Догори
Дати відгук

На Чернігівщині фермер вирощує картоплю на чипси, серед клієнтів — потужні бренди

Бульбу вирощує на поливі, а працює на 200 гектарах.

2 хв на прочитання22 Січня 2021, 15:45
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Українські фермери стали знаними та сильними конкурентами на ринку картоплі. І навіть такий «агромонстр» як Білорусь не може похвалитися успіхами, які досягають українці.

Менш ніж за дев’ять років фермеру Денису Стаценку з Чернігівщини вдалося побудувати успішний бізнес із вирощування чипсової картоплі та відпрацювати технології, подекуди кращі за європейські.

Як повідомляє   agro-business, серед покупців його продукції такі великі компанії, як «Монделіс Україна» (бренд «Чипси Люкс»), компанія «Клуб чипсів» (бренд «Чипстерс») і компанія «Пепсіко» (бренд «Лейс»).

Нині фермер має власну фірму ТОВ «Поліська картопляна компанія», яка зареєстрована в селі Іванівка, і займається вирощуванням переважно чипсових сортів картоплі. Бульбу вирощує на поливі, а працює на 200 гектарах.

«Проблема цієї картоплі в тому, що її немає сенсу вирощувати без поливу. Не заробите! Ціна столових сортів і чипсових — однакова, але врожайність останніх менша. Якщо вирощувати бульбу без поливу, то на столовій картоплі можна отримати 40 тонн (у нас був приклад у цьому році — на «Гранаді» ми взяли 43 тонни з гектару без поливу). А от на цій картоплі без води ви ніколи не досягнете такого результату. Максимум — це 25 тонн», — пояснює фермер.

За словами Стаценка, перевага чипсових сортів картоплі — це ціна та контракти.

«У мене є лише три клієнти, і мені не потрібно турбуватись про те, кому продати бульбу. Мені залишається лише відпрацювати технології, зробити так, щоб була найкраща рентабельність», — говорить картопляр.

За його словами, наразі за рахунок поливу, інтенсивних технологій і захисту фермер намагається вийти на врожайність товарної чипсової картоплі 50 тонн із гектара. У 2020 році середня врожайність товарної картоплі становила 40 тонн з одного гектара.

Відомо, що чипси, попкорн і насіння краще не  їсти, якщо є ангіна.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.