- Головна
- Новини
- Агро
- Агробізнес UA
- На Чернігівщині фермер вирощує картоплю на чипси, серед клієнтів — потужні бренди
На Чернігівщині фермер вирощує картоплю на чипси, серед клієнтів — потужні бренди
Бульбу вирощує на поливі, а працює на 200 гектарах.

Українські фермери стали знаними та сильними конкурентами на ринку картоплі. І навіть такий «агромонстр» як Білорусь не може похвалитися успіхами, які досягають українці.
Менш ніж за дев’ять років фермеру Денису Стаценку з Чернігівщини вдалося побудувати успішний бізнес із вирощування чипсової картоплі та відпрацювати технології, подекуди кращі за європейські.
Як повідомляє agro-business, серед покупців його продукції такі великі компанії, як «Монделіс Україна» (бренд «Чипси Люкс»), компанія «Клуб чипсів» (бренд «Чипстерс») і компанія «Пепсіко» (бренд «Лейс»).
Нині фермер має власну фірму ТОВ «Поліська картопляна компанія», яка зареєстрована в селі Іванівка, і займається вирощуванням переважно чипсових сортів картоплі. Бульбу вирощує на поливі, а працює на 200 гектарах.
«Проблема цієї картоплі в тому, що її немає сенсу вирощувати без поливу. Не заробите! Ціна столових сортів і чипсових — однакова, але врожайність останніх менша. Якщо вирощувати бульбу без поливу, то на столовій картоплі можна отримати 40 тонн (у нас був приклад у цьому році — на «Гранаді» ми взяли 43 тонни з гектару без поливу). А от на цій картоплі без води ви ніколи не досягнете такого результату. Максимум — це 25 тонн», — пояснює фермер.
За словами Стаценка, перевага чипсових сортів картоплі — це ціна та контракти.
«У мене є лише три клієнти, і мені не потрібно турбуватись про те, кому продати бульбу. Мені залишається лише відпрацювати технології, зробити так, щоб була найкраща рентабельність», — говорить картопляр.
За його словами, наразі за рахунок поливу, інтенсивних технологій і захисту фермер намагається вийти на врожайність товарної чипсової картоплі 50 тонн із гектара. У 2020 році середня врожайність товарної картоплі становила 40 тонн з одного гектара.
Відомо, що чипси, попкорн і насіння краще не їсти, якщо є ангіна.
Більше з розділу Агро

На Київщині чоловік має унікальний сад: вирощує банани і ананаси
4 хв на прочитанняВчора

Український борщ потрапив в ТОП-20 найсмачніших перших страв світу
2 хв на прочитання28 Лютого 2021

Подружжя розводить каліфорнійських черв’яків: органічний біогумус збільшує врожай і розмір ягід (відео)
2:5325 Лютого 2021

Експерти назвали реальну ціну української землі
2 хв на прочитання24 Лютого 2021
Фермери виготовляють унікальні сири з лавандою, м'ятою, з кавовою скоринкою, липою та вином (фото)
8 хв на прочитання24 Лютого 2021
В Ужгороді встановили рекорд України, приготувавши найбільший млинець (фото)
1 хв на прочитання24 Лютого 2021
Селекціонери вивели новий сорт цибулі, яка дає шалений врожай і не потребує поливу
1 хв на прочитання22 Лютого 2021
Які продукти подорожчають у березні та стануть не по кишені українцям
2 хв на прочитання21 Лютого 2021
Більше з GreenPost

Половина пацієнтів з важкою формою COVID-19 мала будь-які пошкодження серця
2 хв на прочитання52 хвилини тому

За минулу добу в Україні коронавірус діагностували у 7 235 осіб
2 хв на прочитаннягодина тому

Головний біль можуть провокувати продукти і напої
1 хв на прочитання3 години тому

На Черкащині жінка вивела породу чорних котів з блакитними очима (відео)
2 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля пропонує обговорити Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року
1 хв на прочитанняВчора
Гірше мачухи: поліцейцькі врятували дитину, яку мати морила голодом
2 хв на прочитанняВчора
Житомирщина стала "червоною". Завтра регіон йде на жорсткий карантин
2 хв на прочитанняВчора
Куди українці їдуть вакцинуватися проти коронавірусу
7 хв на прочитанняВчора