense Express звернуло увагу на кадри з баштами російських танків, обладнаними кронштейнами — мабуть, саме для кріплення ґрат. Однак перейдемо до нових випадків.

Номер один. Ґрати на вогнеметній системі «Сонцепек»

Тяжка вогнемета система «Сонцепек» із «мангалом», що закриває її зверху і частково з боків. Фото: twitter.com/666_mancer

Кілька днів тому на одній із ділянок фронту помітили важку вогнеметну систему «Сонцепек» на шасі танка Т-72, що перевозилася тягачем. На пакет направляючих для пуску ракет приварені величезні грати, що захищають його не тільки зверху, а й із боків.

Сенс у цьому є. «Сонцепек» — украй недальнобійна система. Щоби він зміг завдати удару своїми ракетами по позиціях навіть біля лінії фронту, машині потрібно під'їхати до неї на 6 км. Однак цілі, за якими їй належить стріляти, рідко розташовані на самій лінії зіткнення — так що проводити пуски «Сонцепекам», цілком імовірно, доведеться з відстані 3-4 км. А на цій дистанції цілком можуть літати невеликі дрони ЗСУ, включаючи FPV-моделі. І ґрати теоретично можуть прикрити і від скидання гранати ВОГ-17 від автоматичного гранатомета, і від удару гоночним безпілотником зверху.

Проте є й нюанси. Пакет напрямних «Сонцепека» броньований — він зроблений зі сталі завтовшки близько 7 мм і здатен витримати влучання кулі з автомата. Такій броні уламково-фугасний постріл ВОГ-17 не страшний і без ґрат. А якщо боєприпас, скинутий із коптера, виявиться кумулятивним, а не осколковим (тобто при вибуху формуватиме струмінь розплавленого металу, що пробиває броню), то й ґрати не допоможуть.

Нагадаємо, протикумулятивні грати ефективні лише тоді, коли зроблені певним чином — у вигляді сталевих смуг, повернутих перпендикулярно до боєприпасу, що летить. Такі грати мають шанс розрізати обтічник гранати (тобто її зовнішню частину), деформувати вирву, що формує кумулятивний струмінь, або замкнути контакти підривника — словом, так чи інакше не дати боєприпасу ефективно вибухнути.

Однак перед нами явно не такий тип ґрат — «мангал» більше нагадує секції ґратчастого паркану. Можливо, він зможе захистити від деяких боєприпасів (на зразок протипіхотного Switchblade-300 з досить слабкою бойовою частиною), але від більшості інших він або не потрібний, або не допоможе.

Американський морпіх запускає у повітря протипіхотний дрон-камікадзе Switchblade-300. Фото: U.S. Marine Corps, Cpl. Jennessa Davey, dvidshub.net, commons.wikimedia.org

Що стосується FPV-дронів, то вони можуть атакувати машину з будь-якого боку, зовсім не обов'язково бити в ґрати. Хоча можливий і такий варіант: на багато «протитанкових» гоночних коптерів як «боєголовки» підвішують кумулятивний постріл від гранатомета РПГ-7, як на фото нижче. «Мангал» від такого не врятує.

 

Водночас на полі бою з'являються дедалі нові ударні дрони та боєприпаси для них. Імовірно, проти якихось із них ажурні ґрати поверх «Сонцепека» зможе допомогти — це може бути краще, ніж нічого.

Номер два. Динамічний захист на «мангалі» танка

Підбитий у Мар'їнці Т-72Б3 із «мангалом», обладнаним динамічним захистом. Фото: twitter.com/UAWeapons

Наступний вид захищеної техніки — знятий із дрона в Мар'їнці російський танк Т-72Б3 з незвичайним «мангалом». Аби підвищити захист від ударів зверху, просто на ґрати невідомі конструктори наварили елементи динамічного захисту (ДЗ) «Контакт-1». Щоправда, машину це не врятувало: на відео хитромудро захищений танк уже підбито.

Згодом виявилося, що «прокачаний» Т-72Б3 виявився не єдиним — військовий блогер Ігаль Левін опублікував відео іншого такого ж танка, теж підбитого і палаючого. Чим саме знищили обидві машини, невідомо.

Переваги, які дає динамічний захист на ґратах, приварених до танка, не надто очевидні. Зазвичай «цеглини» динамічного захисту «Контакт-1» (всередині яких розташовані заряди вибухівки та тонка сталева пластина) потрібні для того, щоб вибухом деформувати кумулятивний струмінь і не дати йому увійти до броні.

Із «Джавеліном» таке не спрацює: він стріляє тандемними боєприпасами із двома зарядами. При попаданні спочатку спрацьовує менший заряд, зчищаючи з танка контейнер ДЗ. Потім вибухає більший, який і пробиває позбавлену динамічного захисту броню.

Влаштування тандемної ракети Javelin. Добре видно малий заряд (precursor charge) для підриву блоків динамічного захисту та великий заряд (main charge) для пробивання броні. Скріншот: @Aitelly

Імовірно, творці «динамічного мангалу» планували таким чином захиститися від дронів, що скидають гранати, або FPV-коптерів. Наскільки це ефективно, сказати важко: бронепробивність навіть звичайної гранати від РПГ-7 цілком достатня, щоби підірвати ДЗ і пробити тонкий дах. При цьому скидання на ґрати будь-якої гранати, навіть осколкової, призведе до детонації і самого боєприпасу, і як мінімум одного контейнера захисту. Насправді це означає, що у дах танка, де розміщуються прицільні пристосування та багато іншого, вдарить із близької відстані досить потужна вибухова хвиля.

Автор відомого блогу військової тематики Moscow Calling докладно розписав це: «Що ж буде, якщо замість захищуваної броні будуть „ґрати гриль“? Тоді заряд вибухової речовини в динамічному захисті працюватиме переважно не проти кумулятивного струменя, а проти зовнішнього обладнання танкової башти, завдаючи танку значно більших збитків, ніж та ж бомба з БПЛА. Не те що „ґрати гриль“ зовсім неефективні (легкі конструкції, наприклад, захистять від тих же бомб із БПЛА та від FPV-дронів), але городити монструозно-динамічно захищене щось не варто. Принаймні без знання елементарної теорії».

Номер три. Багато ґрат на «Гвоздиці»

Останній на сьогодні випадок не потребує якихось тривалих пояснень. На відео перед нами знята десь з українського боку фронту САУ «Гвоздика» ЗСУ, буквально з усіх боків обліплена ґратами, причому не спеціалізованими протикумулятивними — частина взагалі є звичайною сіткою-рабицею.

Химерна конструкція (якщо вона не зроблена заради жарту) явно призначена для спроби зупинити боєприпас «Ланцет-3» або «Ланцет-3М», що летить у самохідку. Прецеденти вже є: «Ланцети» при деяких пусках не долітали до мети, застрягаючи навіть у маскувальних мережах над технікою.

Ефективність величезної кількості металевих ґрат із різних сторін невідома. Швидше за все, частина з них знімна — інакше самохідці буде неможливо нормально підняти і розгорнути ствол зброї. Голос за кадром іронічно називає «екрановану» САУ «машиною розмінування» — мабуть, мається на увазі те, що машина «розмінуватиме» повітряний простір, ловлячи «Ланцети» гратами. Наскільки це реалістичний сценарій, поки що неясно.

Що буде далі?

Найімовірніше, боротьба з дронами шляхом наварювання «мангалів» малоперспективна — для більш-менш гарантованого захисту техніку доведеться закривати з усіх боків, що погано впливає на габарити, ґрати просто чіплятимуться. Провідні військові держави розвиватимуть комплекси активного захисту верхньої півсфери: при підльоті дрона до танка безпілотник засікатиметься радаром і збиватиметься протиракетою. Щоправда, це складно і дорого, але втратити танк вийде набагато дорожче.

Грати ж, швидше за все, залишаться напівкустарним варіантом «для бідних», оскільки коли є можливість забезпечити техніку захистом, це завжди роблять.

Нагадаємо, стирає цілі квартали: рідкісна російська вогнеметна система, яку ЗСУ знищили під Вугледаром.

Окрім того, «прості рішення іноді найефективніші»: експерт розповів про те, як нейтралізувати російські дрони-камікадзе.

 

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023